MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

20- Beş Vakit Namazda Kıraat

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

4727 (1) Süleyman b. Yesar bildiriyor: Ebu Hureyre (r.a.): Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den sonra, namaz bakımından O'na (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e filandan daha çok benzeyen bir kimsenin arkasında namaz kılmadım" dedi. Bu kişi öğle namazının ilk iki rekatını uzatır ve diğer iki rekatını kısaltırdı. ikindi namazını da kısaltırdı. Akşam namazında kısa mufassal surelerden yatsı namazında orta mufassal surelerden ve sabah namazında uzun mufassal surelerden okurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (1/154) rivayet etti.

 

 

 

4728 (2)- Süleyman b. Yesar bildiriyor: Ebu Hureyre (r.a.): "Namaz bakımından Medine'de imam olan filan kişiden daha fazla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e benzeyen birini görmedim" dedi. Ben bu kişinin arkasında namaz kıldım. O, öğle namazının ilk iki rekatını uzatır ve diğer iki rekatını kısaItırdı. İkindi namazını da kısaltırdı. Akşam namazının ilk iki rekatında kısa mufassal surelerden, yatsı namazının ilk iki rekatında orta mufassal surelerden ve sabah namazında uzun mufassal surelerden okurdu. Dahhak der ki: Enes b. Malik'ten işiten bir kişi bana: "Namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bu gençten, yani Ömer b. Abdülaziz'den daha fazla benzeyen birini görmedim" dedi. Ben de Ömer b. Abdilaziz'in arkasında namaz kıldım. Süleyman b. Yesar'ın anlattığı gibi namaz kıldırmaktaydı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4729 (3)- Süleyman b. Yesar bildiriyor: Ebu Hureyre (r.a.) ismini bildirerek: "Namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e filan kişiden daha çok benzeyen bir kimsenin arkasında namaz kılmadım" dedi. Dahhak der ki: Bukeyr b. Abdillah, Süleyman b. Yesar'dan naklediyor: "Ben bu kişinin arkasında namaz kıldım. Onun öğle namazının ilk iki rekatmı uzattığını ve diğer iki rekatı kısalttığını, ikindi namazını kısalttığını, akşam namazının ilk iki rekatında kısa mufassal surelerden okuduğunu, yatsı namazında Şems Suresi ile buna

benzer surelerden okuduğunu, sabah namazında da uzun mufassal surelerden okuduğunu gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai, feth 2/164 (974), İbn Mace (827) ve İbn Hibban (1837) rivayet ettiler.

 

 

 

2. Enes (r.a.)

 

4730 (1) İbnu'z-Zübeyr bildiriyor: Enes, Ömer b. Abdülaziz'i kast ederek: "Namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sizin şu imamınız gibi benzeyen birini görmedim" dedi. Ömer b. Abdülaziz o zaman Medine'de imam idi ve (namazda) kıraatı uzatmazdı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, feth 2/166 (981) rivayet etti.

 

 

 

4731 (2)- Amir b. Abdillah bildiriyor: Enes, Ömer b. Abdülaziz'i kast ederek: "Namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sizin imamınız gibi benzeyen birini görmedim" dedi. Ömer de (namazda) kıraatı uzatmazdı.

 

[Hasen]

 

 

 

4732 (3)- Amir b. Abdillah der ki: Enes b. Malik: "Namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sizin şu imamınız gibi benzeyen birini görmedim" dedi. Ömer b. Abdülaziz (namazda) kıraatı uzatmazdı.

 

[Hasen]

 

27684 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4733 (4)- Zeyd b. Eslem der ki: Ömer b. Abdülaziz ile birlikte öğle namazını kıldık ve Enes b. Malik'in yanına gittik. Çünkü rahatsız idi. Yanına girdik ve selam verdik. O: "Namaz kıldınız mı?" diye sorunca: "Evet kıldık" dedik. Bunun üzerine: "Ey cariye! Bana abdest için su getir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den sonra namaz bakımından O'na (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e filan kişiden daha çok benzeyen bir kimsenin arkasında namaz kılmadım" dedi. İsam rivayetinde ifade: "Zeyd bu konuda ne Ebu Bekr'i, ne de Ömer'i zikretti. Ancak: "Ömer rüku ve secdeyi tam olarak eda edip oturmayı ve kıyamı kısaltırdı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (2/166) rivayet etti.

 

 

 

4734 (5)- Osman b. Yezdaveyh der ki: Ömer b. Yezıd ile birlikte Medine'ye gittim. Ömer b. Abdülaziz halife olmadan önce Medine'de vali idi. Saçları tam ağarmış olan Enes b. Malik'in şöyle dediğini işittim: "Namaz bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bu gençten daha fazla benzeyen birini görmedim. O, namazını tam kılmakla birlikte kısa tutardı."

 

[Hasen]

 

 

 

4735 (6)- Said b. Cübeyr bildiriyor: Enes b. Malik, Ömer b. Abdülaziz'i kast ederek: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den sonra namaz bakımından O'na (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şu gençten daha çok benzeyen bir kimsenin arkasında namaz kılmadım. Biz onun rükuya vardığında on defa ve secde ettiğinde yine on defa tesbih okuduğunu tahmin ettik" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (888), Nesai, tatbik 2/224 (1135) ve Diyau'l-Makdisi (2140-2) rivayet ettiler.

 

 

 

3. Enes (r.a.)

 

4736 (1) Ubeydullah b. AbdiIlah b. Mevhib der ki: Enes b. Malik'in: "Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte öyle namaz kılardık ki şimdi sizden biri öyle bir namaz kılacak olursa onu o namazıyla ayıplardımz" dediğini duydum. Şerik ve Müslim b. Ebi Nemir kendisine: "Bunu valimize söylesen?" dediğinde -ki o zaman vali, Ömer b. Abdilaziz idi- "Ben ona söyledim" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

 

4. Cabir (r.a.)

 

4737 (1) Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazında A'la Suresi ve buna benzer surelerden okurdu. Sabah namazında ise bundan daha uzun okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/338 (460) rivayet etti.

 

 

 

4738 (2)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ve ikindi namazında Velleyl Suresi ve buna benzer surelerden okurdu. Sabah namazında ise bundan daha uzun okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadislerden bir bölümü "İlk İki Rekatta Fatiha'dan Sonra Bir Sure Okumak" başlığı altında geçmişti. Yine "Öğle Namazında Kıraat" başlığı altında geçecektir.

 

 

 

5. Ebu Hureyre (r.a.)

 

4739 (1) Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Her namazda (Kur'an) okunur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize duyurduğunu (sesli olarak okuduğunu) biz de sizlere duyuruyoruz. Bizden gizlediğini de (sessiz okuduğunu da) biz de sizden gizli okuyoruz."

 

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (2/209), Ebu Davud (797) ve Nesai (1/153) rivayet ettiler.

 

 

 

4740 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: "Her namazda (Kur'an) okunur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize duyurduğunu (sesli olarak okuduğunu) biz de sizlere duyuruyoruz. Bizden gizlediğini de (sessiz okuduğunu da) biz de sizden gizli okuyoruz." İbn Bekr'in rivayetinde: "Her namazda Kur'an vardır (okunur)" ifadesi de yer almıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (2/209), Müslim (1/116) ve Ebu Avane (1/125) rivayet ettiler.

 

 

 

4741 (3)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: "Her namazda Kur'an okunur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize duyurduğunu (sesli olarak okuduğunu) biz de sizlere duyuruyoruz. Bizden gizlediğini de (sessiz okuduğunu da) biz de sizden gizli okuyoruz."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4742 (4)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Bütün namazlarda (Kur'an) okunur. Resulullahlm (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize duyurduğunu (sesli olarak okuduğunu) biz de sizlere duyuruyoruz. Bizden gizlediğini de (sessiz okuduğunu da) biz de sizden gizli okuyoruz."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4743 (5)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Bütün namazlarda Kur'an okunur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize duyurduğunu (sesli olarak okuduğunu) biz de sizlere duyuruyoruz. Bizden gizlediğini de (sessiz okuduğunu da) biz de sizden gizli okuyoruz."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4744 (6)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: "Her namazda (Kur'an) okunur. Resulullahlm (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize duyurduğunu (sesli olarak okuduğunu) biz de sizlere duyuruyoruz. Bizden gizlediğini de (sessiz okuduğunu da) biz de sizden gizli okuyoruz."

 

 

 

4745 (7)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Her namazda (Kur'an) okunur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize duyurduğunu (sesli olarak okuduğunu) biz de sizlere duyuruyoruz. Bizden gizlediğini de (sessiz okuduğunu da) biz de sizden gizli okuyoruz."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4746 (8)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Her namazda (Kur'an) okunur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize duyurduğunu (sesli olarak okuduğunu) biz de sizlere duyuruyoruz. Bize duyurmadığıll1 da (sessiz okudu ğu nu da) biz de size duyurmuyoruz."

 

 

[Hasen]

 

 

 

4747 (9)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Her namazda (Kur'an) okunur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize duyurduğunu (sesli olarak okuduğunu) biz de sizlere duyuruyoruz. Bizden gizlediğini de (sessiz okuduğunu da) biz de sizden gizli okuyoruz."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4748 (10)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırır; bazen açıktan, bazen de sessiz okurdu. Açıktan okuduğunu biz de açıktan okuyoruz, sessiz okuduğunu da biz de sessız okuyoruz. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kıraatsiz namaz olmaz'' buyurduğunu da işittim.

 

[Hasen]

 

 

 

4749 (11)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Namazı serinlikte kılınız. Zira sıcağm şiddeti Cehenemin kaynamasmdandır. Her namazda (Kur'an) okunur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize duyurduğunu (sesli olarak okuduğunu) biz de sizlere duyuruyoruz. Bizden gizlediğini de (sessiz okuduğunu da) biz de sizden gizli okuyoruz."

 

 

 

4750 (12)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırır; bazen açıktan, bazen de sessiz okurdu. Açıktan okuduğunu biz de açıktan okuyoruz, sessiz okuduğunu da biz de sessiz okuyoruz. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: liKıraatsiz namaz olmaz'' buyurduğunu da işittim.

 

4616 (6)'da geçmişti.

 

 

 

4751 (13)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Her namazda (Kur'an) okunur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize duyurduğunu (sesli olarak okuduğunu) biz de sizlere duyuruyoruz. Bizden gizlediğini de (sessiz okuduğunu da) biz de sizden gizli okuyoruz."

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "İmamın Kendisine Uyulması İçin İmam Edilmesi" başlığı altında geçmişti.

 

 

SONRAKİ