MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 36- Secde ve Secdeye iniş Şekli

 

13. Enes b. Malik

 

5109 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Secdedede itidalli durun. Biriniz secde ettiği zaman köpeğin kollarını yayması gibi kollarını yere yaymasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, mevakit (1/141), Müslim, salat 1/355 (493), Nesai, tatbik 2/214 (1110), Tirmizi, salat 2/66 (276, "hasen -sahih"), Ebu Davud, salat 1/236 (897) ve İbn Mace, ikametü's-salat 1/288 (892) rivayet ettiler.

 

 

 

5110 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Secdedede mutedil olun. Biriniz secde ettiği zaman köpeğin kollarını yayması gibi kollarını yere yaymasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5111 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Secdedede mutedil olun. Biriniz secde ettiği zaman köpeğin kollarını yayması gibi kollarını yere yaymasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5112 (4)- Enes der ki: ''Secdede mutedil olun. Biriniz secde ettiği zaman yırtıcı hayvanın kollarını yayması gibi kollarını yere yaymasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5113 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biriniz secdede iken mutedil olsun ve köpeğin kollarını yayması gibi kollarını yere yaymasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5114 (6)- Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Secdede mutedil olun. Biriniz secde ettiği zaman köpeğin kollarını yayması gibi kollarını yere yaymasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5115 (7)- Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Secdede mutedil olun. Biriniz secde ettiği zaman köpeğin kollarını yayması gibi kollarını yere yaymasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5116 (8)- Enes b. Malik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Secdede mutedil olun ... '' dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5117 (9)- Enes b ildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Secdede mutedil olun. Biriniz secde ettiği zaman köpeğin kollarını yayması gibi kollarını yere yaymasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5118 (10)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Secdede mutedil olun. Biriniz secde ettiği zaman köpeğin kollarını yayması gibi kollarını yere yaymasın. Kişi namazda iken ön (kıble) veya sağ tarafına tükürmesin. Zira namazda iken Rabbiyle konuşuyor demektir. Tükürecekse sol tarafına veya ayağının altına tükürsün.''

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Bu hadis daha önce geçmiştir."

 

3697 (4)'te geçmişti.

 

 

 

511 9 (11)- Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Secdedede mutedil olun. Biriniz secde ettiği zaman köpeğin kollarını yayması gibi kollarını yere yaymasın. Rüku ve secdeyi tam olarak yapınız. Zira arkamdan sizin nasıl rüku ve secde etiğinizi görmekteyim.''

 

[Hasen]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "el-Feth er-Rabbanı'nin müellifi bu hadisi Mecma'uz-Zevaid'den almıştır"

 

 

 

5120 (12)- Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz namaz kıldığı zaman köpeğin kollarını yayması gibi kollarını yere yaymasın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (2/211) rivayet etti.

 

 

 

5121 (13)- Enes'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Namazda mutedil olun. Biriniz (namaz kıldığı zaman) köpeğin kollarını yayması gibi şu şekilde kollarını yere yaymasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ