MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

38- Namaz Kılan Kişinin Giysisi Üzerine Secde Etmesi; izdiham Olduğunda Kişi Nasıl Secde Eder?

 

1. Enes b. Malik (r.a.)

 

5152 (1) Enes b. Malik der ki: "Sıcağın şiddetli olduğu bir zamanda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılmaktaydık. Kişi sıcaktan dolayı alnı nı yere koyamadığı zaman giysisini serer ve üzerine secde ederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (Pethu'l-bari 1/492 (385), Ebu Davud, salat 1/177 (660) ve Tirmizi, sefer 2/479 (584) rivayet ettiler.

 

 

 

2. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

5153 (1) Cabir b. AbdiIlah der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte öğle namazını kıldığımız zamanlar soğumaları için elime bir avuç çakıl taşı alıyor, soğumaları için onları öteki elime alıyor ve secdeye gittiğimde onların üzerine secde ediyordum."

Abdullah der ki: Bu hadis babamın kitabında Said kanalıyla Ebu Said'den şeklinde rivayet edilmişti. Babam bunu çizerek: "İbn Bişr hata etmiştir. Doğrusu Said b. elH:iris'tir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai, tatbik (2/204) rivayet etti.

 

 

 

5154 (2)- Cabir b. AbdiIlah der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte öğle namazını kıldığım zamanlar, sıcağın şiddetinden dolayı üzerlerine secde etmek maksadıyla soğumaları için elime bir avuç çakıl taşı alırdım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Sabit b. es-Samit

 

5155 (1) Abdullah b. Abdirrahman (b. Sabit b. es-Samit, babasından, o da dedesi Sabit'ten) der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve Abdu'l-Eşhel oğullarının mescidinde bize namaz kıldırdı. Secde ettiği zaman eliyle giysisini serdiğini ve üzerine secde ettiğini gördüm."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, salat 1/329 (1031-2) rivayet etti.

 

 

 

4. İbn Abbas (r.a.)

 

5156 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmurlu bir günde secde edeceği zaman elleri altına bir giysi koyarak alnını çamurdan koruduğunu gördüm."

 

[Zayıf]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "Hasır Üzerinde Namaz" başlığı altında geçmişti.

 

 

 

5. Hz. Ömer (r.a.)

 

5157 (1) Seyyar b. el-Ma'rar der ki: Hz. Ömer'in hutbede şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu Mescid'i inşa ettiği zaman biz Muhacirler ve Ensar kendisi ile birlikteydik. Kalabalık olduğu zaman sizden biri (müslüman) kardeşinin sırtına secde etsin." Ömer, (izdihamdan dolayı) yolda (dışarıda) namaz kılan bir topluluk görünce: "Mescid'de namaz kılın" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ