MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

13- Kimin imam'ı Varsa imam'ın Okuması Kendisinin Okuması Yerine de Geçer

 

1. Cabir (r.a.)

 

4636 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kimin imamı varsa imamın okuması kendisinin okuması yerine de geçer'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe, salat (1/376) rivayet etti.

 

 

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

4637 (1)  İbn Abbas der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olduğu zaman Ebu Bekr'e namaz kıldırmasınl emretti. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendinde bir hafiflik hissetti ve namaz için çıktı. Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in geldiğini hissedince geri çekilmek istedi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona yerinde kalması için işaret etti ve yanına gelip sol tarafına oturdu. Sonra Ebu Bekr'in kıratta kalmış olduğu yerden okumaya başladı (ve kendisi imam oldu)."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, Tarih el-kebir (2/1/196, 197), İbn Sa'd (3/1/130), İbn Mace (1/193) ve Beyhaki (3/81) rivayet ettiler.

 

 

 

4638 (2)- İbn Abbas bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için geldiği zaman Ebu Bekr'in kıraatta kalmış olduğu yerden okumaya devam etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4639 (3)- Abbas b. Abdi'l-Muttalib bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalandığı zaman: ''Ebu Bekr'e cemaate namaz kıldırmasını emredin" buyurdu. Ebu Bekr namaz için çıktı ve iftitah tekbiri getirdi. Bu sırada Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendinde bir rahatlık hissetti ve iki kişiye dayanarak (namaza) çıktı. Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i görünce geri çekildi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yerinde kal diye işaret etti. Sonra da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekr'in yanında oturup Ebu Bekr'in surede kalmış olduğu yerden okumaya devam etti."

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Bu hadisin zikrettiğimizden başka tarikleri de vardır. İnşailah onları da zikredeceğiz."

 

 

 

3. Abdullah b. Ömer (r.a.)

 

4640 (1) Enes b. Sirin der ki: Abdullah b. Ömer'e: "İmamın arkasında okumam gerekir mi?" diye sorduğumda: "İmamın okuması senin için yeterlidir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, T. el-kebir (1/1/28, 1/2/317, 318) rivayet etti.

 

6091 (33)'te tekrar edecektir.

 

Müsned'i tertip eden der ki: Hadisin tamamı "Gece namazı" başlığı altında zikredilecektir.

 

 

SONRAKİ