MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 19- Bir Rekatta iki Sure veya Daha Fazla veya Surenin Bir Kısmını Okumak ve Bir Rekatta Bir Sureyi veya Bir Ayeti Tekrar Etmek

 

4. İbn-i Abbas (r.a.)

 

4715 (1) Abdullah b. Abbas şöyle derdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında önce iki rekatta da Fatiha Suresi'ni okurdu. Birinci rekatta (Fatiha'dan sonra) Bakara Suresi'nin son iki ayetini ve ikinci rekatta Fatiha'dan sonra: "De ki: ''Ey Ehl-i Kitab! Ancak Allah'a kulluk etmek, O'na bir şeyi eş koşmamak, Allah'ı bırakıp birbirimizi rab olarak benimsememek üzere, bizimle sizin aranızda müşterek bir söze gelin'' Eğer yüz çevirirlerse: ''Bizim Müslüman olduğumuza şahid olun'' deyin"[Al-i İmran 64] ayetini okurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

4716 (2)- İbn Abbas bildiriyor: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazının ilk rekatında: "Deyin ki: "Biz Allah'a, bize indirilene (Kur'an'a), İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve Yakub oğuIIarına indirilene, Musa ve İsa'ya verilen (Tevrat ve İncil) ile bütün diğer peygamberlere Rab'lerinden verilene iman ettik. Onlardan hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz ve biz ona teslim olmuş kimseleriz"[Bakara 136] ve ikinci rekatında: "İsa, onların inkarlarını sezince, ''Allah yolunda yardımcılarım kim?'' dedi. Havariler, ''Biziz Allah yolunun yardımcıları. Allah'a iman ettik. Şahit ol, biz Müslümanlarız'' dediler"[Ali İmran 52] ayetlerini okurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/201, 222),Nesai (2/155) ve Ebu Davud, Sünen (1/487) rivayet ettiler.

 

 

 

4717 (3)- İbn Abbas der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) genellikle sabah namazının sünnetinin birinci rekatında: "Deyin ki: "Biz Allah'a, bize indirilene (Kur'an'a), İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve YakuboğuIIarına indirilene, Musa ve İsa'ya verilen (Tevrat ve İncil) ile bütün diğer peygamberlere Rab'lerinden verilene iman ettik. Onlardan hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz ve biz ona teslim olmuş kimseleriz,,[Bakara 136] ayetini ve ikinci rekatında: "İsa, onların inkarlarını sezince, ''Allah yolunda yardımcılarım kim?'' dedi. Havariler, ''Biziz Allah yolunun yardımcıları. Allah'a iman ettik. Şahit ol, biz Müslümanlarız'' dediler"[Ali İmran 52] ayetini okurdu.

 

5965 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ