MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 36- Secde ve Secdeye iniş Şekli

 

5. İbn Abbas

 

5076 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği zaman koltuk altlarının beyazlığı görünürdü."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud: 1/339

 

 

 

5077 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında durdum ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdede iken koltuk altlarının beyazlığını gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud: 899; Hakim: 1/228

 

 

5078 (3) İbn-i Abbas der ki: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasından geldim ve kıltuk altlarının beyazlığını gördüm. Çünkü secdede dirseklerini yanlara açmıştı. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5079 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in karnını yerden çekip kollarını yanlarından açarak secde ettiğini gördüm. Hatta koltuk altlarının beyazlığını bile gördünı."

 

 

 

5080 (5)- İbn Abbas der ki: "Namazda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında durdum ve koltuk altlarının beyazlığını gördüm."

 

 

 

5081 (6)- İbn Abbas der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in karnını yerden çekip kollarını yanlarından açarak secde ettiğini gördüm. Kollarını o kadar açmıştı ki koltuk altlarının beyazlığı görünmekteydL"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5082 (7)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında durdum ve karnını yerden çekip kollarını yanlarından açarak secde ettiğini gördüm. Kollarını o kadar açmıştı ki koltuk altlarının da beyazlığını gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5083 (8)- Şu'be der ki: Adamın biri İbn Abbas'a gelip: "Azatlın secde ettiği zaman yüzünü, kollarını ve göğsünü yere koymaktadır" dedi. İbn Abbas: "Bunu böyle yapmana sebep nedir?" diye sorunca:

"Tevazudur" dedi. Bunun üzerine İbn Abbas: "Köpek oturması işte bu şekildedir. Ben, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in secde ederken koltuk altlarının beyazlığının görüldüğüne şahidim" karşılığı'nı verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

5084 (9)- Şu'be der ki: Ebu İshak'ın Temim oğullarından bir adamdan, kişinin namazda parmağıyla işaret etmesinden sözettiğini işittim. İbn Abbas'a bu adamın namaz hakkındaki dediklerini sorduğumda: "Bu (yani parmağıyla işareti), ihlastır" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bize o kadar misvak kullanmamızı emretti ki bu konuda kendisine bir ayet ineceğini sandık. Bir de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in secde ederken koltuk altlarının beyazlığını gördüm" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki (2/133) rivayet etti.

 

 

 

5085 (10)- Şu'be der ki: İbn Abbas, kollarını yere yayarak secde eden birini gördü ve: "Köpek işte böyle oturur. Ben, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in secde derken koltuk altlarının beyazlığının gördüm" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

5086 (11)- İbn Abbas der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiğinde dikkat ettim ve baktım ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği zaman koltuk altlarının beyazlığı görülüyordu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5087 (12)- İbn Abbas bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği zaman koltuk altlarının beyazlığı görülürdü."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5088 (13)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5089 (14)- İbn Abbas der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği zaman koltuk altlarının beyazlığı görülürdü." Abdullah der ki: Babamın (İmam Ahmed'in) söylediğine göre Şu'be bu hadisi rivayet edenleri arayıp sorar, ravi Şebabe'yi (Temimiyi) kastederek: "O güzel genç ne yapıyor?" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6. Abdullah b. Akram

 

5090 (1) Ubeydullalı b. Abdullah b. Akram, babasından bildiriyor: Ben, Nemire'nin dağlardan ve tepelerden uzak olan bir düzlüğünde babamla birlikte idimo Yakınımızdan bir süvari kafilesi geçince babam: "Evladım! Ben şu topluluğun yanına vararak onlarla görüşüp durumlarını sorup gelene kadar yerinde kal" dedi. Babam onlara yaklaştığında ben de yaklaştımo Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdede iken ben koltuk altlarının beyazlığına bakmaktaydım.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai 2/213 (1108) ve İbn Mace 1/285 (881) rivayet ettiler.

 

 

 

5091 (2)- Ubeydullalı b. Abdullah b. Akram el-Huzai, babasından bildiriyor: Ben, Nemire'nin dağlardan ve tepelerden uzak olan bir düzlüğünde babamla birlikte idim. Yakınımızdan bir süvari kafilesi geçti ve yolun kenarında develerini çöktürdüler. Babam: "Evladım! Ben şu topluluğun yanına vararak onlarla görüşüp durumlarını sorup gelene kadar yerinde kal" dedi. Babam gidince ben de peşinden gittim. Bir de baktım ki aralarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bulunmakta. Namaz vakti olunca ben de onlarla birlikte namaz kıldım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her secde edişinde ben koltuk altlarının beyazlığına bakmaktaydım.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5092 (3)- Ubeydullah b. AbdiIlah b. Akram el-Huzai, babasından bildiriyor: Ben, Nemireinin dağlardan ve tepelerden uzak olan bir düzlüğünde babamla birlikte idim. Yakınımızdan bir süvari kafilesi geçti ve yolun kenarında develerini çöktürdüler. Babam: "Evladım! Ben şu topluluğun yanına vararak onlarla görüşüp durumlarını sorup gelene kadar yerinde kal" dedi. Babam onlara yaklaştığında ben de yaklaştım. Namaz için kamet getirildi. Bir de ne göreyim, aralarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duruyor. Ben de onlarla birlikte namaz kıldım. Sanki (şimdi) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdede iken koltuk altlarının beyazlığına görür gibiyim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ