MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 35- Rükudan Kalkınca Yapılan Zikir Hakkında

 

2. Abdullah b. Ebi Evfa (r.a.)

 

5044 (1) İbn Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükudan başını kaldırdığı zaman şöyle derdi: ''Semiallahu limen hamideh. Allahümme Rabbena leke'l-hamd mil'es-semavati ve mil'el-ardi ve mil'e ma şi'te min şey'in ba'du''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/346 (476), Ebu Davud (846) ve İbn Mace (878) rivayet ettiler.

 

14893 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5045 (2)- Abdullah b. Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahümme Rabbena leke'l-hamd, mil'es-semai ve mil'el-ard'' diye dua ederdi. Haccac rivayetinde: "mil'es-semai ve mil'el-ardi ve mil'e ma şi'te min şey'in ba'du'' şeklinde geçmiştir.

 

Başka bir kanalla Abdullah b. Ebi Evfa'nın: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükudan başını kaldırdığı zaman (böyle) dua ederdi" dediği rivayet edilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5046 (3)- İbn Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahümme Rabbena leke'l-hamd mil's-semavati ve mil'el-ardi ve mil'e ma şi'te min şey'in ba'du'' diye dua ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5047 (4)- İbn Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahümme leke'l-hamdu mil'es-semai ve mil'el-ardi ve mil'e ma şi'te min şey'in ba'du'' diye dua ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5048 (5)- İbn Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Semiallahu limen hamideh'' dedikten sonra: ''Allahümme Rabbena leke'l-hamd mil'es-semavati ve mil'el-ardi ve mil'e ma şi'te min şey'in ba'du'' diye dua ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5049 (6)- Abdullah b. Ebi Evfa'nın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dua ederdi: "Allahım! Gök dolusunca, yer dolusunca, ikisi arasındaki mesafe dolusunca ve bundan sonra dilediğin şeyler dolusunca hamd yalnızca sanadır. Allahım! Beni kar, dolu ve soğuk su ile temizle. Allahım! Beyaz giysinin kirden temizlendiği gibi beni günahlardan temizle.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1002-3) ve Nesai (1/198) rivayet ettiler.

 

 

 

5050 (7)- Abdullah b. Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

''Allahlm! Çok temiz ve mübarek hamdler sanadır'' diye dua ettiğini işittim.

 

[Zayıf]

 

 

 

3. Ebu Hureyre (r.a.)

 

5052 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükudan başını kaldırdığı zaman: "Allahümme Rabbena ve lekel hamd'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5052 (2)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İmaml ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zamanı arkasındakiler: ''Allahümme Rabbena leke'l-hamd'' der. Eğer kişinin böyle deyişi sema ahalisinin öyle dediği ana denk gelirse o kimsenin günahları bağışlanır.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1/201), Müslim 1/306 (409), Ebu Davud (848), Tirmizi (267), Nesai (2/194), İbn Mace (876), İbn Ebi Şeybe (1/252) ve Abdurrezzak (2909) rivayet ettiler.

 

 

 

5053 (3)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İmamı ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zamanı arkasındakiler: ''Allahümme Rabbena leke'l-hamd'' der. Eğer kişinin böyle deyişi meleklerin öyle dediği ana denk gelirse o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "İmamın Kendisine Uyulması İçin İmam Edilmesi ve İmama Uyan Kişinin İmamı İşitmesi Halinde Susması" başlığı altında geçmişti.

 

 

 

4. Rifa'a b. Rafi' ez-Züraki

 

5054 (1) Rifa'a b. Rafi' ez-Züraki der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kılmaktaydık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükudan başını kaldırdığı zaman: ''Semiallahu limen hamideh'' dedi. Bunun üzerine arkasından bir adam: "Rabbena leke'l-hamdu, hamden kesiren tayyiben mübareken fihi (=Allahım! Rabbimiz! Çok temiz ve mübarek hamdler ancak Sana aittir)" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verip namazı bitirince: ''Az önce konuşan kimdi?'' diye sordu. Adam: "Benim ey Allah'ın Resulü!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben otuz küsür meleğin bu sözleri birbirlerinden önce yazmak için yarıştıklarını gördüm'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/211), Buhari (799), Ebu Davud (770) ve Nesai (2/196) rivayet ettiler.

 

 

 

5. Ebu Musa el-Eş'ari (r.a.)

 

5055 (1) Ebu Musa el-Eş'ari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İmaml ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zaman arkasından siz de: ''Rabbena leke'l-hamd (=Allahım! Rabbimiz! Hamd ancak sanadır)'' deyiniz. Allah sizi işitir. Yüce Allah, Peygamberinin dili ile: ''Allah kendisine hamd edenleri işitti'' buyurmuştur.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (2/14-15) ve Ebu Davud (972) rivayet ettiler.

 

 

 

6. Enes (r.a.)

 

5056 (1) Enes der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) attan düştü ve sağ tarafı ezildi. Ziyaret için yanına vardık. Namaz vakti olunca bize oturarak namaz kıldırdı. Biz de oturarak namaz kıldık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirdiğinde şöyle buyurdu: ''İmam ancak kendisine uyulması içindir. O tekbir getirdiği zaman siz de tekbir getiriniz. Rükuya vardığı zaman siz de Rükuya varınız. -Süfyan bir başka rivayetinde: 110 secde ettiği zaman siz de secde ediniz'' ifadesiyle aktarmıştır- ''0: ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zaman siz de: ''Rabbena ve leke'l-hamd'' deyiniz. O oturarak namaz kıldığı zaman siz de oturarak namaz kılınız.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (689, 732, 733, 805, 1114) ve Müslim (851, 852), Ebu Davud (601), Tirmizi (361), İbn Mace (876, 1238) ve Nesai (2/83) rivayet ettiler

 

 

 

2057 (2)- Enes anlatıyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) attan düştü ve sağ tarafı ezildi. Ziyaret için yanına girdiler. (Namaz vakti olunca) onlara oturarak namaz kıldırdı ve kendilerine de oturarak namaz kılmaları için işaret etti. Selam verdiği zaman şöyle buyurdu: ''İmam ancak kendisine uyulması içindir. O tekbir getirdiği zaman siz de tekbir getiriniz. Rükuya vardığı zaman siz de rükuya varınız. o: ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zaman siz de: ''Rabbena ve leke'l-hamd'' deyiniz. O secde ettiği zaman siz de secde ediniz. O oturarak namaz kıldığı zaman hepiniz de oturarak namaz kılınız. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5058 (3)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmam: ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zamanı siz de: ''Rabbena ve leke'l-hamd'' deyiniz'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7. İbn Ömer (r.a.)

 

5059 (1) Salim bildiriyor: (Babam) İbn Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in rükudan başını kaldırdığı zaman: ''Semiallahu limen hamideh'' dediğini işitmişti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (2517) ve Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (647) rivayet ettiler.

 

 

 

5060 (2)- Salim, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başlayacağı zaman ellerini omuz hizasında kaldırırdı. Rükuya gittiği ve rükudan başını kaldırdığı zaman da ellerini bu şekilde kaldırırdı. Rükudan kalkarken ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zaman: ''Rabbena velekel-hamd'' derdi. İki secde arasında ise ellerini kaldırmazdı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (2/194) rivayet etti.

4446 (2)'de geçmişti.

 

 

SONRAKİ