MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 28- İntikal Tekbirleri

 

2. Enes (r.a.)

 

4905 (1) Abdurrahman b. el-Esam der ki: Enes'in şöyle dediğini işittim: "Ebu Bekr, Ömer ve Osman tekbirleri tam olarak yerine getirirlerdi. Secde ettiklerinde veya secdeden kalktıklarında tekbir getirirlerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tahavi (1/221) ve Ebu Ya'la (4281) rivayet ettiler.

 

 

 

4906 (2)- Abdurrahman b. el-Esam der ki: Enes'in şöyle dediğini işittim: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman tekbirleri tam olarak yerine getirirlerdi. Secde ettiklerinde veya secdeden kalktıklarında tekbir getirirlerdi."

 

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4907 (3)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman secdeye giderken ve secdeden kalkarken tekbirleri tam olarak getirirlerdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4908 (4)- Abdurrahman b. el-Esam der ki: Enes'e namazda tekbir soruldu, ben de işitmekteydim. Enes: "Rükuya ve secdeye gidileceği zaman tekbir getirilir. Secdeden kakılacağı zaman tekbir getirilir. İki rekat arasında kalkarken yine tekbir getirilir" dedi. Hakim ona: "Sen bunu kimden ezberledin?" diye sorunca da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer'den" cevabını verdi. Hutaym: "Osman'danda mı?" deyince, Enes: "Osman'dan da" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (3/2) rivayet etti.

 

 

 

4909 (5)- Abdurrahman b. el-Esam der ki: Enes'in: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman secdeye giderken ve secdeden kalkarken tekbirleri tam olarak getirirlerdi" dediğini işittim.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4910 (6)- Abdurrahman b. el-Esam der ki: Enes b. Malik'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman tekbiri eksiltmezlerdi" dediğini işittim.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Ebu Malik el-Eş'ari

 

4911 (1) Abdurrahman b. Ganm bildiriyor: Ebu Malik el-Eş'ari, kabilesinden olanlara: "Toplanın da sizlere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıldırdığı gibi bir namaz kıldırayım" dedi. Toplandıklarında: "İçinizde sizden olmayanlar var mı?" diye sordu. "Hayır! Ama kızkardeşlerimizin çocukları (kabilenin kadınlar cihetinden akrabaları) var" karşılığını verdiklerinde, Ebu Malik: "Bir topluluğun kızkardeşlerinin çocukları da onlardandır" dedi. Sonra bir kap su isteyip abdest almaya başladı. Üçer defa ağzına ve burnuna su alıp temizledi. Üçer defa yüzünü ve kollarını yıkadı. Başını ve ayaklarının üstünü meshetti. Sonra onlara namaz kıldırdı. Bu namazda yirmi iki defa tekbir getirdi. Secdeye giderken de secdeden kalkarken de tekbir getirdi. İlk iki rekatta Fatiha Suresi'ni arkasındakiler duyacak şekilde okudu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-kebir'de (3412) rivayet etti.

4410 (4)'te geçmişti.

 

 

SONRAKİ