MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 28- İntikal Tekbirleri

 

6. Ebu Hureyre (r.a.)

 

4925 (1) Ebu Seleme bildiriyor: Ebu Hureyre (r.a.) her secdeye gitmesinde ve her secdeden kalkmasında tekbir getirir ve: "Ben ,namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en fazla benzeyeninizim" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (2/224) ve Müslim (1/215) rivayet ettiler.

 

 

 

4926 (2)- Ebu Seleme b. Abdirrahman der ki: Ebu Hureyre (r.a.) bize namaz kıldırır ve her eğilmesinde ve her kalkmasında, yani rükudan sonra secde edeceği zaman, secdeden kalkıp bir daha secde edeceği zaman, oturduğu zaman ve iki rekat arasında kalkacağı zaman tekbir getirirdi. Son iki rekatta da öyle yapardı. Selam verdikten sonra da:

"Canım elinde olana yemin olsun ki namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en yakın olanınız benim. Vefat edene kadar onun namazı hep böyle idi" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (1/158) ve Müslim (1/115) rivayet ettiler.

 

 

 

4927 (3)- Ma'mer bildiriyor: Zührı: "Ebu Bekr b. Abdirrahman b. elHaris b. Hişam ve Ebu Seleme b. Abdirrahman, Ebu Hureyre (r.a.)'in arkasından namaz kıldılar..." dedi ve bir önceki hadisin aynısnı aktardı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (2/241, 242) ve Ebu Davud (836) rivayet ettiler.

 

 

 

4928 (4)- İbn Şihab bildiriyor: Ebu Bekr b. Abdirrahman: "Ebu Hureyre (r.a.)'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza durduğu zaman tekbir getirirdi ... " dediğini işittiğini söyledi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/115) ve Buhari (2/225, 226) rivayet ettiler.

 

 

 

4929 (5)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en fazla benzeyeniniz benim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zaman: ''Rabbena ve leke'l-hamd'' derdi. Rükuya vardığı zaman ve (secdeden) kalktığı zaman tekbir getirirdi. Her iki secdeden de kalkarken: ''Allahu ekber'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4930 (6)- Suheyl babasından bildiriyor: "Ebu Hureyre (r.a.) her secdeye varmasında ve kalkmasında tekbir getirir ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığından bahsederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 11294 (392) rivayet etti.

 

 

 

4931 (7)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en fazla benzeyeniniz benim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Semiallahu limen hamideh'' dediği zaman: "Allahümme Rabbena ve leke'l-hamd'' derdi. Rükuya vardığı zaman, secdeden kalktığı zaman ve her iki secdeden de kalkarken tekbir getirirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, ezan (1/199), Müslim, salfit 11294 (392) ve Nesai, iftitah 2/181 (1023) rivayet ettiler.

 

 

 

4932 (8)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza durduğu zaman tekbir getirirdi. Rükuya varacağı zaman yine tekbir getirirdi. Rükudan kalkıp doğrulurken: "Semiallahu limen hamideh'' derdi. Doğrulup durduğu zaman da: ''Rabbena leke'l-hamd'' derdi. Secdeye giderken tekbir getirirdi. Sonra secdeden başını kaldırırken yine tekbir getirirdi. Bir daha secdeye giderken tekbir getirir ve yine secdeden kalkerken tekbir getirirdi. Namazını bitirene kadar her rekatta öyle yapardı. İkinci rekatın oturuşundan sonra kalkarken de yine tekbir getirirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari: (789), Müslim (392) ve Nesai (2/233) rivayet ettiler.

 

 

 

4933 (9)- Said b. Ebi Hilal, kendisine Ebu Hureyre (r.a.)'in arkasında namaz kıldığını anlatan Nuaym el-Mucmir'den bildiriyor: Ebu Hureyre (r.a.), Fatiha Suresi'ni okuyup: "...ğayril mağdubi aleyhim veleddallin" dediği zaman: "Amin" dedi. Sonra Rükuya varmak için tekbir getirdi. Namazı bitirdiği zaman: "Canım elinde olana yemin olsun ki namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en fazla benzeyeniniz benim" dedi.

 

[Hasen]

 

4675 (l)'de geçmişti.

 

 

 

4934 (10)- Ebu Seleme bildiriyor: Ebu Hureyre (r.a.) kendilerine namaz kıldırdığı zaman her eğilmesi ve (secdeden) kalkmasında tekbir getirirdi. Namazı bitirdiği zaman da: "Namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en fazla benzeyeniniz benim" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4935 (11)- Ebu Seleme bildiriyor: Mervan, hac veya umre için gittiği zaman yerine Ebu Hureyre (r.a.)'i bırakırdı. Ebu Hureyre (r.a.) halk'a namazı kıldırır, rükuya ve secdeye gideceği zaman tekbir getirirdi. Namazı bitirdiği zaman da: "Namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en fazla benzeyeniniz benim" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4936 (12)- Said b. Sem'an der ki: Ebu Hureyre (r.a.), Zurayk oğulları mescidinde yanımıza geldiğinde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı, insanların ise bıraktığı üç husus vardır. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başlarken ellerini iyice yukarıya kaldırırdı. Rükuya giderken ve (secdeden) kalkarken tekbir getirirdi. Kıraattan önce de az susup Yüce Allah'ın ihsanından isterdi." Yezid rivayet ederken: "Dua edip Yüce Allah'ın ihsanından isterdi" ifadesini kullanmıştır.

 

4461 (3)'te geçmişti.

 

 

 

4937 (13)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı, fakat insanların ise bıraktığı üç şey vardır. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza durduğu zaman ellerini iyice yukarıya kaldırır ve kıraattan önce de az susup Yüce Allah'ın ihsanından isterdi. Her rükuya varmasında ve (secdeden) kalkmasında tekbir getirirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

4513 (3)'te geçmişti.

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "Tekbirde elleri kaldırmak" başlığı altında geçmişti.

 

 

 

7. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

4938 (1) Said b. el-Haris anlatıyor: Ebu Hureyre (r.a.) rahatsız olunca veya bir yere gitmesi üzerine namazı bize Ebu Said el-Hudri (r.a.) kıldırdı. Namaza başladığı zaman ve rükuya varacağı zaman açıktan tekbir getirdi. ''Semiallahu limen hamideh'' dedikten sonra secdeye giderken ve secdeden kalkerken yine tekbir getirdi. Secde ederken ve ikinci rekat için kalkarken yine tekbir getirdi. Bu şekilde namazını tamamladı. Namazı bitirdiğinde kendisine: "İnsanlar namazın hakkında ihtilafa düştü" denildi. Bunun üzerine minberin yanında durup: "Ey insanlar! ValIahi namazınız konusunda ihtilafa düşmeniz veya düşmemeniz benim için önemli değildir. Ben, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde namaz kıldığını gördüm" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Hakim (1/223, "Sahih") ve Beyhaki, es-Sünen el-Kübra (2/18) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ