MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

19- Bir Rekatta iki Sure veya Daha Fazla veya Surenin Bir Kısmını Okumak ve Bir Rekatta Bir Sureyi veya Bir Ayeti Tekrar Etmek

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

4701 (1) Abdullah b. Şakik der ki: Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir rekatta sureleri birbirine ekler miydi?" dediğimde: "Mufassal surelerden okurdu" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme 11271 (539) ve Hakim (1/265, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

4702 (1) Nilfi' der ki: "İbn Ömer'in çoğu kez bize farz namazın bir rekatında iki veya üç sure okuduğu olmuştur."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2/114) der ki: "Ravileri Sahih'in ravileridir,"

 

 

 

4703 (2)- Ebu'l-Aliye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işiten bir kişinin bana bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her surenin rüku ve secdeden bir payı vardır'' buyurmuştur. Sonra bu kişiyle karşılaştığımda ona: "İbn Ömer bir rekatta bir kaç sure okumaktaydı. Sen sana bu hadisi anlatan kişiyi biliyor musun" dediğimde: "Kim olduğunu ve ne zaman anlattığını biliyorum. Bunu bana elli yıl önce anlatmıştı" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2/114): "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

4704 (3)- Nafi' der ki: "İbn Ömer'in çok kez bize namazın bı rekatında iki veya üç sure okuduğu olmuştur."

 

 

 

4705 (4)- Ebu'l-Aliye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işiten bir kişinin bana bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her sureye rüku ve secdeden payını veriniz'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Beyhaki, salat (3/10) rivayet etti.

Heysemi (2/114): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

3. İbn Mes'ud (r.a.)

 

4706 (1) Şakik b. ''Seleme der ki: Becile oğullarından Nehik b. Sinan adlı bir adam Abdullah'ın yanına geldi ve: "Ey Ebu Abdirrahman! "Orada temiz su ...,,'' [Muhammed 15] buyruğunu nasıl okuyorsun?..." şeklinde" ..." harfiyle mi yoksa"...." şeklinde "..." harfiyle ... mi?" diye sordu. Abdullah: "Bunlar dışında Kur'an'ın kalan kısmını okuyup anladın mı ki!" karşılığını verdi. Adam: "Bir rekatta mufassal surelerin tümünü okuyorum" deyince, Abdullah şu karşılığı verdi: "Şiir okur gibi mırıldanarak mı? Namazın en faziletli rüknü, rüku ve secdedir. Bazıları Kur'an'ı okur, ama okudukları boğazlarından aşağıya inmez. Oysa Kur'an kalbe düştüğü zaman orada yerleşir ve faydası dokunur. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in namazlarında bir rekatta ikili olarak okuduğu Nezair denilen (uzunluk ve kısalık olarak birbirine benzeyen) sureleri bilirim." Sonra Abdullah kalkıp içeri girdi. Alkame geldi ve yanına girdi. Alkame'ye: "Ona, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in bir rekatta ikili olarak okuduğu Nezair denilen sureleri sor" dedik. Alkame girip sorduktan sonra dışarı çıktı ve: "Bunlar, Abdullah (b. Mes'ud)'un (mushaf) tertibine göre mufassal surelerden ilk yirmi suredir" dedi.

 

Diğer tahric: Buhari (4996) ve Müslim (822) rivayet ettiler.

 

21214 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4707 (2)- İbrahim (en-Nehai) bildiriyor: Nehik b. Sinan es-Sülemi, Abdullah b. Mes'ud'a gelip: "Bu gece mufassal sureleri bir rekatta okudum" dedi. Bunun üzerine Abdullah b. Mes'ud: "Şiir okur gibi mırıldanarak mı? -veya- kötü hurmaları serpiştirmek gibi mi? Mufassal sureler tek tek okumanız içindir. Ben, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in okuduğu Nezair denilen yirmi sureyi bilirim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Rahman ve Necm surelerini bir rekatta okurdu. Duhan ve Nebe surelerini bir rekatta okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4708 (3)- Esved b. Yezid ve Alkame, Abdullah'tan bildiriyor: Bir adam ona geldi ve: "Ben mufassal sureleri bir rekatta okudum" dedi. Bunun üzerine Abdullah şu karşılığı verdi: "Şiir okur gibi mırıldanarak mı? -veya- kötü hurmaları serpiştirmek gibi mi? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin yaptığm gibi yapmazdı. Nezair denilen surelerden Rahman ve Necm Surelerini bir rekatta okurdu ... " Züheyr der ki: "Ebu İshak, Abdullah (b. Mes'ud)'un (mushaf) tertibine göre bu şekilde on rekatta okunacak yirmi sureyi zikretti. Sonuncu olarak Tekvlr ve Duhan surelerini zikretti."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1396) rivayet etti.

 

 

 

4709 (4)- Ebu Vail der ki: Bir adam Abdullah b. Mes'ud'a gelip: "Dün mufassal sureleri bir rekatta okudum" dedi. Bunun üzerine Abdullah: "Kötü hurmaları serpiştirmek gibi mi? Veya şiir okur gibi mırıldanarak mı? Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazlarında bir rekatta ikili olarak okuduğu Nezair denilen sureleri bilirim" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (3548) rivayet etti.

 

 

 

4710 (5)- Ebu Vail bildiriyor: Bir adam İbn Mes'ud'a gelip: "Ben mufassal surelerin tümünü bir rekatta okudum" dedi. Bunun üzerine Abdullah: "Şiir okur gibi mırıldanarak mı ? Veya kötü hurmaları serpiştirmek gibi mi? Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazlarında bir rekatta ikili olarak okuduğu Nezair denilen sureleri bilirim" karşılığını verdi ve her rekatta iki sure olmak üzere mufassal surelerden yirmi tane saydı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4711 (6)- Zir bildiriyor: Bir adam İbn Mes'ud'a gelip: Sen şu harfi "..." şeklinde ("... " harfiyle)mi yoksa"...'' şeklinde ("..." harfiyle) mi okuyorsun?" diye sordu. Abdullah: "Kur'an'ın kalan

kısmını okudunmu ki!" karşılığını verdi. Adam: "Bir rekatta Mufassal surelerin tümünü okuyorum" deyince, Abdullah: "Şiir okur gibi mırıldanarak mı? Babasız kalasıca! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ikili olarak baştan sona doğru (bir rekatta) okuduğu mufassal sureleri bilirim" dedi. İbn Mes'ud'un tertibindeki ilk mufassal sure, Rahman Suresi'dir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4712 (7)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ikili olarak (bir rekatta) okuduğu sureleri biliyorum. Bunlar on sekiz mufassal sureler ve Ha Mim diye başlayan surelerden iki tanedir."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (5043) ve Müslim (822) rivayet ettiler.

 

 

 

4713 (8)- Ebu Vail der ki: Bir gün sabah namazından sonra Abdullah b. Mes'ud'un yanına gittik. Kapıdan selam verdik ve girmemiz için bize izin verildi. İçimizden biri: "Dün (namazda) mufassal surelerin tümünü okudum" dedi. Bunun üzerine Abdullah şu karşılığı verdi: "Sen bunları şiir okur gibi mırıldanarak okumuşsundur. Çünkü biz senin okumanı işittik. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ikili olarak (bir rekatta) okuduğu sureleri biliyorum. Bunlar sekiz mufassal sureler ve Ha Mim diye başlayan surelerden iki tanedir.'

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4714 (9)- Şakik b. ''Seleme bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir rekatta ikili olarak okuduğu Nezair denilen sureleri bilirim" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ