MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

17- Kıraat Yapamayan Kişinin Hükmü

 

1. Abdullah b. Ebi Evfa (r.a.)

 

4676 (1) İbn Ebi Evfa anlatıyor: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Benim Kur'an'dan bir şey ezberlemeye gücüm yetmiyor. Bana (namazda) yetecek kadar Kur'an'dan bir şeyler öğret" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen: ''Sübhanallah el-Hamdu lillah vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber Ve La havle Ve la kuvvete illa Billah.'' de'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bu, Allah içindir. Ya kendim için ne diyeyim?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Beni bağışla, bana merhamet et, bana afiyet ver, beni hidayete erdir ve bana rızık ver, de'' buyurdu. Adam iki elini yumarak gitti. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İşte bunun elleri muhakkak ki hayırla doldu'' buyurdu. Mis'ar der ki: "Bu hadisi İbrahim es-Sekseki kanalıyla İbn Ebi Evfa'dan, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittim. Başkası da beni bunda (rivayetle) destekledi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/220 (832), Nesai, 2/143 (924), İbn Hibban, Mevarid 129 (473) ve İbn Huzeyme 11273 (544) rivayet ettiler.

 

 

 

4677 (2)- İbn Ebi Evfa der ki: Bir adam Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben Kur'an'dan aklımda bir şey tutamıyorum. Bana (namazda) yetecek kadar Kur'an'dan bir şeyler öğret" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen: ''Sübhanallah el-Hamdu lillah vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber Ve La havle Ve la kuvvete illa Billah.'' de'' buyurdu. Adam kalkıp giderken: "Ey Allah'ın Resulü! Bu, Allah içindir. Ya kendim için ne diyeyim?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Beni bağışla, bana merhamet et, bana afiyet ver, beni hidayete erdir veya bana rızık ver, de'' buyurdu. Mis'ar der ki: "İbra.him es-Sekseki: "Hadisin bir kısmını Ebu Halid yani ed-Dalanl'den öğrendim" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4678 (3)- İbn Ebi Evn anlatıyor: Bir adam Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben Kur'an okuyamıyorum. Bana (namazda) yetecek kadar (okuyacağım) bir şeyler emret" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen: ''Sübhanallah el-Hamdu lillah vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber Ve La havle Ve la kuvvete illa Billah.'' de'' buyurdu. Bunun üzerine adam elini yumarak başparmağı da dahil olmak üzere bu beş şeyi sayıp tekrar etti. Sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Bu, Allah içindir. Ya kendim için ne diyeyim?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Beni bağışla, bana merhamet et, bana afiyet ver, beni hidayete erdir veya bana rızık ver, de'' buyurdu. Adam diğer elini de yumarak yine başparmağı dahil olmak üzere bu beş şeyi saydı. Bu şekilde iki elini de (duanın sözlerini tekrarlayıp) yumarak gitti. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhakkak ki elleri hayırla doldu '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ