MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

32- Rükuda Zikir

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

4976 (1) Ali b. Ebi Talib bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükuya vardığı zaman şöyle derdi: ''Allahümme leke reka'tu ve bike amentu ve leke eslemtu, haşela leke semi' ve basari ve muhhi ve azmi ve asbi ve ma istekallet bihi kademi (=Allahım! Sadece senin önünde eğildimı sana iman ettim, irademi sana teslim ettim. Kulağım, gözüm, iliklerim,

 

kemiklerim ve tüm sinirlerim sana olan sevgi ve korku ile saygı halindedir).''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1762) ve Ebu Davud (744, 761) rivayet ettiler.

 

 

 

2. Ukbe b. Amir

 

4977 (1) Ukbe b. Amir el-Cuheni der ki: "Öyleyse yüce Rabbinin adını tesbih et"[Vakıa 96] ayeti nazil olduğu zaman, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bize: ''Bunu rükCmuzda söyleyiniz'' buyurdu. "Yüce Rabbinin adını tesbih et"[A'la 1] ayeti nazil olduğu zaman da: ''Bunu secdenizde söyleyiniz'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (869), İbn Mace (887) ve İbn Huzeyme (600, 670) rivayet ettiler.

21891 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

3. Huzeyfe

 

4978 (1) Huzeyfe bildiriyor: Gecenin bir vakti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldı (m). Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başladığı zaman: ''Allahü ekberu zi'l-ceberuti ve'l-kibriyai vel-azame (=Kudret, hükümranlık, büyüklük ve yücelik sahibi Allah büyüktür)'' dedi. Sonra Bakara Suresi'ni okudu. Sonra rükuya varıp rükusunda da yaklaşık kıyamı kadar durdu. rükuda: ''Sübhane rabbiye'l-azim, Sübhane rabbiye'l-azim''.diyordu. rükudan başını kaldırıp doğrulduğunda yaklaşık rükusu kadar durdu. "rükudan kalktıktan sonra: ''Hamd Rabbimedir, hamd Rabbimedir'' diyordu. Sonra secdeye gitti ve secdesi de yaklaşık kıyamı kadar idi. Secdesinde: "Sübhane Rabbiye'l-a'la'' diyordu. Sonra secdeden kalktı ve her iki secdesinin arası yaklaşık secdesi kadar uzun idi. Bu sırada da: "Rabbiğfirli, Rabbiğfirli (=Rabbim! Beni bağışla, Rabbim! Beni bağışla)'' diyordu. Bu şekilde Bakara, Al-i İmran, Nisa, Maide ve En'am Surelerini okudu. -Ravi der ki: "Şu'be, Maide ve En'am Surelerini okuduğu konusunda şüpheye düşmüştür."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (874) ve Nesai (2/199-200) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ