MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

10- Fatiha Suresi'nin Tefsiri ve Besmele'nin Fatiha Suresi'nden Bir Ayet Olmadığını Söyleyenlerin Delili

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

4571 (1) Hişam b. Zuhre'nin azatlısı Ebu's-Saib bildiriyor: Ebu Hureyre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Fdtiha Suresini okumadan namaz kılanın namazı eksiktir, eksiktir, eksiktir, tamam değildir'' buyurduğunu söyledi. Kendisine: "Ey Ebu Hureyre! Bazen imamın arkasında kılıyorum (o zaman ne yapayım?)" diye sorduğumda kolumu çimdikleyip şu karşılığı verdi: "Ey Parisi! O zaman içinden oku. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Yüce Allah: ''Namazı kulumla kendi aramda iki kısma ayırdım, yarısı benim, yarısı da kulum içindir. Kuluma istediği verilecektir'' buyuruyor'' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle devam etti: ''Fatiha Suresini okuyunuz. Kul: ''Hamd, Alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur'' [Fatiha 2] der, Allah ta: ''Kulum bana hamdetti'' buyurur. Kul: ''O, Rahman ve Rahim'dir''[Fatiha 3] der, Allah ta: ''Kulum beni övdü'' der. Kul: ''Din Gününün sahibidir''[Fatiha 4] der, Allah ta: ''Kulum beni yüceltti'' der. Kul: ''Ancak Sana kulluk eder ve yalnız Senden yardım dileriz''[Fatiha 5] der, Yüce Allah: ''Ayetin başı Bana, sonu sadece kuluma aittir. Kulum istediğine erişecektir'' buyurur. Kul: ''Bizi doğru yola eriştir. Nimete erdirdiğin kimselerin yoluna, gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil''[Fatiha 6,7] der, Allah: Bu, kulumundur ve kuluma istediği verilecektir'' buyurur. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (395) ve İbn Mace (838) rivayet ettiler.

 

 

 

4572 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''(Namazda) Fatiha Suresini okuyun. Kul kalkıp da ... ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4573 (3)- Abdullah b. Zuhre et-Teymi'nin azatlısı Ebu's-Saib, Ebu Hureyre'den bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

 

 

4574 (4)- Ali b. Abdirrahman b. Yakub'un evinde döşeğinde iken babasından bildirdiğine göre Ebu Hureyre şöyle demiştir: "İçinde Fatiha Suresi okunmayan her namaz eksiktir, eksiktir, eksiktir. Habibim (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de daha önce böyle buyurdu. Ey Farisi! Fatiha Suresini oku. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: '' Allah buyuruyor ki: ''Namazı kulumla kendi aramda iki kısma ayırdım yarısı benim yarısı da kulum içindir. '' -bir rivayetinde ise: ''Kuluma istediği verilecektir'' ibaresi geçmiştir- Kul: ''Hamd, Alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur''[Fatiha 2] der, Allah ta: ''Kulum bana hamdetti'' buyurur. Kul: ''O; Rahman ve Rahim'dir''[Fatiha 3] der, Allah ta: ''Kulum beni övdü'' der. Kul: ''Din Gününün sahibidir''[Fatiha 4] der, Allah ta: ''Kulum ahiret işini bana bıraktı (tevekkül etti)'' der. Kul: ''Ancak Sana kulluk eder ve yalnız Senden yardım dileriz''[Fatiha 5] der, Yüce Allah: ''Bu benimle kulum arasındaki müşterek ayettir. Kulum istediğine erişecektir'' buyurur. -bir rivayetinde ise: ''Benden dilediğine erişecektir'' demiştir- Kul: ''Bizi doğru yola eriştir. Nimet'e erdirdiğin kimselerin yoluna, gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil'' [Fatiha 6, 7] der, Allah: ''Bu kulumundur, sana istediğin verilecektir'' buyurur. '' -bir rivayetinde ise: ''Kuluma Benden istediği verilecektir'' ifadesi geçmiştir-

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/116), Ebu Davud 1/301, 302 (821) ve Nesai (1/144, 145) rivayet ettiler.

 

 

 

4575 (5)- Ebu's-Saib bildiriyor: Ebu Hureyre'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fatiha Suresini okumadan namaz kılanın namazı eksiktir, eksiktir, eksiktir, tamam değildir'' buyurdu" dediğini işittim. Kendisine: "Ey Ebu Hureyre! Bazen imamın arkasında kılıyorum (o zaman ne yapayım?)" diye sorduğumda kolumu çimdikleyip: "Ey Farisi! O zaman içinden oku" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (838), Malik, Muvatta (84, 85) ve Müslim (1/116) rivayet ettiler.

 

 

 

4576 (6)- Hişam b. Zuhre'nin azatlısı Ebu's-Saib bildiriyor: Ebu Hureyre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Fatiha Suresini okumadan namaz kılanın namazı' eksiktir, eksiktir, eksiktir, tamam değildir'' buyurduğunu söyledi. Kendisine: "Ey Ebu Hureyre! Bazen imamın arkasında kılıyorum (o zaman ne yapayım?)" diye sorduğumda kolumu çimdikleyip şu karşılığı verdi: "Ey Farisi! O zaman içinden oku. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah şöyle buyuruyor: ''Namaz'ı kulumla kendi aramda iki kısma ayırdım, yarısı benim, yarısı da kulum içindir. Kuluma istediği verilecektir. ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle devam etti: ''Fatiha Suresini okuyunuz. Kul: ''Hamd, Alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur''[Fatiha 2] der, Allah ta: ''Kulum bana hamdetti'' buyurur. Kul: ''O, Rahman ve Rahim'dir''[Fatiha 3] der, Allah ta: ''Kulum beni övdü'' der. Kul: ''Din Gününün sahibidir''[Fatiha 4] der, Allah ta: ''Kulum beni yüceltti'' der. Kul: ''Ancak Sana kulluk eder ve yalnız Senden yardım dileriz''[Fatiha 5] der, Yüce Allah: ''Bu benimle kulum arasındaki müşterek ayettir. Kulum istediğine erişecektir'' buyurur. Kul: ''Bizi doğru yola eriştir. Nimete erdirdiğin kimselerin yoluna, gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil''[Fatiha 6, 7] der, Allah: ''Bunlar kulumundur ve kuluma istediği verilecektir'' buyurur.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Şafii (1/78), Müslim (395), Tirmizi (2953) ve İbn Mace (3784) rivayet ettiler.

 

 

 

4577 (7)- Ebu's-Saib bildiriyor: Ebu Hureyre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Fatiha Suresini okumadan namaz kılanın namazı eksiktir, eksiktir, eksiktir, tamam değildir'' buyurduğunu söyledi. Kendisine: "Ey Ebu Hureyre! Bazen imamın arkasında kılıyorum (o zaman ne yapayım?)" diye sorduğumda kolumu çimdikleyip: "Ey Farisi! O zaman içinden oku" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

4578 (8)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisinde Fatiha Suresi okunmayan her namaz eksiktir, eksiktir, eksiktir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

4579 (9)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kendisinde Fatiha Suresi okunmayan her namaz eksiktir, eksiktir, eksiktir, tamam değildir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/297 (395), Ebu Davud, salat 1/216 (821), Nesai 2/135 (909) ve Malik (1/84) rivayet ettiler.

 

 

 

4580 (10)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisinde Fatiha Suresi okunmayan her namaz eksiktir, eksiktir, eksiktir, tamam değildir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4581 (11)- Ebu Osman en-Nehdi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Hureyre'ye dışarı çıkıp: "Fatiha ve (ona) ek olarak (bir miktar Kur'an) okumadan namaz olmaz" diye nida etmesini emretmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (820), İbn Hibban (1791) ve Hakim, Müstedrek'te (2/239) rivayet ettiler.

 

4598 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ