MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

37- Üzerine Secde Edilen Uzuvlar; Namazdayken Saçlar ve Giysilerin Toplanmasının Yasaklanması

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

5136 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yedi uzuv üzerine secde etmekle ve saç(lar) ile giysirleri) toplamamakla emrolundum'' buyurdu. Bir defasında da: '' ''Peygamberiniz yedi uzuv üzerine secde etmekle ve saç(lar) ile giysirleri) toplamamakla emrolundu'' buyurdu" ifadesiyle aktarmıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (810), Ebu Divud (890) ve Nesi, (7/198) rivayet ettiler.

 

 

 

5137 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yedi şey üzerine secde etmekle ve saç(lar) ile giysirleri) toplamamakla emrolundum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5138 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yedi şey üzerine secde etmekle ve saç (lar) ile giysi (leri) toplamamakla emrolundum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5139 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yedi uzuv üzerine secde etmekle ve saç(lar) ile giysirleri) toplamamakla emrolundum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5140 (5)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben, alın'' -sonra eliyle burnuna işaret etti- ''iki el, iki diz, iki ayağın kenarı üzerine olmak şartıyla yedi uzuv üzerine secde etmekle ve saç (lar) ile giysi (leri) toplamamakla emrolundum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (812), Müslim (490), Nesai (2/109) ve İbn Hibban (1925) rivayet ettiler.

 

 

 

5141 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben, alın'' -sonra eliyle burnuna işaret etti- ''İki el, iki diz, iki ayak parmaklarının kenarı üzerine olmak şartıyla yedi uzuv üzerine secde etmekle ve saç (lar) ile giysi(leri) toplamamakla emrolundum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5142 (7)- Tavus bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi uzuv üzerine secde etmekle emrolundu" dedi. Şu'be ekledi: Bir defasında (Amr) bana: "Secde etmek ve saç(lar) ile giysi(leri) toplamamakla emrolundum" şeklinde aktardı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5143 (8)- İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi uzuv üzerine secde etmekle ve saç(lar) ile giysi(leri) toplamamakla emrolundu" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5144 (9)- İbn Abbas bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi

uzuv üzerine secde etmekle ve saç(lar) ile giysi(leri) toplamamakla emrolundu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5145 (10)- İbn Abbas der ki: "Yedi uzuv üzerine secde etmekle ve saç(lar) ile giysi(leri) toplamamakla emrolundum." Bir defasında da: "Peygamberiniz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi uzuv üzerine secde etmekle ve saç(lar) ile giysi(leri) toplamamakla emrolundu" ifadesini kullandı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5146 (11)- İbn Abbas der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi uzuv üzerine secde etmekle ve saç(lar) ile giysi(leri) toplamamakla emrolundu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ