MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 25- Sesli, Sessiz ve Tertil ile (Tane Tane) Okumanın Şekli

 

6. Ebu Leyla

 

4853 (1) Ebu Leyla der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in farz olmayan bir namazda okuduğunu işittim. İçinde Cennet ve Cehennemin geçtiği bir ayet okuyunca: ''Cehennem ateşinden Allah'a sığınırım. Cehennem ahalisinin vah -veya- vay haline'' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/430 (1352) rivayet etti.

 

 

 

7. Ümmü Hani

 

4854 (1) Hilal yani İbn Habbab der ki: Mücahid ile birlikte Ümmü Hani'nin oğlu Yahya b. Sa'de'nin yanına gittik. O bize Ümmü Hani'den bahsederek onun: "Ben gece yarısında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıraatını Kabe'nin yanındaki çardağı'ndan işitirdim" dediğini söyledi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi, Şemail 253 (301), Nesai 2/179 (1013), Nesai, S. el-Kübra (955) ve İbn Mace 1/429 (1349) rivayet ettiler.

 

 

 

4855 (2)- Ümmü Hani der ki: "Ben gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıraatını çardağımdan işitirdim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4856 (3)- Ümmü Hani der ki: "Ben gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıraatını çardağımdan işitirdim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8. Huzeyfe

 

4857 (1) Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükusunda: ''Sübhane Rabbiye'l-azim'' derdi. Secdesinde de: ''Sübhane Rabbiye'l-a'la'' derdi. Okuması anında her rahmet ayetine geldiğinde durdu ve (Allah'tan rahmetini) istedi. Her azab ayetine geldiği zaman da durdu ve (ondan Allah'a) sığındı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, Musafirin 1/536 (772), Ebu Davud, salat 1/230 (871), Tirmizi, salat 2/48 (262, "hasen -sahih"), İbn Mace 1/289 (897), Darimi 1/341 (1306), İbn Huzeyme 1/273 (543) ve Nesai, iftitah 2/176 (1008) rivayet ettiler.

 

 

 

4858 (2)- Huzeyfe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) okuması anında korku ayetine geldiği zaman (Allah'a) sığınırdI. Rahmet ayetine geldiği zaman da (Allah'tan rahmetini) isterdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükuya vardığında: ''Sübhane Rabbiye'l-azim'' derdi. Secde ettiği zaman da: ''Sübhane Rabbiye'l-a'la'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4859 (3)- Huzeyfe der ki: Bir gece Resfdullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bakara Suresi'ni okumaya başladı. Yüz ayet okuduğunda (içimden): "Şimdi rükuya varır" dedim. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devam etti ve yüz ayet daha okudu. Ben yine (içimden): "Şimdi rükuya varır" dedim. Ancak yine devam edip sureyi bitirdi. Ben yine (içimden): "Şimdi rükuya varır" dedim. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Nisa Suresi'ne başlayıp onu da bitirdi ve rükuya vardı. Rükusunda: ''Sübhane Rabbiye'l-azim'' dedi. Rükusunun Suresi kıyamda durduğu kadardı. Secdesinde de: ''Sübhane Rabbiye'l-a'la'' dedi. Okuması anında her rahmet ayetine geldiğinde durdu ve (Allah'tan rahmetini) istedi. Her azab ayetine geldiğinde durdu ve (ondan Allah'a) sığındı. Yüce Allah'ı tenzih eden her ayete geldiğinde de tesbih etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4860 (4)- Sıla b. Zufer, Huzeyfe'den bildiriyor: Kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile namaz kıldı ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükusunda: ''Sübhane Rabbiye'l-azim'' dedi. Secdesinde de: ''Sübhane Rabbiye'l-a'la'' dedi. Okuması anında her rahmet ayetine geldiğinde mutlaka durdu ve (Allah'tan rahmetini) istedi. Her azab ayetine geldiğinde de mutlaka durdu ve (Allah'a) sığındı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4861 (5)- Huzeyfe anlatıyor: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza Bakara Suresi ile başladı. Ben (içimden): "Yüz ayet okuyunca rükuya varır" dedim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüz ayeti bitirip devam edince ben yine (içimden): "Süreyi bitirip öyle rüku eder" dedim. Süreyi bitirince: "Şimdi rükuya varır" dedim. Fakat Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nisa Suresi'ni okumaya başladı. Sonra da Al-i İmran Suresi'ne başladı. Tane tane okuyordu. İçinde tesbih olan bir ayete geldiğinde tesbih etti. İçinde istek olan bir ayete geldiğinde (Allah'tan) istedi. İstiaze ayetlerine geldiği zamanda istiaze etti. Sonra rükuya varıp:

''Sübhane Rabbiye'l-azim'' demeye başladı. Sonra ''Semiaffahu limen hamideh'' diyerek kalktı ve yaklaşık olarak rükusu Suresince durdu. Sonra secde edip: ''Sübhane Rabbiye'l-a'la'' dedi. Secdesi de yaklaşık kıyamı kadar uzun idi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4862 (6)- Huzeyfe der ki: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılmak için yanına gittim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda okumaya başladı. Ne kısık sesle, ne de yüksek sesle okuyordu. Bana işittirecek kadar güzel bir şekilde okuyordu. Sonra rükuya varıp yaklaşık kıyamı kadar rükuda kaldı. Sonra rükudan başını kaldırıp: ''Semiallahu limen hamideh'' dedi. Sonra da duruşunu bitirene kadar: ''Elhamdu lillahi zi'lceberati ve'l-kibriyai vel-azame'' dedi. Üzerinde gece karanlığı vardı. (Ravi) Abduimelik: "Yani bu (kıldığı) gece namazıydı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

5066 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

4863 (7)- Huzeyfe anlatıyor: Ramazan gecelerinden bir gece Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalktı ve tekbir getirdiği zaman: ''Allahu ekberu zü'l-ceberuti ve'l-kibriya' vel azame'' dedi. Sonra Bakara, Nisa ve Al-i İmran surelerini okudu. Her korku ayetine geldiğinde mutlaka orada durdu. Sonra rükuya varıp: ''Sübhane Rabbiye'l-azim'' demeye başladı. rükusu uzunluk olarak kıyamı kadar idi. Sonra başını kaldırıp: ''Semiallahu limen hamideh, Rabbena leke'l-hamd'' demeye başladı. Bu duruşu da kıyamı kadar idi. Sonra secde edip: ''Sübhane Rabbiye'l-a'la'' demeye başladı. Secdesi de yaklaşık kıyamı kadar idi. Sonra secdeden kalkıp: "Rabbim! Beni bağışla!" demeye başladı. Bu da kıyamı kadar sürdü. Sonra bir daha secde edip: ''Sübhane Rabbiye'l-a'la'' demeye başladı. Bu secdesi de yaklaşık kıyamı kadar idi. Sonra başını kaldırdı ve ayağa kalktı. Bilal gelip (sabah) namazı için ezan okuyana kadar sadece iki rekat kılmıştı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

9. Avf b. Malik

 

4864 (1) Avf b. Malik anlatıyor: (Bir gece) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kalktım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önce dişlerini misvakIayıp abdest aldı. Sonra namaza başladı. Ben de kendisiyle namaza başladım. Namaza Bakara Suresi ile başladı. Okuması anında her rahmet ayetine geldiğinde mutlaka durdu ve (Allah'tan rahmetini) istedi. Her azab ayetine geldiğinde de mutlaka durdu ve (ondan Allah'a) sığındı. Sonra rükuya vardı ve rükusunda kıyamı kadar durdu. rükusunda: "Sübhane zi'l-ceberuti ve'l-kibriyai vel-azame (=Kudret, hükümranlık, büyüklük ve yücelik sahibi Allah'ı her türlü noksanlıktan tenzih ederim)" dedi. Sonra (ikinci rekatta) Al-i İmran ve bir sure daha okudu. Bu rekatta da aynı şekilde yaptı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 11231 (873), Nesai, tatbik 21223 (1132), Taberani, M. el-kebir 18/61 (113) ve Beyhaki (2/310) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ