MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 12- imam'ın Kendisine Uyulması için imam Edilmesi ve imama Uyan Kişinin imamı işitmesi Halinde Susması

 

7. Ebu'd-Derda (r.a.)

 

4625 (1) Ebu'd-Derda bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Her namazda kıraat var mıdır?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet vardır'' buyurdu. Bunun üzerine Ensar'dan bir kişi: "O zaman (her namazda) kıraat vacip oldu" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (2/142) rivayet etti

 

 

 

4626 (2)- Kesir b. Murra el-Hadrami der ki: Ebu'd-Derda'nın şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Her namazda kıraat var mıdır?" diye sorulunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet vardır'' buyurdu." Bunun üzerine Ensar'dan bir kişi: "O zaman (her namazda) kıraat vacip oldu" dedi. Ben Ebu'd-Derda'nın en yakınında idim. Bana doğru döndü ve: "Ey kardeşim oğlu! Kişinin cemaate imam olması halinde, kıraat olarak onlara yeteceği görüşündeyim" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8. Ashabdan Biri

 

4627 (1) Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adam der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sanırım siz imamın arkasında iken ve imam okurken siz de okumaktasınız" buyurdu. Cemaat: "Evet öyle yapmaktayız" deyince: "Öyle yapmayın. Sizden biri ancak Ümmü'l-Kitab'ı -veya- Fatiha Suresi'ni okusun'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4628 (2)- Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adam der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İmam okurken siz de okuyor musunuz? veya- imam okurken siz de arkasında okuyor musunuz?'' diye sordu. Cemaat: "Evet (okuyoruz)" deyince: "Öyle yapmayın. Ancak sizden biri okumak isterse içinden Fatiha Suresi'ni okusun '' buyurdu. Halid der ki: Ebu Kilabe bana bu hadisi daha sonra bir daha aktardı ve: "Okumak isterse" ifadesini kullanmadı. Ona: "Okumak isterse" ifadesini sorduğumda:

"Ben bunu hatırlamıyorum" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4629 (3)- Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adam der ki:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Sanırım imam okurken siz de okumaktasınız'' buyurdu. Cemaat: "Evet öyle yapmaktayız" deyince: ''Öyle yapmayın. Sizden biri ancak Fatiha Sures(ni okusun'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4630 (4)- Muhammed b. Ebi Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir kişi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki veya üç defa: ''İmam okurken sanırım siz de okumaktasınız'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulül Öyle yapmaktayız" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır, böyle yapmayın, sizden biriniz sadece Fatiha Suresini okusun'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/217 (823) ve Abdurrezzak 2/127 (2766) rivayet ettiler.

Heysemi: "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

4598 (8)'de geçmişti.

 

 

 

9. İmran b. Husayn (r.a.)

 

4631 (1) İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldırırken cematten bir kişi A'la Suresi'ni okudu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: ''A'la Suresini hanginiz okudu?'' diye sordu. Bir adam: "Ben okudum" deyince: ''Ben onu okurken sizden birinin karıştırmama sebep olduğunu biliyordum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/298 (398), Ebu Davud 1/219 (828), Nesai, feth 2/140 (918), Abdurrezzak 2/136 (2799) ve Taberani, M. el-kebir 18/210 (519) rivayet ettiler.

 

 

 

4632 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısını rivayet edilmiştir.

 

 

 

4633 (3)- İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldı ve selam verince: ''A'la Suresini hanginiz okudu?'' diye sordu. Bir adam: "Ben okudum" deyince: ''Ben onu okurken sizden birinin karıştırmama sebep olduğunu biliyordum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4634 (4)- İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldı ve namazı bitirince: ''A'la Suresini hanginiz okudu?'' diye sordu. Cemaatten bir adam: "Ben okudum" deyince: ''Ben onu okurken sizden birinin karıştırmama sebep olduğunu biliyordum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4635 (5)- İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldırırken arkasında bir kişi A'la Suresi'ni okumaya başladı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: ''A'Ia Suresini hanginiz okudu? -veya- okuyanınız kimdi?'' diye sordu. Cematten bir adam: "Ben okudum" deyince: ''Ben onu okurken sizden birinin karıştırmama sebep olduğunu anlamıştım'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ