MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

30- Rüku'da Durma Süresi, Şekli ve Diğer Erkanlarda da Sürenin Aynı Olması

 

1. Temim Oğullarından Bir Adam

 

4964 (1) Said b. el-Cureyri, Temim oğullarından kendisini övdüğü bir kişiden o da babasından veya amcasından bildirerek der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kıldım. Kendisine rükusunun ve secdesinin Suresini sorduğumuzda: ''Kişinin üç defa: ''5übhanallahi ve bi hamdihi (=Allahlı hamd ile tesbih ederim)'' demesi kadardır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Beyhaki (2/111) rivayet etti.

 

 

 

49265 (2)- Sa'di, babası kanalıyla amcasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken onu gözetledim. rükusunda ve secdesinde üç defa: "Sübhanallahi ve bi hamdihi" diyecek kadar duruyordu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/532 (853) rivayet etti.

 

 

 

2. Enes b. Malik (r.a.)

 

4966 (1) Said b. Cübeyr bildiriyor: Enes b. Malik, Ömer b. Abdilaziz'i kast ederek: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den sonra namaz bakımından O'na (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu gençten daha çok benzeyen bir kimsenin arkasında namaz kılmadım. Biz onun rükuya vardığında on defa ve secde ettiğinde yine on defa tesbih okuduğunu tahmin ettik" dedi.

 

[Hasen]

 

4735 (6)'da geçmişti.

 

 

 

3. Bera b. Azib (r.a.)

 

4967 (1) Bera b. Azib der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldığı zaman rükusu, rükudan kalktığı zaman duruşu, secdesi, secdeden sonraki oturuşu ve iki secde arasındaki oturuşu süre olarak birbirine çok yakındı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric Müslim 1/343 (471), Ebu Davud 1/225 (852), Nesai 2/197 (1065) ve Darimi 1/352 (1333) rivayet ettiler.

 

 

 

4968 (2)- Bera bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in rükusu, rükudan kalktığı zaman duruşu, secdesi ve iki secde arasındaki oturuşu, süre olarak birbirine çok yakındı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4969 (3)- Hakem bildiriyor: Matar b. Naciye, İbnu'l-Eş'as zamanında Ebu Ubeyde b. Abdillah'a imamlık görevini vermişti. O, rükudan kaltığı zaman benim veya kendisinin şu duayı okuma Suresi kadar dururdu: "Rabbena leke'l-hamd, mil'es-semavati ve mil'el-ardi ve mil'e ma şi'ite min şey'in ba'du ehle's-senai vel-mecdi. La mania lima a'tayte vela mu'tıye lima mena'te vela yenfeu zel-ceddi minke'l-cedd (=Ey Rabbimiz! Gökler dolusunca, yerler dolusunca, ikisi arasındaki mesafe dolusunca ve bundan sonra dilediğin şeyler dolusunca hamd yalnızca sanadır. Ey övgü ve şeref sahibi! Senin verdiğine mani olacak, senin mani olduğunu da verecek hiç kimse yoktur. Makam sahibinin sahip olduğu şeyler, senin yanında kendisine hiçbir fayda sağlamaz.)"

 

Hakem der ki: Bu hadisi Abdurrahman b. Ebi Leyla'ya anlatınca şu karşılığı verdi: Bana Bera b. Azib bildirdi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in rükusu, rükudan kalktığı zaman duruşu, secdesi ve iki secde arasındaki oturuşu, süre olarak birbirine çok yakındı"

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İkinci bölümü Nesai (2/197) rivayet etti.

 

 

 

4970 (4)- Bera b. Azib der ki: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken onu gözetledim ve kıyamının, rükusunun, rükudan sonra durmasının, secdesinin, iki secde arasında oturmasının, selam vermeden önce ve selam verdikten sonra oturmasının süre olarak birbirine çok yakın olduğunu gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4971 (5)- Bera der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in rükusu mu, rükudan sonra durması mı yoksa iki secde arasında oturması mı süre olarak daha uzundu bilmezdik."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4. Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

4972 (1) Ali b. Ebi Tillib der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükuya vardığı zaman sırtına bir bardak su konulacak olsaydı dökülmezdi."

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ