MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 36- Secde ve Secdeye iniş Şekli

 

16. Vail b. Hucr (r.a.)

 

5127 (1) Abdulcebbar b. Vail'in bildirdiğine göre babası: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in secde ederken burnunu yere koyduğunu gördüm" demiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-kebir'de (22/65-67) rivayet etti.

 

 

 

S128 (2)- Ebu Vail b. Hucr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alnıyla birlikte burnu üzerine secde ettiğini gördüm."

 

[Hasen]

 

 

 

S129 (3)- Abdu'l-Cebbar b. Vail'in ailesi kanalıyla bildirdiğine göre babası, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki avucu arasına secde ettiğini görmüştür.

 

[Hasen]

 

 

 

S130 (4)- Asım b. Kuleyb'in babasından bildirdiğine göre Vail elHadramı, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in secde erderken ellerini kulaklarına yakın yere koyduğunu görmüştür.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Beyhaki (2/112) ve Taberani, M. el-kebir'de (22/93) rivayet ettiler.

 

 

 

5131 (5)- Abdulcebbar, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği zaman alnıyla birlikte burnunu da yere koyardı." Ravi der ki: Yezid'in rivayetinde ifade: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in secde ettiği zaman alnıyla birlikte burnunu da yere koyduğunu gördüm" şeklindedir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5132 (6)- Abdulcebbar'ın bildirdiğine göre babası: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in secde ederken alnıyla birlikte burnunu da yere koyarak secde ettiğini gördüm" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5133 (7)- Vail b. Hucr der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği zaman ellerini kulakları hizasına koyardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

17. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

5134 (1) Ebu Seleme b. Abdirralıman bildiriyor: "Ebu Said el-Hudri (r.a.), Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in burnu ve burnunun ucunda secdede oluşan çamur izini görmüştür. (Çünkü) o gece yağmur yağmıştl."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1167) ve Ebu Davud (894, 911) rivayet ettiler.

 

 

 

18. İbn Abbas (r.a.)

 

5135 (1) İbn Abbas der ki: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e namazIa ilgili bir şey sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''EI ve ayak parmaklarını hilalle'' -Yani güzelce abdest al- buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in adama söyledikleri arasında şunlar da vardı: "Rükuya vardığın zaman avucunu diz kapaklarına iyice yerleştir. Secdeye gittiğinde toprağın sertliğini hissedecek şekilde alnını yere değdir."

 

 

SONRAKİ