MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

31- Rüku ve Secdeyi Tam Yapmayan Kişinin Namazının Boşa Gitmesi

 

1. Osman b. Huneyf

 

4973 (1) Hani b. Muaviye es-Sadafi anlatıyor: Osman b. Affan zamanında haccetmiştim. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mescid'inde otururken bir adam cemaate bir şeyler anlatmakta ve şöyle demekteydi: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaydık. Bir kişi geldi ve bu direğin yanında namaz kıldı. Namazını acele bir şekilde tam olarak kılmadan çıkıpgitti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu kişi eğer ölürse dinden bir şey üzerine ölmemiş olur. Kişi rüku ve secdelerini tam olarak yapmak şartıyla namazını kısaltabilir'' buyurdu. Bu adamın kim olduğunu sorduğumda: "Bu kişi, Osman b. Huneyf el-Ensari'dir" denildi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (2727) der ki: Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Tabednı rivayet etmiş olup ravilerinden İbn LeMa hakkında tenkit vardır. Yine ravilerinden Bed. b. Osman'ı da tanımıyorum."

 

 

 

2. Huzeyfe

 

4974 (1) Zeyd b. Vehb der ki: Huzeyfe Mescid'e girdi ve bir kişinin Kinde kabilesi tarafındaki kapılar yanında namaz kıldığını gördü. Adam rüku ve secdesini tam olarak yerine getirmiyordu. Ancak namazı bitirince Huzeyfe, ona: "Sen ne zamandan beri böyle namaz kılmaktasın?" diye sordu. Adam: "Kırk seneden beri böyle kılıyorum" cevabını verince, Huzeyfe: "Sen kırk yıldan beri namaz kılmamışsın. Eğer sen namazı bu şekilde kıldığın halde ölecek olursan Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaratıldığı fıtrattan başka bir fıtrat üzerine ölürsün" dedi. Sonra kendisine doğru dönüp namazı öğretmeye başladı ve: "Kişi rüku ve secdelerini tam olarak yapmak şartıyla namazını kısaltabilir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (791) ve Nesai (3/58) rivayet ettiler.

 

 

 

4975 (2)- Ebu Vail bildiriyor: Huzeyfe (namaz kılıp) rüku ve secdeleri tam olarak yapmayan birini gördü. Adam namazını bitirdiğinde Huzeyfe onu yanına çağırarak: "Sen ne zamandan beri böyle namaz kılmaktasın?" diye sordu. Adam: "Kırk seneden beri böyle kılıyorum" cevabını verince, Huzeyfe: "Sen kırk yıldan beri namaz kılmamışsın" dedi. -Ravi der ki: "Veya kırk yıldan beri Allah için namaz kılmamışsın" dedi. Mehdi burada şüpheye düştü. Sanırım Huzeyfe şöyle de dedi: "Eğer sen namazı bu şekilde kıldığın halde ölecek olursan Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünneti üzerine ölmüş olmazsın."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ