MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

22- Akşam Namazında Kıraat

 

1. Cubeyr b. Mut'im

 

4772 (1) Cubeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazında Tur Suresi'ni okurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (Fethu'l-bari 2/247 (765), Ebu Divud, salat 1/214 (811), Nesai, iftitah 2/169 (987), İbn Mice 1/272 (832) ve Darimi 1/336 (1292) rivayet ettiler.

 

 

 

4773 (2)- Cubeyr b. Mut'im bildiriyor: Bedr esirlerinin fidyesi için İbn Cafer rivayetinde "Müşriklerin fidyesi için"- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim. O zaman daha müslüman olmamıştım. Mescid'e girdiğimde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazını kılıyordu. Tur Suresi'ni okudu. Kur'an'ı işittiğim zaman sanki kalbimden vurulmuştum.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4774 (3)- Cubeyr b. Mut'im der ki: "Bedir ahalisinin fidyesi için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp akşam namazını kıldırdı ve Tur Suresini okudu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4775 (4)- Cubeyr b. Mut'im bildiriyor -ki o, Bedir savaşında alınan esirlerin fidyesi için gelmişti-: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akşam namazında Tur Suresini okuduğunu işittim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4776 (5)- Cubeyr b. Mut'im bildiriyor: Müşriklerin fidyesi için Behz rivayetinde: "Bedir esirlerinin fidyesi için"; İbn Cafer rivayetinde: "(Cubeyr b. Mut'im) daha müslüman olmamıştı"- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim. Yanına vardığımda akşam namazını kılıyor ve Tur Suresi'ni okuyordu. Kur'an'ı işittiğim zaman sanki kalbimden vurulmuştum."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4777 (6)- Cubeyr b. Mut'im der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akşam namazında Tur Suresi'ni okuduğunu işittim."

 

Hammad ise: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazında Tur Suresi'ni okudu" lafzı yla rivayet etmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/78), Şafii (1/86), Buhari (765), Müslim (463), Ebu Davud (811) ve Nesai (2/169) rivayet ettiler.

 

 

 

2. Zeyd b. Sabit (r.a.)

 

4778 (1) Zeyd b. Sabit veya Ebu Eyyüb, Mervan'a: "Akşam namazının iki rekatını da kısa tuttuğunu görüyorum. Oysa ben, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki rekatta A'raf Suresi'ni okuduğunu gördüm" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi 2/112 (308), İbn Huzeyme 11259 (516), Ebu Davud 1/413 (812) ve Nesai 2/170 (990) rivayet ettiler.

 

 

 

4779 (2)- Mervan b. el-Hakem der ki: Zeyd b. Sabit bana şöyle dedi: "Bu gece akşam namazında iki rekatta da kıraatı kısa tuttuğunu görmekteyim, Canım elinde olana yemin olsun ki eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olsaydı iki rekatta en uzun iki surenin uzun alanını (= Tula et- Tuleyeyn) okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4780 (3)- Urve b. ez-Zübeyr, Mervan'dan bildiriyor: Zeyd b. Sabit ona: "Ne oluyor senin akşam namazında kısa sureler okuduğunu görüyorum? Oysa ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akşam namazında en uzun iki sürenin uzun olanını (=Tula et- Tuleyeyn) okuduğunu gördüm" dedi.

Ravi der ki: İbn Ebi Muleyke, Urve b. ez-Zübeyr'e: "Tula et-Tuleyeyn nedir?" dediğinde: "A'raf Suresi'dir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4781 (4)- Urve b. ez-Zübeyr, Mervan'dan bildiriyor: Zeyd b. Sabit bana: "Ne oluyor sana akşam namazında kısa mufassal surelerden okuyorsun? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazında Tula etTuleyeyn okurdu" dedi. Ravi der ki: İbn Ebi Muleyke, Urve'ye: "Tula et-Tuleyeyn nedir?" dediğinde: "A'raf Suresi'dir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4782 (5)- Hişam b. Urve'nin babasından, onun da Ebu Eyyub veya Zeyd b. Sabit'ten bildirdiğine göre Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Selleml akşam namazının iki rekatında A'raf suresi'ni okumuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. İbn Abbas (r.a.)

 

4783 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre annesi, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akşam namazında Mürselat Suresi'ni okuduğunu işitmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, ezan 2/246 (763) ve Müslim, salat 1/338 (462) rivayet ettiler.

 

 

 

4784 (2)- İbn Abbas'ın annesi Ümmü Fadl: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'den son olarak işittiğim akşam namazında okuduğu Mürselat Suresi'dir" dedi.

 

25596 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4785 (3)- Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe, İbn Abbas'tan bildiriyor: Ümmü Fadl bintu'l-Haris, onun Mürselat Suresi'ni okuduğu nu işitti ve: "Evladım! Vallahi bu sureyi okumakla bana hatırlatmada bulundun. Bu sure Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den son olarak işittiğim akşam namazında okuduğu suredir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4786 (4)- Enes, Ümmü'l-Fadl binti'l-Haris'ten bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde, iki ucunu omuzlarında birbirine bağladığı tek parçalık giysi içinde bize akşam namazını kıldırdı. Vefat edene kadar da başka bir namazı kıldırmadı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (2/168) rivayet etti.

Heysemi (2207) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etm;, olup ravileri güvenilir raviler'dir,"

3975 (12)'de geçti.

 

 

 

4. İbn Abbas (r.a.)

 

4787 (1) Hanzale es-Sedusi der ki: İkrime'ye: "Akşam namazında Felak ve Nas Surelerini okumaktayım. Bu sebeple bazı kişiler beni ayıplamaktadır" dedim. Bunun üzerine İkrime: "Bunda bir sakınca yoktur, onları okuyabilirsin. Zira onlar Kur'an'dandır" dedi. Sonra da ekledi: "İbn Abbas bana, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gelip iki rekat kıldığını ve onlarda sadece Fatiha SuresiIni okuduğu nu söyledL"

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (513) rivayet etti.

 

 

 

5. Ukbe b. Amir (r.a.)

 

4788 (1) Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanıbaşında durdum ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana Hüd ve Yusuf surelerini oku" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ukbe b. Amir! Allah katında daha sevimli olan: ''Felak'' Suresini okumaz mısın?'' buyurdu. Ravi der ki: Yezid: "Ebu İmran bu sureyi okumayı hiç bırakmaz ve sürekli olarak akşam namazında okurdu" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

22063 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ