MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

18- ilk iki Rekatta Fatiha'dan Sonra Bir sure Okumak; Son iki Rekatta Fatiha'dan Sonra Bir sure Okumak Sünnet Midir?

 

1. Ebu Katade

 

4679 (1) Ebu Katade der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırır ve öğle ile ikindi namazlarının ilk iki rekatında Fatiha Suresi ile iki sure okurdu. Bazen okuduğu ayetleri bize duyururdu. Öğle namazının ilk rekatını uzatır ve ikinci rekatını kısaltırdı. Sabah namazında da öyle yapardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (Feth 2/620 no. 776), Müslim, salat 1/333 (451), Nesai 2/164 (975), İbn Mace 1/271 (829) ve Darimi 1/335 (1291) rivayet ettiler.

 

 

 

4680 (2)- Ebu Katade anlatıyor: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırır ve öğle namazının ilk iki rekatında (Fatiha'dan sonra) Kur'an okur ve bazen okuduğu ayetleri bize duyururdu. ilk rekatını uzatır ve ikinci rekatını kısaltırdı. Sabah namazında da ilk rekatı uzatıp ikinci rekatını kısaltırak öyle yapardı. ikindi namazının ilk iki rekatında da (Fatiha'dan sonra) Kur'an okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4681 (3)- Ebu Katade der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ile ikindi namazlarında bazen okuduğu ayetleri bize duyururdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4682 (4)- Ebu Katade anlatıyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırır, ikindi ile öğle namazlarının ilk iki rekatında iki sure ve Fatiha Suresi'ni okurdu. Bazen de okuduğu ayetleri bize duyururdu. Son iki rekatta da Fatiha Suresi'ni okurdu. Sabah namazı ve öğle namazının ilk rekatını uzatırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4683 (5)- Ebu Katade anlatıyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırır ve öğle namazının ilk iki rekatında (Fatiha'dan sonra) Kur'an okurdu. Bazen de okuduğu ayetleri bize duyururdu. İlk rekatını uzatır, ikinci rekatını kısaltırdı. Sabah namazında da ilk rekatı uzatıp ikinci rekatı kısaltırak öyle yapardı. İkindi namazının ilk iki rekatında da (Fatiha'dan sonra) Kur'an okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

7680 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4684 (6)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in süvarisi Ebu Katade bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ve ikindi namazlarının ilk iki rekatında Fatiha Suresi'ni ve bir sure okurdu. Son iki rekatlarda da sadece Fatiha Suresi'ni okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4685 (7)- Ebu Katade anlatı yar: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ve ikindi namazlarının ilk iki rekatında iki sure ve Fatiha Suresi'ni okurdu. Bazen de okuduğu ayetleri bize duyururdu. Son iki rekatlarda da sadece Fatiha Suresi'ni okurdu. Öğle ve ikindi namazlarının ilk rekatlarını da uzatırdı. Namaz için kamet getirildiği zaman: ''Benim kalktığımı görmeden siz de kalkmayın'' buyururdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4686 (8)- Ebu Katade bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ve ikindi namazlarının ilk iki rekatında Fatiha Suresi'ni ve iki süre okurdu. Bazen de okuduğu ayetleri bize duyururdu. (Öğle ve ikindi namazlarının) ilk rekatını da uzatırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4687 (9)- Ebu Katade anlatıyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazının ilk iki rekatında Fatiha Suresi'ni ve iki süre okurdu. Bazen de okuduğu ayetleri bize duyururdu. Son iki rekatta da sadece Fatiha Suresi'ni okurdu. ilk rekatı uzatır ikinci rekatı uzatmazdı. ikindi ve sabah namazlarında da böyle yapardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4688 (10)- Ebu Katade anlatı yar: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ve ikindi namazlarının ilk iki rekatında Fatiha Suresi'ni ve bir süre okurdu. Bazen de okuduğu ayetleri bize duyururdu. Son iki rekatlarda da sadece Fatiha Suresi'ni okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4689 (11)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısını rivayet edilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4690 (12)- Ebu Katade anlatıyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazının ilk iki rekatında (Fatiha'dan sonra) Kur'an okur ve bazen okuduğu ayetleri bize duyururdu. İlk rekatını uzatır, ikinci rekatını kısaltırdı. İkindi namazının ilk iki rekatında da (Fatiha'dan sonra) Kur'an okurdu. Sabah namazının da ilk rekatını uzatıp ikinci rekatını kısaltırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4691 (13)- Ebu Katade anlatıyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldmr, ikindi ile öğle namazlarının ilk iki rekatında Fatiha Suresi'ni ve iki süre okurdu. Bazen de okuduğu ayetleri bize duyururdu. Öğle namazının ilk rekatını uzatır ve ikinci rekatını kısaltırdı. Sabah namazında da böyle yapardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4692 (14)- Ebu Katade bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazının ilk iki rekatında Fatiha Sauresi'ni ve bir süre okurdu. ilk rekatı uzatndı. ikindi namazında da böyle yapardı. Bazen de okuduğu ayetleri bize duyururdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ