MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

9- Fatiha Suresi'ni Okumadan Önce Besmele Çekmek Hakkında

 

1. Enes B. Malik (r.a.)

 

4543 (1) Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman'ın arkasında namaz kıldım. Onlar Fatiha Suresi'nden ne önce, ne de sonra sesli olarak Besmele çekmezlerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Huzeyme (495) rivayet etti.

 

 

 

4544 (4)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman'ın arkasında namaz kıldım. Onlar namaza Fatiha Suresi ile başlar; kıraatın ne başında, ne de sonunda Besmele çekmezlerdi (Besmele'yi içlerinden okurlardı).

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Çeşitli kanallarla Enes'ten Müslim (399), Tirmizi (246) ve İbn Hibban (1800) rivayet ettiler.

 

 

 

4545 (3)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer ile birlikte (onların imamlığında) namaz kıldım. Onlar Besmele'yi sesli olarak okumazlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4546 (4)- Enes bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman kıraata Fatiha Suresi ile başlarlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4547 (5)- Yahya b. Said, Şu'be'den aynısını zikretti. Ancak Hz. Osman olup olmadığı konusunda şüpheye düştü.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4548 (6)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman ile birlikte namaz kıldım. (Namazda) hiç birinin Besmele çektiğini işitmedim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4549 (7)- Katade der ki: Enes b. Malik'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda kıraata ne ile başlardı?" dediğimde: "Bana hiç kimsenin sormadığı bir şeyi soruyorsun" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4550 (8)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman'ın arkasında namaz kıldım. Onlar sesli bir şekilde Besmele çekmezlerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4551 (9)- Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman kıraata Fatiha Suresi ile başlarlardı. Ravi der ki: "Humeyd, rivayetinde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i zikretmemiştir."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4552 (10)- Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman namazda tekbirden sonra kıraata Fatiha Suresi ile başlarlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4553 (11)- Enes b. Malik der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman kıraata Fatiha Suresi ile başlarlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (Feth 2/226 no. 743) ve Müslim, salat 1/299 (399) rivayet ettiler.

 

 

 

4554 (12)- Enes der ki: "Allah Resıtlü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer'in arkasında namaz kıldım. Onlar kıraata Fatiha Süresi ile başlarlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4555 (13)- Enes b. Malik bildiriyor: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman kıraata Fatiha Süresi ile başlarlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4556 (14)- Enes b. Malik bildiriyor: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman kıraata Fatiha Süresi ile başlarlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4557 (15)- Enes b. Malik der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman ile birlikte namaz kıldım. Hiç birinin Besmele çektiğini işitmedim. Haccac'ın Şü'be kanalıyla bildirdiğine göre Katade şöyle demiştir: Enes b. Malik'e: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda kıraata ne ile başlardı?" dediğimde: "Bana hiç kimsenin sormadığı bir şeyi soruyorsun" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4558 (16)- Said b. Yezid der ki: Enes b. Malik'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıraata Besmele ile mi, yoksa Fatiha Süresi ile mi başlardı?" dediğimde: "Bana kimsenin sormadığı bir şeyi sormaktasın" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4559 (17)- Enes b. Malik bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman kıraata Fatiha Suresi ile başlarlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4560 (18)- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman kıraata Fatiha Suresi ile başlarlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4561 (19)- Enes bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman namazlarında kıraata Fatiha Suresi ile başlarlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4562 (20)- Enes bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman kıraata Fatiha Suresi ile başlarlardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4563 (21)- Said b. Yezid Ebu Mesleme der ki: Enes'e: "(Namazda kıraata) Resulullah (Besmele ile mi yoksa Fatiha Süresi ile mi başlardı?" diye sorduğumda: "Bana bilmediğim bir şeyi -veya- senden önce kimsenin sormadığı bir şeyi sormaktasın" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4564 (22)-Z Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman'ın arkasında namaz kıldım. Onlar kıraata Besmele ile başlamazlardı." Şu'be der ki: "Katade'ye: "Sen bunu Enes'ten mi işittin?" dediğimde: "Evet, biz bunu kendisine sormuştuk" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "el-fethu'r-Rabbanı'nin müellifi bu hadisi Mecmau'z-Zevaid'den almıştır."

 

 

SONRAKİ