MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 32- Rükuda Zikir

 

6. Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

5000 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, Nasr Suresi nazil olduktan sonra onu okuduğu ve rüku ettiğinde çoğu zaman üç defa: ''Subhaneke Allahümme Rabbena ve bihamdike, Allahümma'ğfirli, inneke ente tevvabu'r-Rahim (=Allahım! Rabbimiz! Seni hamdinle tesbih ederim! Allahım beni bağışla! Çünkü Sen tövbeleri çok kabul eden ve çok merhamet edensin)'' derdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (2772) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ilk üç kaynağın senedine göre Ebu Ubeyde hadisi babasından nakletmiştir ki aslında Ebu Ubeyde babasından hadis işitmemiştir. Tabedni'nin ravileri ise Hammad b. Süleyman dışında Sahih'in ravileridirler. Hammad da güvenilir olmakla beraber bunamıştır."

 

22010 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5001 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sık sık: "Subhiineke Rabbena ve bihamdike, Allahümma'ğfirli'' diye dua ederdi. Nasr Suresi nazil olduğu zaman da: "Subhaneke Rabbena ve bihamdike, Allahümma'ğfirli, inneke ente tevvdbu'r-Rahim (=Rabbimiz! Seni hamdinle tesbih ederim! Allahım beni bağışla! Çünkü Sen tövbeleri çok kabul eden ve çok merhamet edensin) '' şeklinde dua etmeye başladı.

 

[Zayıf]

 

 

 

5002 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, Nasr Suresi nazil olduktan sonra onu okuduğu ve rüku ettiğinde çoğu zaman üç defa: "Subhaneke Rabbena ve bihamdike, Allahümma'ğfirli; inneke ente tevvabu'r-Rahim" derdi.

 

 

 

5003 (4)- Ebu Ubeyde, babasından (İbn Mes'ud'dan) bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sık sık: "Subhaneke Allahümme ve bihamdike, Allahümma'ğfirli'' diye dua ederdi. Nasr Suresi nazil olduğu zaman da: ''Subhaneke Allahümme ve bihamdike, Allahümma'ğfirli, inneke ente tevvdbu'r-Rahim'' şeklinde dua etmeye başladı.

 

[Zayıf]

 

 

 

5004 (5)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Rabbine hamd ederek tespihte bulun ve O'ndan bağışlama dile. Çünkü O, tövbeleri çok kabul edendir"[Nasr 1-3] ayeti nazil olduğu zaman" -Abdurrezzak ise rivayetinde: "Nasr Suresi nazil olduğu zaman" demiştir- Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sık sık: "Subhaneke Allahümme ve bihamdike, Allahümma'ğfirli inneke ente tevvdbu'r-Rahim'' şeklinde dua etmeye başladı.

 

[Zayıf]

 

 

 

5005 (6)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Nasr Suresi nazil olduğu zaman Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sık sık: "Subhaneke Allahümme ve bihamdike, Allahümma'ğfirli; inneke ente tevvabulr-Rahlm'' şeklinde dua etmeye başladı.

 

[Zayıf]

 

 

 

5006 (7)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Nasr Suresi nazil olduğu zaman Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sık sık: "Subhaneke Allahümme ve bihamdike, Allahümma'ğfirli inneke ente tevvabu'r-Rahim'' şeklinde dua etmeye başladı.

 

[Zayıf]

 

 

 

7. İbn Abbas (r.a.)

 

5007 (1) İbn Abbas: "Teyzem Meymüne'nin yanında geceledim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece uyanıp ... " deyip hadisin devamını zikretti ve şöyle devam etti: Sonra rükuya vardığını ve rükuda:

"Subhane rabbiyel-A'la" deyip başını kaldırdığını, bir müddet Allah'a hamd ettikten sonra da secdeye vardığını gördüm. Secdedeyken de: "Sübhane rabbiye'l-A'la" diyordu. Secdeden kalkınca da iki secde arasında: ''Allahümmağfirli verhamni vecburni vehdini verzukni (=Ey Rabbim! Beni bağışla, bana acı, gönlümü hoş tut, derecemi yükselt, bana rızık ver ve beni doğru yola ilet)'' derdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani (12679) rivayet etti.

6132 (37)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ