MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 29- Önceki Rüku Şekli olan Tatbik (Elleri Diz arasına Koymanın) Değiştirilmesi (Neshi)

 

2. Sa'd b. Malik

 

4960 (1) Mus'ab b. Sa'd der ki: (Babam) Sa'd ile namaz kıldım ve (rükuda) ellerimi nasıl koyduğumu kendisine gösterdim. -Ravi der ki: Yahya elleri koyuş şeklini gösterdi- Sa'd elime vurarak: "Eskiden öyle yapardık. Ancak şimdi ellerimizi dizlerimize koymakla emrolunduk" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (790), Müslim (535), Ebu Davud (767), Tirmizi (259) ve Nesai (2/185) rivayet ettiler.

 

 

 

4961 (2)- Mus'ab b. Sa'd der ki: Rükuya vardığ!m zaman ellerimi dizlerimin arasında tutardım. (Babam) Sa'd b. Malik benim öyle yaptığımı görünce beni bundan menetti ve: "Öyle yapardık; ancak bundan (sonra) nelıyolunduk" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. İbn Abbas (r.a.)

 

4962 (1) İbn Abbas der ki: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e namazIa ilgili bir şey sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): IIEI ve ayak parmaklarını h ila Ile '' -Yani güzelce abdest al- buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in adama söyledikleri arasında şunlar da vardı: "Rükuya vardığın zaman avucunu diz kapaklarına iyice yerleştir. Secdeye gittiğinde toprağın sertliğini hissedecek şekilde alnını yere değdir."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (39) ve İbn Mace (447) rivayet ettiler.

 

1820 (l)'de geçmişti.

 

 

 

4. Vail b. Hucr (r.a.)

 

4963 (1) Vail b. Bucr der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in rüku'ya vardığını ve ellerini dizlerine koyduğunu gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (292), Nesai (2/236) ve İbn Mace (S10) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ