MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

33- Rüku ve Secdede Kıraatin Yasaklanması

 

1. Hz. Ali (r.a.)

 

5008 (1)-Z Ebu Cafer, babasından naklederek Hz. Ali'nin şöyle dediğini bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana üç şeyi yasakladı." - Ravi der ki: "Ancak bunu kendisine has olarak mı, yoksa bütün insanlara mı yasakladı bilmiyorum"- İpek karışımı giysiler giymemi, (ipekten yapılmış) palanlara oturmamı ve rükuda iken (Kur'an) okumamı.,,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (9491) rivayet etti.

 

 

 

5009 (2)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişinin rükuda veya secdede iken (Kur'an) okumasını yasakladı."

 

[Zayıf]

 

 

 

5010 (3)- Z Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmamı, ipek karışımı giysi giymemi, rükuda veya secdede iken (Kur'an) okumamı yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

5011 (4)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipek karışımı giysiler giymemi, (ipekten yapılmış) palanlara oturmamı, usfUr ile boyanmış giysiler giymemi yasakladı. Kişinin de rükuda veya secdede iken Kur'an okumasını da yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

5012 (5)- Ali b. Ebi Talib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmamı, ipek karışımı giysiler giymemi, rükuda veya secdede iken Kuran okumamı ve usfur ile boyanmış giysiler giymemi yasakladı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1009, 1010, 1011), Ebu Davud (4044-6) ve İbn Mace (3602) rivayet ettiler.

 

 

 

5013 (6)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmamı, ipek karışımı giysiler giymemi, rükuda veya secdede iken (Kur'an) okumamı yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

5014 (7)- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmamı, rükuda iken (Kur'an) okumamı, ipek karışımı giysiler giymemi ve usfur ile boyanmış giysiler giyme mi yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

5015 (8)- Ali b. Ebi Talib bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ipek karışımı giysiler giymeyi, usfur ile boyanmış giysiler giymeyi, altın yüzük takmayı ve rükuda ike Kur'an okumayı yasakladı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5016 (9)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) usfür ile boyanmış giysiler giymemi, ipek karışımı giysiler giymemi, altın yüzük takmamı ve rükuda iken (Kur'an) okumamı yasakladı." Ravi der ki: Eyyub rivayetinde: "rükuda olduğum lıalde (Kur'an) okumamı" şeklinde geçer. Hayseme ise rivayetinde: "Bana anlatılana göre İsmail, dedesi Huneyn'i senedde zikretmekten vazgeçmiştir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim , -Sahihtir- (1/138, 139) rivayet etti.

 

 

 

5017 (10)- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Ey Ali! Kendim için istediğimi senin için de isterim. Kendim için istemediğimi senin için de istemem. Rükudayken ve secdedeyken kıraat yapma. Saçlarını arkadan toplayarak namaz kılma. Çünkü bu (yani saç topuzu) şeytanın oturak yeridir. İki secde arasında makadını yere koyarak oturma. Çakıllarla oynama, (secdede) kollarını yere yapıştırma. İmam okumayı karıştırırsa onu düzeitme. Altın yüzük takma, ipek karışımı elbise giyme ve (ipekten yapılmış) palanlara oturma. ''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (282), Ebu Davud (908) ve İbn Mace (894) rivayet ettiler.

5521 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5018 (LL)-Z Ali b. Ebi Talib bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükuda iken Kur'an okunmasını yasakladı ve şöyle buyurdu: ''Rükuya vardığınız zaman Allah'ı ta'zim ediniz. Secde ettiğiniz zaman da dua ediniz. Zira secde hali; sizin için duanızın kabul edilmesine layıktır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

5019 (12)-Z Nu'man b. Sa'd bildiriyor. Bir adam Hz. Ali'ye: "Ben rükuda ve secdede iken (Kur'an) okumaktayım" dedi. Bunun üzerine Ali şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ben rüku ve secdede iken (Kur'an) okumaktan men edildim. Siz de rüku'ya vardığınız zaman Allah'ı talzım ediniz. Secde ettiğiniz zaman da çokça dua ediniz. Zira secde hali, sizin için duanızın kabul edilmesine layıktır. ''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (2773) der ki: "Hadisi Abdullah, babasının Müsned'ine olan ziyadelerinde rivayet etmiştir. Ayrıca mevkılf olarak Ebu Ya'la ve Bezzar da rivayet etmiş olup senedinde yer alan Abdurrahman b. İshak b. el-Haris herkese göre zayıftır. Ben derim ki: Hadisin yalnız "Bana rüku ve secde halinde Kur'an okumam yasaklandı" kısmı Sahih'te geçmiştir."

 

 

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

5020 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) örtüyü kaldırıp baktığında cemaat Ebu Bekr'in arkasında saf halinde idi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar! Salih rüyadan başka peygamberliğin vereceği bir müjde kalmadı. Müslüman onu görür veya o müslümana gösterilir. '' Sonra devam etti: ''Ben Rüku ve secdede iken (Kur'an) okumaktan men edildim. Siz de rükUya vardığınız zaman Allah'ı ta'zİm ediniz. Secde ettiğiniz zaman da çokça dua ediniz. Zira secde hali sizin için duanızın kabul edilmesine uygun bir konumdur. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (479) rivayet etti.

19787 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ