MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

26- İmam'ın Kıratta Takılması ve Cemaatten Bir Kişinin Ona Hatırlatmada Bulunması

 

1. Abdurrahman b. Ebza

 

4865 (1) Said b. Abdirrahman b. Ebza babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldırırken okuduğu yerden bir ayeti terketti. Namazı bitirince: "Aranızda Ubey b. Ka'b var mıdır?'' diye sordu. Ubey: "Ey Allah'ın Resulü! Filan filan ayet neshedildi mi veya size unutturuldu mu?" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana unutturuldu'' karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme 3/73 (1647) rivayet etti.

Heysemi (2/69): "Ravileri Sahih'in ravilerialr" dedi.

 

 

 

2. Abdullah b. es-Saib

 

4866 (1) Abdullah b. es-Saib bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mekke'nin) fetih gününde sabah namazında Mu'minun Suresi'ni okudu. Hz. Musa ile Harun'un bahsi geçen yere ("Sonra Musa ile kardeşi Harun'u ayetlerimiz ile ve açık kanıtla destekli olarak gönderdik''[Mu'minun 45] ayetine) geldiğinde kendisini öksürük tuttu ve (okumayı keserek) rükuya vardı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 11336 (163), Ebu Davud, salat 11175 (649), Nesai, iftitah 2/176 (1007) ve İbn Mace, ikametu's-salat 1/269 (820) rivayet ettiler.

 

 

 

4867 (2)- Abdullah b. es-Saib der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de sabah namazını kıldıerdı) ve namaza Mü'minün Suresi ile başladı. Hz. Musa ile Harun'un bahsi geçen yere ("Sonra Musa ile kardeşi Harun'u ayetlerimiz ile ve açık kanıtla destekli olarak gönderdik"ı ayetine) veya Hz. İsa'nın bahsi geçen yere ("Meryem oğlu İsa'yı ve annesini büyük bir mucize kıldık ve her ikisini de oturmaya elverişli, akarsulu yüksek bir yere yerleştirdik" ayetine) geldiğinde -Muhammed b. Abbad burada şüpheye etmiştir veya şüphe edenin kendisi olup olmadığına dair ihtilaf edilmiştir- Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öksürük tuttu ve (okumayı keserek) rükuya vardı. Ravi der ki: "İbnu's-Saib bu olayda hazır bulunmaktaydı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4868 (3)- Abdullah b. es-Saib der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de bize sabah namazını kıldırdı ve namaza Mü'minun Suresi ile başladı. Hz. Musa ile Harun'un bahsi geçen yere ("Sonra Musa ile kardeşi Harun'u ayetlerimiz ile ve açık kanıtla destekli olarak gönderdik"[Mu'minun 45] ayetine) veya Hz. İsa'nın bahsi geçen yere ("Meryem oğlu İsa'yı ve annesini büyük bir mucize kıldık ve her ikisini de oturmaya elverişli, akarsulu yüksek bir yere yerleştirdik" ayetine) geldiğinde -Muhammed b. Abbad burada şüpheye etmiştir veya şüphe edenin kendisi olup olmadığına dair ihtilaf edilmiştir- Nebi'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öksürük tuttu ve okumayı keserek rükuya vardı. Ravi ekledi: "İbnu's-Saib bu olayda hazır bulunmaktaydı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4869 (4)- Abdullah b. es-Saib der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de bize sabah namazını kıldırdı ve namaza Mü'minun Suresi ile başladı. Hz. Musa ile Harun'un bahsi geçen yere ("Sonra Musa ile kardeşi Harun'u ayetlerimiz ile ve açık kanıtla destekli olarak gönderdik"[Mu'minun 45] ayetine) veya Hz. İsa'nın bahsi geçen yere ("Meryem oğlu İsa'yı ve annesini büyük bir mucize kıldık ve her ikisini de oturmaya elverişli, akarsulu yüksek bir yere yerleştirdik" ayetine) geldiğinde -Revh: "Muhammed b. Abbad burada şüpheye etmiştir veya şüphe edenin kendisi olup olmadığına dair ihtilaf edilmiştir" dediResulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öksürük tuttu ve okumayı keserek rükuya vardı. Ravi ekledi: "İbnu's-Saib bu olayda hazır bulunmaktaydı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Misver b. Yezid

 

4870 (1) Misver b. Yezid el-Esedi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldı ve bir ayeti terk etti (onu okumadı). (Namaz bitince) bir adam O'na: "Ey Allah'ın Resulü! Filan filan ayeti terk ettin (ve onu okumadın)" deyince: ''Bana o anda hatırlatsaydın yalı karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/237 (907), Taberani 12/313 (13216), İbn Hibban, Mevarid 112 (380) ve Beğavi, Şerhu's-Sünne 3/160 (665) rivayet ettiler.

Heysemi, Mecma'da (2/70): "Taberani'nin ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

4. Ubey b. Ka'b (r.a.)

 

4871 (1)-Z Ubey b. Ka'b der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldınp bir ayeti terk etti (yani onu okumadı). Ubey namaza geldiğinde namazın bir kısmın<!- yetişmemişti. Ubey namazını bitirince: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ayet neshedildi mi yoksa sana unutturuldu mu?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır (neshedilmedi) bana unutturuldu'' karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2/70): "Ravileri güvenilir kişilerdir dedi.

 

 

SONRAKİ