MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 36- Secde ve Secdeye iniş Şekli

 

14. Abdurrahman b. Şibl

 

5122 (1) Abdurrahman b. Şibl der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şu üç şeyi yasakladığını işittim: "Karganın gagalaması gibi secde etmeyi, yırtıcı hayvanın yayılması gibi (secdede kolları yere) yaymayı ve devenin (su çevresinde) yer edinmesi gibi adamın (mescitte kendine has) yer edinmesini."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/228 (862), Nesai, 2/214 (1112), İbn Mace 1/459 (1329), Darimı 1/348 (1323) ve Hakim (1/229, "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

5123 (2)- Abdurrahman b. Şibl der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda şu üç şeyi yasakladı: "Karganın gagalaması gibi (çabuk) secde etmeyi, yırtıcı hayvanın yayılması gibi (secdede kolları yere) yaymayı ve devenin (su çevresinde) yer edinmesi gibi adamın (mescitte) yer edinmesini."

 

[Zayıf]

 

 

 

5124 (3)- Temim b. Mahmud bildiriyor: Ashabdan Abdurrahman b. Şibl: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize şu üç şeyi yasakladı..." dedi ve devamla bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Zayıf]

 

 

 

5125 (4)- Abdurrahman b. Şibl bildiriyor: Residullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu üç şeyi yasakladı: "Karganın gagalaması gibi secde etmeyi, yırtıcı hayvanın yayılması gibi (secdede kolları yere) yaymayı ve devenin (su çevresinde) yer edinmesi gibi adamın yer edinmesini." Osman rivayetinde: "Mescidde yer edinmesini" şeklinde geçmiştir.

 

5565 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

15. Abdulhamid b. Salama'nin Babası

 

5126 (1) Abdulhamid b. Seleme'nin babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), karganın gagalaması gibi secde etmeyi, yırtıcı hayvanın yayılması gibi (secdede kolları yere) yaymayı ve devenin (su çevresinde) yer edinmesi gibi adamın namazda yer edinmesini yasaklamıştır.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Kani, Mu'cemu's-sahabe'de (3/232) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ