MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 25- Sesli, Sessiz ve Tertil ile (Tane Tane) Okumanın Şekli

 

3. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eşlerinden Biri

 

4848 (1) İbn Ebi Muleyke bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşlerinden birine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıraatı sorulunca ki bu kişinin de Hafsa'dan başka kimse olmadığını biliyorum-: "Siz ona güç yetiremezsiniz" dedi ve tertil ile (tane tane) okuduğunu kastederek ... "(El-Hamdu Lillahi Rabbi'l-Alemin)"[Fatiha 2] dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2/108): "Ravileri sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

4849 (2)- İbn Ebi Muleyke, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşlerinden birinden bildiriyor: Kendisine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıraatı sorulunca: "Siz ona güç yetiremezsiniz" dedi. Kendisine: "Bize onu bildir" dediklerinde tertil ile Kur'an okudu.

 

Ebu Amir rivayeti: Nafi' ekledi: İbn Ebi Muleyke: "el-Hamdu Lillahi Rabbi'l-Alemin" deyip durdu. Sonra"er-Rahmani'r-Rahim" deyip durdu. Sonra"Maliki yevmi'd-Din" deyip durdu ve bu şekilde ayetleri ayırarak okudu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5. Ümmü Seleme (r.anha)

 

4850 (1) Ya'la b. Memlek der ki: Ümmü Seleme'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gece namazını ve kıraatını sorduğumda: "Siz onun namazını ve kıraatını niçin soruyorsunuz? O uyuduğu kadar namaz kılar ve namaz kıldığı kadar uyurdu" karşılığını verdi. Ümmü Seleme açık bir şekilde, harf harf bir okuyuş şekli anlatmaktaydı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/73 (1466), Tirmizi 5/182 (2923, "hasen Sahih garib") ve İbn Huzeyme 2/188 (1158) rivayet ettiler.

 

 

 

4851 (2)- Ya'la b. Memlek der ki: Ümmü Seleme'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gece namazını ve kıraatını sorduğumda: "Siz onun namazını ve kıraatini niçin soruyorsunuz? O, uyuduğu kadar namaz kılar ve namaz kıldığı kadar uyurdu" karşılığmı verdi. Ümmü Seleme, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıraatini vasfetti. Açık bir şekilde, harf harf bir okuyuş şekli betimlemekteydi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4852 (3)- Abdullah b. Ebi Muleyke bildiriyor: Ümmü Seleme'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıraatı sorulunca: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bismillahirrahmanirrahim. el-Hamdu Lillahi Rabbi'l-Alemin er-Rahmani'r-Rahim Maliki yevmi'd-din"[Fatiha 1- 4] şeklinde ayetleri ayırarak okurdu" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

(4569) (l)'de geçmişti.

 

 

SONRAKİ