MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

29- Önceki Rüku Şekli olan Tatbik (Elleri Diz arasına Koymanın) Değiştirilmesi (Neshi)

 

1. Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

4952 (1) İbnu'l-Esved bildiriyor: Alkame ve Esved, İbn Mes'ud ile birlikte idiler. Namaz vakti olunca Alkame ve Esved geriye çekilince İbn Mes'ud ikisini de ellerinden tutup birini sağına, diğerini de soluna durdurdu. (Kıyamdan) sonra rükuya vardı. İkisi de ellerini dizine koyarak rüku edince ellerine vurdu ve kendi ellerini birbirine kenetleyip baldırları arasına koydu. Sonra da: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in öyle yaptığını gördüm" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/105), Ebu Davud (1/237) ve Nesai (1/128, 129) rivayet ettiler.

 

 

 

4953 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4954 (3)- Alkame bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud): Sizden birisi rükuya vardığı zaman kollarını baldırlarına değdirsin" dedi ve ellerini birleştirdi. Sanki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmaklarının birbirlerine girmesini görür gibiydim. İbn Mes'ud avuçlarını birbirine soktu ve nasıl yapacaklarını kendilerine gösterdi.

 

 

4955 (4)  KİTAPTA ATLANMIŞ

 

 

4956 (5)- İbrahim bildiriyor: Esved ve Alkame avluda Abdullah (b. Mes'ud) ile birlikte idiler. Abdullah: "Onlar namaz kıldı mı?" diye sorunca: "Evet, (kıldı)" dediler. Bunun üzerine Abdullah, onlara ezansız ve kametsiz namaz kıldırdI. Bu amaçla ortalarında durdu ve şöyle dedi: "Üç kişi olduğunuz zaman böyle yapın. Daha fazla olduğunuz zaman da biriniz size imam olsun. Sizden biri rükuya vardığı zaman ellerini baldırlarına koysun ve eğilsin. Sanki şimdi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmaklarının birbirine girmesini görür gibiyim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4957 (6)- Abdurrahman b. el-Esved b. Yezid en-Neha'i, babasından bildiriyor: Ben ve amcam Alkame sıcağın şiddetli zamanında Abdullah b. Mes'ud'un yanına girdik. Öğle namazını kılmak için kamet getirdi biz de arkasına durduk. Beni ve amcamı elimizden tutup birimizi sağında birimizi de solunda durdurdu. Kendisi de önümüzde ortada durdu. Sonra: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç kişi olduğumuz zaman bu şekilde yapardı" dedi. Sonra rüku ettiği zaman kollarını baldırlarına yapıştırdı ve ellerini dizlerinin arasına yerleştirdi. Selam verdiğinde bize doğru dönüp: "Şüphesiz namaz vakitlerini geciktiren valiler (halifeler) olacaktır. Öyle yaptıkları zaman onları beklemeyin (ve namazınızı kılın). Onlarla kıldığınız namazı da nafile namaz olarak kılın" dedi.

 

 

2927 (3)'te geçmişti.

 

 

 

4958 (7)- Abdullah b. Mesud der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) tuvalet ihtiyacını gidermek için giderken bana: "İstinca etmem için bana bir şey (sert cisim) getiri ama çürümüş kemik veya tezek getirmeli buyurdu. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e su götürdüm, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldıktan sonra kalkıp namaz kıldı. Rükuya giderken de ellerini birleştirip bacaklarının arasında tuttu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4959 (8)- Alkame bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud) şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize nasıl namaz kılınacağını gösterdi. Başlarken tekbir getirip ellerini kaldırdı. Sonra rükuya gitti. rükuda ellerini bir araya getirip dizlerinin arasında tuttu." Abdullah'ın böyle dediği Sa'd'a ulaşınca: "Kardeşim doğru söylemiş. Bunu öyle yapardık. Sonra böyle yapmamız emredilirdi" dedi ve dizlerini tuttu.

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "6, 7 ve 8. hadisler daha önce geçmişti."

 

 

SONRAKİ