MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 28- İntikal Tekbirleri

 

8. Ebu Musa el-Eş'ari (r.a.)

 

4939 (1) Ebu Musa el-Eş'ari der ki: "Ali b. Ebi Talib, bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kıldığımız namazı hatırlattı. Biz onu(n namazda yaptıklarını) ya unuttuk, ya da bilerek terk ettik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her rükuya varmasında her (secdeden) kalkmasında ve her secde etmesinde tekbir getirirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bezzar (535) ve Tahavi (1/221) rivayet ettiler. İbn Hacer, Feth'de (2/270) isnadma Sahih hükmü verdi.

 

 

 

4940 (2)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: "Basra'da iken Ali b. Ebi Talib, bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kıldığımız namazı hatırlattı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde edeceği zaman ve secdeden kalkacağı zaman tekbir getirirdi. Biz bunu unuttuk mu yoksa bilerek terk ettik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her rükuya varmasında her secde etmesinde ve her (secdeden) kalkmasında tekbir getirirdi."

 

 

 

4941 (3)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: "Ali b. Ebi Talib, bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kıldığımız namazı hatırlattı. Biz onu(n namazda yaptıklarını) ya unuttuk, ya da bilerek terk ettik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her rükuya varmasında her secde etmesinde ve her (secdeden) kalkmasında tekbir getirirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4942 (4)- Ebu Musa der ki: "Ali b. Ebi Talib, bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kıldığımız namazı hatırlattı. Biz onu(n namazda yaptıklarını) ya unuttuk, ya da bilerek terk ettik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her rükuya varmasında her (secdeden) kalkmasında ve her secde etmesinde tekbir getirirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

4939 (l)'de yanlışlıkla geçmişti.

 

 

 

4943 (5)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: "Ali b. Ebi Talib, namazı kıldırdı ve bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kıldığımız namazı hatırlattı. Biz onu(n namazda yaptıklarını) ya unuttuk, ya da bilerek terk ettik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her rükuya varmasında her (secdeden) kalkmasında, her secdeye gitmesinde, her kıyama kalmasında ve her oturmasında tekbir getirirdi."

 

 

 

9. İmran b. Husayn (r.a.)

 

4944 (1) Mutarrif b. eş-Şıhhir der ki: Klife'de İmran b. Husayn ile birlikte idim. Ali b. Ebi Talib bize namaz kıldırdı ve her secdeye gitmesinde ve her secdeden kalkmasında tekbir getirmeye başladı. Namazı bitirdiğinde İmran: "Bu kişi bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı gibi bir namaz kıldırdı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (784) rivayet etti.

 

 

 

4945 (2)- Mutarrif b. Abdillah b. eş-Şıhhir der ki: Kufe'de İmran b. Husayn ile birlikte Ali b. Ebi Talib'in arkasında namaz kıldım. Ali b. Ebi Talib rükuya vardığında ve secde ettiğinde tekbir getirdi. Yani her rükuya vardığında, her secde ettiğinde ve her secdeden kalktığında tekbir getirdi. (Namaz bitip) kalktığımızda, İmran bana: "Ne zamandan beri -veya- filan filan zamandan beri (Ali'nin) bu namaz(ı) gibi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazına benzeyen bir namaz kılmadım" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4946 (3)- Mutarrif b. eş-Şıhhir bildiriyor: İmran b. Husayn: "Ali b. Ebi Talib'in arkasında namaz kıldım. Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve iki halifesi ile kıldığım namazları hatırlattı" dedi. Bunun üzerine ben de kendisiyle gidip Ali b. Ebi Talib'in arkasında namaz kıldım. Baktım ki her secde etmesinde ve rükudan başını kaldırıp doğrulmasında tekbir getirmekte. Ona: "Ey Ebu Nuceyd! Tekbiri bırakan (sessiz tekbir getiren) ilk kişi kimdir?" dediğimde: "Osman b. Affan'dır. O yaşlanıp sesi zayıflayınca (sesli bir şekilde tekbir getirmeyi) terk etti" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

 

4947 (4)- Mutarrif der ki: İmran b. Husayn ile birlikte Ali b. Ebi Talib'in arkasında namaz kıldım. Ali b. Ebi Talib secde ettiği zaman ve iki rekat arasında kıyama kalktığı zaman tekbir getirdi. Namazdan kalktığımızda İmran b. Husayn elimden tutup: "Bu kişi bize Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı gibi namaz kıldırdı -veya- Bu kişi bana Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını hatırlattı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4948 (5)- Mutarrif der ki: İmran b. Husayn ile birlikte Ali b. Ebi Talib'in arkasında namaz kıldım. 0, secde ettiği zaman tekbir getirdi. Secdeden kalktığı zaman tekbir getirdi. Yine iki rekat arasında kıyama kalktığı zaman tekbir getirdi. Namaz bittiğinde İmran b. Husayn elimden tutup: "Bu kişi bana Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını hatırlattı -veya- Bu kişi bize Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı gibi namaz kıldırdı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

10. Ebdurrahman b. Ebza

 

4949 (1) Abdullah b. Abdirrahman b. Ebza'nın babasından bildirdiğine göre kendisi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılar ve (secde ederken ve secdeden kalkarken) tekbiri tamamlamazdı (söylemezdi).

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tayalisi 181 (1287), Ebu Davud 11222 (837), Buhari, Tarih'te (2/300) ve Tahav!, Şerh meani'l-Asar (1/220) rivayet ettiler.

 

 

 

4950 (2)- Abdullah b. Abdirrahman b. Ebza'nın babasından bildirdiğine göre kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılar ve tekbiri tamamlamazdı (yani secde öncesi ve sonrası söylemezdi).

 

[Zayıf]

 

 

 

4951 (3)- Abdullah b. el-Kasım der ki: Abdurrahman b. Ebza'nın yanında oturduk. o: "Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını göstereyim mi?" diye sorunca: "Olur (göster)" dedik. Bunun üzerine kalkıp tekbir getirdi. Sonra okudu ve ellerini dizine koyarak rükuya vardı. Uzuvları yerleşineeye kadar rükuda kaldı. Sonra ayağa kalktı. Yine uzuvları yerleşineeye kadar bekledikten sonra secdeye gitti. secdede de uzuvları iyice yerleşince secdeden kalktı. Yine uzuvları yerleşince ikinci secdeye gitti. Sonra bir daha secde etti. Yine uzuvları yerleşineeye kadar bekledikten sonra kalktı. Sonra ikinci rekata kalktı ve ikinci rekatta da birinci rekatta yapmış olduğu gibi yaptı. Sonra da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı işte böyledir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Bu hadis daha önce geçmişti."

 

Heysemi (2/130) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir."

5208 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ