MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 19- Bir Rekatta iki Sure veya Daha Fazla veya Surenin Bir Kısmını Okumak ve Bir Rekatta Bir Sureyi veya Bir Ayeti Tekrar Etmek

 

7. Ebu Zer (r.a.)

 

4722 (1) Ebu Zer der ki: (Bir gece) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah oluncaya kadar namazda: "Eğer onlara azap edersen, şüphe yok ki onlar senin kullarındır. Eğer onları bağışlarsan, yine şüphe yok ki sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin"[Maide 118] ayetini tekrarlayıp durdu. Onunla rükuya varıp onunla secde etti. Sabahladığı zaman kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Sabahlayana kadar hep bu ayeti okudun. Onunla rükuya varıp onunla secde ettin" dediğimde: ''Rabbimden ümmetim için şefaat diledim. Rabbim de şefaat etmemi kabul buyurdu. Şefaatim Allah'a şirk koşmayan her kişiye yetişecektir inşallah '' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, iftitah 2/177 (1010) ve İbn Mace 1/429 (1359) rivayet ettiler.

 

 

 

4723 (2)- Ebli Zer'in bildirdiğine göre Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem} sabahlayana kadar (namazda): "Eğer onlara azap edersen, şüphe yok ki onlar senin kullarındır. Eğer onları bağışlarsan, yine şüphe yok ki sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin,,[Maide 118] ayetini tekrarlayıp durdu.

 

[-Sahihtir-]

 

21493 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4724 (3)- Kudame b. Abdillah bildiriyor: Cesre binti Decace, umre için yola çıktı ve Rabeze denilen yere ulaştı. Orada Ebu Zer'in şöyle anlattığını duydu:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece kalkıp halka yatsı namazını kıldırdı. Sonra ashabından bazı kişiler Mescid'de kalıp namaz kılmaya başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların Mescid'de kalıp namaz kıldıklarını görünce odasına çekildi. Ancak onların Mescid'i boşalttığını görünce tekrar yerine döndü ve namaz kılmaya başladı. Ben de gelip arkasında durdum. Sağında durmam için bana işaret etti. Bunun üzerine ben de sağında durdum. Sonra İbn Mes'ud gelip ikimizin arkasında durdu. Ona da solunda durması için işaret etti. Bunun üzerine o da solunda durdu. Üçümüzden her biri kendi başına namaz kılıyor ve Kur'an'dan dilediği yeri okuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kılana kadar bir ayeti tekrar tekrar okumaya başladı. Sabahladığımız zaman Abdullah b. Mes'ud'a: "Dün gece niye öyle yaptığını sor" diye işaret ettim. İbn Mes'ud eliyle: "Kendisi bana anlatmadıkça ben sormam" diye işaret etti. Bunun üzerine ben:

"Annem babam sana feda olsun! Kur'an'ı bildiğin halde bütün gece bir ayeti mi tekrar edip durdun? Bunu bizden biri yapsaydı onu ayıplardık" dediğimde: ''Ümmetim için dua ettim'' buyurdu. Ben: "Duana ne cevap verildi?" dediğimde: ''Duama öyle bir cevap verildi ki çok kişi ona bir defa muttali olsa namazı terk ederler" buyurdu. "İnsanlara bu müjdeyi vereyim mi?" dediğimde: "Olur ver'' karşılığını verdi. Ben daha bir taş atımı kadar gitmemiştim ki Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer bu haberi insanlara bildirecek olursan ibadeti terk ederler" dedi."

 

Ravi ekledi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Zer'e: ''Geri dön!" diye seslenince Ebu Zer geri döndü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece boyu: "Eğer onlara azap edersen, şüphe yok ki onlar senin kullarındır. Eğer onları bağışlarsan, yine şüphe yok ki sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin"[Maide 118] ayetini okumuştu.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (3645) der ki: "Bu şekliyle ise Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

4725 (4)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısını rivayet edilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4726 (5)- Kudame b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Cesre, Ebu Zer'in: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece boyunca (namazda) bir ayeti tekrar edip durdu" dediğini işitmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (2/177), İbn Mace (1350) ve Hakim (1/241) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ