MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 12- imam'ın Kendisine Uyulması için imam Edilmesi ve imama Uyan Kişinin imamı işitmesi Halinde Susması

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

4611 (1) Said b. el-Müseyyeb der ki: Ebu Hureyre'nin şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırdı. Sanırım sabah namazıydı. Namazını bitirdiği zaman: ''Sizden biri (ben okurken) okudu mu?'' diye sordu. Adamın biri: "Ben okudum" deyince: ''Ben de neden okumam karışıyor diyordum'' buyurdu. Ma'mer'in bildirdiğine göre Zühri: "Bundan sonra insanlar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesli bir şekilde okuduğu zaman kendileri okumaz oldular" demiştir. Süfyan: "Bu Ma'mer'in rivayetini işitmemiştim" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (75), Ebu Davud 1/306 (826, 827), Tirmizi (312), İbn Hibban (1843), Beyhaki (1/157, 158, 2/157, 158) ve İbn Mace (848) rivayet ettiler.

 

 

 

4612 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldırdı ve sesli bir şekilde okudu. Selam verip namazı bitirdiğinde cemaate doğru döndü ve: ''Az önce benimle birlikte kimse okudu mu?'' diye sordu. Cemaat: "Evet ey Allah'ın Resulü!" cevabını verince: "Ben de neden okumam karışıyor diyordum'' buyurdu. İnsanlar, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in bu sözünü işitince Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem} sesli bir şekilde okuduğu zaman kendileri okumaz oldular.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4613 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırdı ve sesli bir şekilde okudu. Selam verdikten sonra cemaate doğru döndü ve: ''Az önce benimle birlikte kimse okudu mu?'' diye sordu. Cemaat: "Evet ey Allah'ın Resulü!" cevabını verince: "Ben de neden okumam karışıyor diyordum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4614 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} kendisinde sesli bir şekilde okuduğu namazını bitirdi ve: ''Az önce benimle birlikte kimse okudu mu?'' diye sordu. Adamın biri: "Evet ey Allah'ın Resulü!" cevabını verince: "Ben de neden okumam karışıyor diyordum'' buyurdu. İnsanlar, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in bu sözünü işitince Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} namazda sesli bir şekilde okuduğu zaman kendileri okumaz oldular.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4615 (5)- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırır, bazen açıktan bazen de sessiz okurdu. Açıktan okuduğunu biz de açıktan okuyoruz, sessiz okuduğunu da biz de sessiz okuyoruz. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kıraatsiz namaz olmaz'' buyurduğunu da işittim.

 

4748 (10)'da tekrar edecektir.

 

 

 

4616 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırır, bazen açıktan, bazen de sessiz okurdu. Açıktan okuduğunu biz de açıktan okuyoruz, sessiz okuduğunu da biz de sessiz okuyoruz. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kıraatsiz namaz olmaz'' buyurduğunu da işittim.

 

[-Sahihtir-]

 

4750 (12)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4617 (7)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldı ve açıktan okudu. Namazı bitirdiğinde: ''Az önce benimle birlikte kimse okudu mu?'' diye sordu. Cematten bir adam: "Ben okudum" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben de neden okumam karışıyor diyordum! '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi, salat 2/118 (312), Nesai (2/145) ve Malik, salat (1/86) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ