MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 11- Fatiha Suresi'ni Okumanın Vücübu

 

3. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

4592 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildirerek der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisinde (Kur'an) okunmayan her namaz eksiktir, eksiktir, eksiktir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Kıraat halfe'l-imam kitabında (10) ve İbn Mace (1/143, 144) rivayet ettiler.

 

 

 

4593 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisinde (Kur'an) okunmayan her namaz eksiktir, eksiktir, eksiktir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

4594 (1) Ebu Said: "Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize, namazda Fatiha Suresi'ni ve (Kur'an'dan) kolayımıza geleni okumamızı emretti" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (1790) rivayet etti.

 

 

 

4595 (2)- Ebu Said el-Hudri (r.a.) der ki: "Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize, namazda Fatiha Suresi'ni ve (Kur'an'dan) kolayımıza geleni okumamızı emretti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4596 (3)- Ebu Said el-Hudri (r.a.) der ki: "Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize, namazda Fatiha Suresi'ni ve (Kur'an'dan) kolayımıza geleni okumamızı emretti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5. Çöl Ahalisinden Bir Adamın Babası

 

4597 (1) Çöl ahalisinden bir adamın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında esir bulunan babası şöyle demiştir:

Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İçinde Fatiha Suresi okunmayan namaz kabul olunmaz'' buyurduğunu işittim.

 

[Şahitleri ile Sahihtir]

 

 

 

6. Ebu Hureyre (r.a.)

 

4598 (1) Ebu Osman en-Nehdi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Hureyre'ye dışarı çıkıp: "Fatiha ve ek olarak (bir miktar Kur'an) okumadan namaz olmaz" diye nida etmesini emretmiştir.

 

[Hasen]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis ve buna benzer rivayetler "Fatiha Suresi'nin Tefsiri" başlığı altında yer almıştır.

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, el-Kzraat haIfe'l-imam kitabında (7) ve Ebu Davud (820) rivayet ettiler. Başka bir kanalla Müslim, fiten 4/2271 (2955), Nesai, cenaiz 4/111 (2077) ve Buhari (Feth 8/552) rivayet ettiler.

 

4581 (11)'de geçmişti.

 

 

SONRAKİ