MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 28- İntikal Tekbirleri

 

4. İbn Abbas (r.a.)

 

4912 (1) İkrime der ki: İbn Abbas'a: "Öğle namazını Batha'da ahmak bir yaşlının arkasında kıldım. O, namazında yirmi iki tekbir getirdi. Her secdeye gittiğinde ve secdeden kalktığında tekbir getirdi" dediğimde, İbn Abbas: "Bu namaz şekli, Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaz şeklidir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (787) rivayet etti.

 

 

 

4913 (2)- İbn Abbas'ın azatlısı İkrime der ki: Ebu Hureyre (r.a.)'in arkasında namaz kıldım. O, her secdeye gitmesinde ve her kalkmasında tekbir getirdi. Bunu İbn Abbas'a zikrettiğimde: "Anasız kalasın. O, Resulullah  (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünneti değil midir?" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tahavi (1/221) ve Taberani, M. el-kebir'de (11918) rivayet etti.

 

 

 

4914 (3)- İkrime der ki: Mekke'de yaşlı birinin arkasında namaz kıldım. Bu kişi öğle namazında yirmi iki tekbir getirdi. İbn Abbas'a gelip: "Ahmak bir yaşlının arkasında namaz kıldım. Öğle namazında yirmi iki tekbir getirdi!" dediğimde, İbn Abbas: "Annen seni kaybedel O, Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetidir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4915 (4)- İkrime der ki: Mescide gırıp namaz kılan bir adam gördüm. Bu adam her secdeye gitmesinde, her secdeden kalkmasında ve her iki rekat arasında kalkacağı zaman tekbir getiriyordu. Bunun yanlış olduğunu düşünüp İbn Abbas'a gittim ve durumu anlattım. Bunun üzerine İbn Abbas: "Anasız kalasın. O, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı değil midir?" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4916 (5)- İkrime der ki: Bir adamın Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mescid'inde namaz kıldığını gördüm. Bu adam her secdeye gitmesinde, her secdeden kalkmasında ve her rükuya varmasında tekbir getiriyordu. Bunun yanlış olduğunu düşünüp durumu İbn Abbas'a anlattım. Bunun üzerine İbn Abbas: "Anasız kalasın. O, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazıdır" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4917 (6)- İkrime der ki: İbn Abbas'a: "Yaşlı bir ahmağın arkasında öğle namazı kıldım. Bu kişi namazda yirmi iki tekbir getirdi. Bu adam her secdeye gitmesinde ve her secdeden kalkmasında tekbir getirdi" dediğimde, İbn Abbas: "Anasız kalasın. 0, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetidir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4918 (7)- İkrime der ki: Ebiah'ta yaşlı bir kişinin arkasında namaz kıldım. Bu namazda yirmi iki tekbir getirdi. İbn Abbas'a bu durumu anlattığımda: "Anasız kalasın. 0, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazıdır" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5. Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

4919 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in her eğilmesinde ve her (secdeden) kalkmasında, her kıyama kalkmasında ve her oturmasında tekbir getirdiğini, sonra da sağına ve soluna selam verdiğini gördüm. Hatta selam verdiği zaman yanaklarının -veya- yanağının beyazlığı görülürdü. Ebu Bekr ve Ömer'in de öyle yaptığını gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (253) ve Nesai (2/205) rivayet ettiler.

 

 

 

4920 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Ben, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in her eğilmesinde ve her (secdeden) kalkmasında, her kıyama kalkmasında ve her oturmasında tekbir getirdiğini, sonra da sağına ve soluna: "Es-Selamu aleykum ve rahmetuIlahi es-Selamu aleykum ve rahmetullah'' diyerek selam verdiğini gördüm. Hatta selam verdiği zaman yanağının beyazlığını görürdüm. Ebu Bekr ve Ömer'in de öyle yaptığını gördüm.

 

[-Sahihtir-]

 

5393 (12)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4921 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her rükuya varmasında, her secde etmesinde ve her secdeden kalkmasında tekbir getirirdi. Ebu Bekr ve Ömer sağlarına ve sollarına: "Es-Selamu aleykum ve rahmetullah" diyerek selam verirlerdi.

 

[-Sahihtir-]

 

5394 (13)'te tekrar edecektir.

 

 

 

4922 (4)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in her eğilmesinde ve her (secdeden) kalkmasında, her kıyama kalkmasında ve her oturmasında tekbir getirdiğini, sonra da sağına ve soluna: "Es-Selamu aleykum ve rahmetullahı es-Selamu aleykum ve rahmetullah'' diyerek selam verdiğini gördüm. Hatta selam verdiği zaman yanağının bir tarafı görünürdü. Ebu Bekr ve Ömer'in de öyle yaptığını gördüm.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4923 (5)- Abdullah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her eğilmesinde ve her (secdeden) kalkmasında tekbir getirirdi. Ebu Bekr ve Ömer de öyle yapmıştır."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4924 (6)- Abdullah (b. Mes'ud) bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer her secdeye gitmelerinde ve her secdeden kalkmalarında tekbir getirirlerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ