MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

23- Yatsı Namazında Kıraat

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

4789 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazında Burüc ve Tarık surelerini okurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

4790 (2)- Ebu Hureyre (r.a.)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazında semavat (Burüc ve Tarık) surelerinin okunmasını emretmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

 

4791 (3)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yatsı namazında semavat (Buruc ve Tarık) surelerinin okunmasını emretti."

 

[Zayıf]

 

 

 

2. Bera b. Azib (r.a.)

 

4792 (1) Adiy b. Sabit'in Bera b. Azib'den bildirdiğine göre kendisi yatsı namazında Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kılmış ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tın Suresi'ni okumuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, ezan (1/194), Müslim, salat 1/339 (464), Ebu Davud, 2/8 (1221), Tirmizi 2/115 (310, "hasen sahih"), Nesai 2/173 (1000), İbn Mace 1/272 (834) ve Malik 1/79 (27) rivayet ettiler.

 

 

 

4793 (2)- Bera b. Azib der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında akşam namazını kıldım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda Tın Suresi'ni okudu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4794 (3)- Bera' b. Azib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yatsı namazında Tın Suresi'ni okuduğunu duydum. Ondan daha güzel okuyan kimseyi görmedim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4795 (4)- Bera b. Azib der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazında Tın Suresi'ni okudu. Onun sesinden daha güzel bir ses duymadım ve onun gibi güzel namaz kılan bir kimse görmedim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4796 (5)- Bera der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yatsı namazında Tın Suresi'ni okuduğunu duydum. Hiç kimseden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in okumasından dalıa güzel bir ses duymadım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4797 (6)- Bed. b. Azib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculukta iken yatsı namazını kıldı ve ilk iki rekatın birinde Tın SuresiIni okudu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4798 (7)- Adiy b. Sabit'in Bera. b. Azib'ten bildirdiğine göre kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında yatsı namazını kılmış ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda Tın Suresi'ni okumuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4799 (8)- Bera der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yatsı namazında Tın Suresi'ni okuduğunu duydum."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4800 (9)- Bera bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculukta iken yatsı namazını kıldı ve ilk iki rekatın birinde Tin SuresiIni okudu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Bureyde

 

4801 (1) Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazında Şems ve benzeri sureleri okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi 2/114 (309, "hasen") ve Nesai 2/172 (999) rivayet ettiler.

 

 

 

4802 (2)- Abdullah b. Bureyde bildiriyor: Babam Bureyde'nin şöyle dediğini işittim: "Muaz b. Cebel arkadaşlarıyla yatsı namazını kıldı ve Kamer Suresi'ni okudu. Bir kişi daha namaz bitmeden kalkıp kendi başına namazını bitirdi ve gitti. Bu sebeple Muaz ona ağır şeyler söyledi. Bunun üzerine adam Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip özür beyan ederek: "Ben hurmalıkta çalışmaktayım ve sudan dolayı endişeliydim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Muaz'a: IIŞems ve benzeri sureler ile namazı kıldır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

7222 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4. Ebu Musa

 

4803 (1) Ebu Miclez der ki: Ebu Musa Mekke'den Medine'ye giderken yol arkadaşlarıyla yatsı namazını kıldı ve iki rekatta selam verdi. Sonra kalkıp bir rekatta Nisa Suresi'nden yüz ayet okudu. Arkadaşları bunun doğru bir şeyolmadığını söyleyince, Ebu Musa: "Ben Resulullah  (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıldırdığı gibi kıldırdım ve onun yaptığı gibi yaptım" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (2/243) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ