MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 32- Rükuda Zikir

 

5. Hz. Aişe (r.anha)

 

4990 (1) Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükusunda ve secdesinde sık sık: "Subhaneke Allahümme Rabbena ve bihamdike, Allahümma'ğfirli (=Allahım! Rabbimiz! Seni hamdinle tesbih ederim! Allahım beni bağışla!)'' diye dua ederdi ve bu hususta Kur'an'ı tevil ederdi. Yani, bunu Kur'an'ın bu husustaki emirleri doğrultusunda yapardı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (Fethu'l-bari 21299 no. 817) rivayet etti.

 

 

 

4991 (2)- Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükusunda sık sık: "Subhaneke Allahümme Rabbena ve bihamdike, Rabbtğfirli'' diye dua ederdi ve bu hususta Kur'an'ı tevil ederdi. Yani, bunu Kur'an'ın bu husustaki emirleri doğrultusunda yapardı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4992 (3)- Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükusunda ve secdesinde sık sık: "Subhaneke Allahümme Rabbena ve bihamdike, Allahümma'ğfirli'' diye dua ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4993 (4)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Bir gece Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bakıp bulamayınca eşlerinden birine gittiğini düşündüm. Abdurrezzak'ın (rivayetinde) şöyle geçer: Bir şeyler hissettim ve dönüp baktığımda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in rükuda -veya- secdede olduğunu ve: "Subhaneke Allahümme la ilahe illa ente (=Allahıml Seni hamdinle tesbih ederimI Senden başka ilah yoktur'' dediğini gördüm. Bunun üzerine (kendi kendime): "Anam babam sana feda olsun. Sen ne yapıyorsun, ben ise ne düşünüyorum" dedim.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4994 (5)- İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Aişe (r.anha) neden O'nun peşine düştü?" diye sorduğumda, Ata şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allahım, Seni hamdinle tesbih ederim! Senden başka ilah yoktur'' dediği o gece konusunda İbn Ebi Muleyke'nin bana bildirdiğine göre Aişe (r.anha) bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in peşine düştü. Zira eşlerinden birine gittiğini düşünmüştü ... "

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (2898), Müslim (485) ve Nesai (7/72) rivayet ettiler.

25588 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4995 (6)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükusunda ve secdesinde sık sık: "Subhaneke Rabbena ve bihamdike, Allahümma'ğfirli (=Rabbimiz! Seni hamdinle tesbih ederim! Allahım beni bağışla!)" diye dua ederdi ve bu hususta Kur'an'ı tevil ederdi. Yani, bunu Kur'an'ın bu husustaki emirleri doğrultusunda yapardı. Ravi der ki: Veki' rivayetinde: ''Allahümme Rabbena ve bihamdike'' lafzını 'Allahümme ve bihamdike" şeklinde rivayet etmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4996 (7)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Allah'ın yardımı ve zafer günü gelip, insanların Allah'ın dinine akın akın girdiklerini görünce, Rabbini överek tesbih et; O'ndan bağışlama dile, çünkü 0, tövbeleri daima kabul edendir"[Nasr 1-3] Suresi nazil olduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in her namazında mutlaka: "Subhaneke Rabbena ve bihamdike, Allahümma'ğfirli" diye dua ettiğini gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Buhari (4967) ve İbn Hibban (6412) rivayet ettiler.

22009 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4997 (8)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Allah'ın yardımı ve zafer günü gelip, insanların Allah'ın dinine akın akın girdiklerini görünce, Rabbini överek tesbih et; O'ndan bağışlama dile, çünkü 0, tövbeleri daima kabul edendir,,[Nasr 1-3] Suresi nazil olduktan sonra her namazında mutlaka: "Subhaneke Rabbi ve bihamdike, Allahümma'ğfirli'' dediğini gördüm,

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4998 (9)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından önce sık sık: ''Sübhanallahi ve bi-hamdihi estağfirullahe ve etubu ileyh (=Sana hamd ederek Seni her türlü eksiklikten tenzih ederim. Allah'tan beni bağışlamasını diler ve günahlanma tövbe ederim'' derdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sık sık böyle diyordu. Bunun üzerine kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Bugün daha önce hiç yapmadığın bir duayla dua etmektesin" dediğimde şöyle buyurdu: ''Rabbiml ümmetim konusunda bir işaret göreceğimi ve bu işareti gördüğüm zaman da çokça kendisine hamd ile tesbih etmemi ve bağışlanma dileyip ona tövbe etmemi bildirdi, Söz konusu işareti de Mekke'nin fethi ile ''Allah'ın yardımı ve fetih gelip de insanların bölük bölük Allah'ın dinine girdiğini gördüğünde'' [Nasr 1-3] ayetleriyle gördüm. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4999 (10)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) son zamanlarında çokça: "Allah'ı hamd ile tesbih ederim. Allah'tan bağışlanma diler ona tövbe ederim'' derdi. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Bakıyorum da çokça ''Allah'ı hamd ile tesbih ederim. Allah'tan bağışlanma diler ona tövbe ederim'' diyorsun" dediğimde şöyle buyurdu: ''Rabbim, ümmetim konusunda bir işaret göreceğimi bildirdi. Bu işareti gördüğüm zaman da çokça kendisine hamd ile tesbih etmemi ve bağışlanma dileyip ona tövbe etmemi emretti. Söz konusu işareti de Mekke'nin fethi ile, ''Allah'ın yardımı ve fetih gelip de insanların bölük bölük Allah'ın dinine girdiğini gördüğünde, Rabbine hamd ederek tespihte bulun ve O'ndan bağışlama dile. Çünkü O, tövbeleri çok kabul edendir'' [Nasr 1-3] ayetleriyle gördüm.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ