MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 12- imam'ın Kendisine Uyulması için imam Edilmesi ve imama Uyan Kişinin imamı işitmesi Halinde Susması

 

3. Ebu Musa el-Eş'ari (r.a.)

 

4618 (1) Ebu Müsa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize (namaz hakkında bilgiler) öğretti ve: ''Namaza kalktığınız zaman biriniz imam olsun. İmam okuduğu zaman da siz susun'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (404) rivayet etti.

 

 

 

4619 (2)- Ebu Müsa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namazı ve sünneti öğretip şöyle buyurdu: ''İmam ancak, kendisine uyulması içindir. O tekbir getirdiği zaman siz de tekbir getiriniz. O: ''...ğayril mağdubi aleyhim veleddallin'' [fatiha 7] dediği zaman: ''Amin'' deyin ki Allah size icabet etsin (duanızı kabul etsin). O Rükuya vardığı zaman siz de Rükuya varınız. O: ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zaman: ''Rabbena lekell-hamd'' deyiniz. Allah sizi işitir. O secde ettiği zaman siz de secde edin. Secdeden kalktığı zaman siz de kalkın. İmam sizden önce secdeye varır ve sizden önce secdeden kalkar. Sizin hareketiniz, imamın hareketinden sonra olduğundan hep gecikmeli olur

 

Diğer tahric: Müslim (2/14), Ebu Davud (972, 973), Nesai (2/96) ve İbn Mace (847, 901) rivayet ettiler.

 

 

 

4620 (3)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namazı ve sünneti öğretip şöyle buyurdu: ''İmam ancak, kendisine uyulması içindir. O tekbir getirdiği zaman sizde tekbir getiriniz. O: ''...ğayril mağdubi aleyhim veleddaallin''[fatiha7] dediği zaman: ''Amin'' deyin ki Allah size icabet etsin. O Rükuya vardığı zaman siz de Rükuya varınız. O: ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zaman: ''Rabbena lekel-hamd'' deyiniz. Allah sizi işitir. O secde ettiği zaman sizde secde edin. Secdeden kalktığı zaman siz de kalkın. İmam sizden önce secdeye varır ve sizden önce secdeden kalkar. Sizin hareketiniz, imamın hareketinden sonra olduğundan hep gecikmeli olur.

 

[-Sahihtir-]

 

4619 (2)'de geçmişti.

 

 

 

4621 (4)- Hittan b. AbdiIlah er-Rekkaşi bildiriyor: (Ebu Musa) Eş'ari ashabı ile namaz kıldı ve (Tahiyyat'a) oturduğu zaman cemaaten bir kişi: "Namaz, iyilik ve zekatla birlikte zikredildi" dedi. Eş'ari namazı bitirince cemaate döndü ve: "Filan filan sözü söyleyen kimdi?" diye sordu. Cemaat susmuştu. Eş'ari, Hittan b. Abdillah'a: "Ey Hittan! Sanırım bunu sen söyledin" deyince, Hittan: "Hayır, ancak bu sözden dolayı beni azarlamandan korkmuştum" dedi. Bunun üzerine cemaatten bir kişi: "O sözü ben söyledim ve onunla hayırdan başka bir şey kasdetmedim" deyince, Eş'ari şu karşılığı verdi: "Namazda ne diyeceğinizi biliyor musunuz? Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize hutbe verip sünnetimizi ve namazımızı öğreterek şöyle buyurdu:

 

''Saflarınızı düzgün yapınız ve aranızda en iyi okuyan kişi imamınız olsun. O tekbir getirdiği zaman siz de tekbir getiriniz. O: ''Veladdalln'' dediği zaman: ''Amin'' deyin ki Allah size icabet etsin. O tekbir getirip Rükuya vardığı zaman siz de tekbir getirip Rükuya varınız. O sizden önce Rükuya varır ve sizden önce kalkar. Sizin hareketiniz, imamın hareketinden sonra olduğundan hep gecikmeli olur. O: ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zaman: ''Rabbena leke'l-hamd'' deyiniz. Allah sizi işitir. Yüce Allah, Peygamberi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dili ile: ''Allah kendisine hamd edenleri işitti'' buyurmuştur. O tekbir getirip secde ettiği zaman siz de tekbir getirip secde edin. O sizden önce secdeye varır ve sizden önce secdeden kalkar. Sizin hareketiniz, imamın hareketinden sonra olduğundan hep gecikmeli olur. Ka'de yapıldığı zaman (teşehüde oturduğu zaman) kişi ilk olarak şöyle desin: ''et-Tahiyyatu et-tayyibatu es-salavatu lillahi. Es-selamu aleyke eyyüheln-nebiyyu ve rahmetullahi ve berekatuhu. Es-selamu aleyna ve ala ibadillahi's-salihin. Eşhedu enla ilahe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4. Abdullah b. Buhayne

 

4622 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Abdullah b. Buhayne bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Az önce benimle birlikte kimse okudu mu?'' diye sordu. Cemaat: "Evet ey Allah'ın Resulü!" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben de neden okumam karışıyor diyordum'' buyurdu. İnsanlar, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu sözünü işitince (Allah Resulü (s.a.v.) namazda sesli bir şekilde okuduğu zaman) kendileri okumaz oldular.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Beyhakı, el-Kzraat haIfe'l-imam kitabında (325) rivayet etti.

 

 

 

5. Ebu Katade

 

4623 (1) Abdullah b. Ebi Katade, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Ben okurken) siz de arkamda okuyor musunuz?'' diye sorunca, cemaat: "Evet (okuyoruz)" cevabını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle yapmayın, sadece Fatiha Surestni okuyun '' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: BeyhakI (2/166) rivayet etti.

 

 

 

6. İbn Mes'ud (r.a.)

 

4624 (1) Abdullah der ki: Cemaat (namazda) Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında okurdu. Bu sebeple Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Öyle yapmanızla) okumamı karıştırdınız'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ