MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

11- Fatiha Suresi'ni Okumanın Vücübu

 

1. Ubade b. es-Samit (r.a.)

 

4582 (1) Ubade b. es-Samit der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırdı ve (Kur'an) okudu. Fakat kıraatinde karıştıracak duruma geldi. (Namazı) bitirince: "Siz de mi (arkamda) okuyorsunuz?'' diye sordu. Biz: "Evet, ey Allah'ın Resulü!" deyince: "Hayır, böyle yapmayın, sadece Fatiha Suresini okuyun. Çünkü onsuz namaz olmaz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Kıraat halfe'l-imam kitabında (64, 257), Ebu Davud (823), Tirmizi (311), İbn Huzeyme (1581) ve İbn Hibban (1785) rivayet ettiler.

 

 

 

4583 (2)- Ubade b. es-Samit bir rivayetinde hadisi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırarak: "Fatiha Suresini okumayan kimsenin namazı yoktur" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4584 (3)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldırdı ve (Kur'an) okudu. Fakat kıraatinde karıştıracak duruma geldi. (Namazı) bitirince: ''Görüyorum ki imamınızın arkasında siz de okuyorsunuz'' dedi. Biz: "Evet, vallahi ey Allah'ın Resulü! Öyle yapmaktayız" deyince: ''Hayır! böyle yapmayın, sadece Fatiha Suresini okuyun. Çünkü Fatiha Suresini okumayan kimsenin namazı yoktur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4585 (4)- Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Fatiha Suresini okumayan kimsenin namazı yoktur'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Kıraat halfe'l-imam kitabında (3) ve Müslim (394) rivayet ettiler.

 

 

 

4586 (5)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırdı ve (Kur'an) okudu. Fakat kıraatinde karıştıracak duruma geldi. (Namazı) bitirince: ''S iz de mi okuyorsunuz?'' diye sordu. Biz: "Evet, ey Allah'ın Resulü!" deyince: ''Hayır! böyle yapmayın, sadece Fatiha Suresini okuyun. Çünkü onsuz namaz olmaz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4587 (6)- Ubade b. es-Samit der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fatiha Suresini ve (ona) ek olarak (bir miktar Kur'an) okumayan kimsenin namazı yoktur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (294), Ebu Davud (822) ve Nesai (2/137-8) rivayet ettiler.

 

 

 

4588 (7)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldırdı ve (Kur' an) okudu. Fakat kıraatinde karıştıracak duruma geldi. (Namazı) bitirince yüzünü bize doğru döndü ve: ''Görüyorum ki imamınızın arkasında siz de okuyorsunuz'' dedi. Biz: "Evet, valIahi ey Allah'ın Resulü! Öyle yapmaktayız" deyince: ''Hayırl böyle yapmayın, sadece Fatiha Suresini okuyun. Çünkü Fatiha Suresini okumayan kimsenin namazı yoktur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4589 (8)- Muhammed b. Ebi Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir kişi der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki veya üç defa: ''İmam okurken sanırım siz de okumaktasınız'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Öyle yapmaktayız" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır! böyle yapmayın, sizden biriniz sadece Fatiha Suresini okusun'' buyurdu.

 

4630 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

 

2. Hz, Aişe (r.anha) (r.anha)

 

4590 (1) Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Fatiha Suresiini okumadan namaz kılan kimsenin namazı eksiktir'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Kıraat halfe'l-imam kitabında 10 (90) ve İbn Mace 1/274 (840) rivayet ettiler.

 

 

 

4591 (2)- Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Aişe (r.anha) der ki: ''Fatiha Suresini okumadan namaz kılan kimsenin namazı eksiktir'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ