MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 36- Secde ve Secdeye iniş Şekli

 

7. Ahmer b. Ceziy

 

5093 (1) Sahabi olan Ahmer b. Ceziy der ki: "Secdeye vardığında kollarını böğürlerinden uzak tutmak için çektiği sıkıntıdan dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e acırdık."

 

[Hasen]

 

 

 

5094 (2)- Sahabi Ahmer b. Ceziy der ki: "Secdeye vardığında kollarını böğürlerinden uzak tutmak için çektiği sıkıntıdan dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e acırdık."

 

[Hasen]

 

 

 

5095 (3)- Sahabi olan Ahmer b. Ceziy der ki: "Secdeye vardığında kollarını böğürlerinden uzak tutmak için çektiği sıkıntıdan dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e acırdık."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eşi Meymune

 

5096 (1) Meymüne der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği zaman kollarını o kadar açardı ki arkasından koltuk altlarının beyazlığı görünürdü."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (900) ve İbn Mace (889) rivayet ettiler.

 

 

 

5097 (2)- Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Meymune der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği zaman kollarını o kadar açardı ki arkasından koltuk altlarının beyazlığı görünürdü."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5098 (3)- Meymune der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği zaman kollarını o kadar açardı ki arkasından koltuk altlarının beyazlığı görünürdü."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

9. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

5099 (1) Ebu Said el-Hudri (r.a.) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ederken böğrünün beyazlığını gördüm."

 

[Hasen]

 

Heysemi (2750) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan İbn Lehia hakkında tenkit vardır."

 

 

 

5100 (2)- Ebu Said el-Hudri (r.a.) der ki: "Sanki şimdi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde halindeyken böğrünün beyazlığına bakar gibiyim."

 

[Hasen]

 

 

 

10. Ebu Hureyre (r.a.)

 

5101 (1) Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı secdede kolları yanlara açmanın zorluğundan şikayet edince IDirsekleri dizlere dayamak suretiyle rahatlayın'' buyurdu. İbn Aclan der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdeyi uzun yaptığı zaman dirseklerini dizlerine koyardı."

 

Diğer tahric: Tirmizi 2/77 (286) ve Hakim (1/229) rivayet ettiler.

 

 

 

5102 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: İnsanlar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e secdede kolları yanlara açmanın zorluğundan şikayet edince IDirsekleri dizlere dayamak suretiyle rahatlayın'' buyurdular.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

11. Enes b. Malik

 

5103 (1) Enes b. Malik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği zaman (arkasından) koltuk altlarının beyazlığı görünürdü -veya- beyazlığını görürdüm" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Şahidini Buhari, ezan 2/294 (807) ve Müslim, salat 1/356 (495) rivayet ettiler.

 

 

 

11. Adiy b. Amire

 

5104 (2) Adiy b. Amire der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği zaman koltuk altlarının beyazlığı görünürdü. Sonra sağına selam verdiği zaman yüzünü o kadar çevirirdi ki yanağının beyazlığı görünürdü. Sonra soluna selam verdiği zaman yüzünü o kadar çevirirdi ki solundan yanağının beyazlığı görünürdü."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (650) rivayet etti.

Heysemi (2800) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve muhtasar olarak Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

SONRAKİ