MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 9- Fatiha Suresi'ni Okumadan Önce Besmele Çekmek Hakkında

 

2. Abdullah b. Muğaffel (r.a.)

 

4565 (1) Yezid b. AbdiIlah b. Muğaffel der ki: "(Namaz kılarken) babam benim açıktan Besmele çektiğimi işitince: "Ey oğlum! Böyle yapmaktan sakın. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman ile birlikte namaz kıldım. Ancak onlardan kimsenin (sesli olarak) Besmele çektiğini işitmedim. Sen okumaya başlayacağın zaman (Besmele'yi içinden çek ve) Fatiha Suresi ile başla" dedi. (Oğlu ekledi) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı arasında İslam'da, sonradan çıkarılan bir şeye babam kadar kızan kimseyi görmedim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 2/12 (244) ve İbn Mace 1/267 (815) rivayet ettiler.

 

 

 

4566 (2) Abdullah b. Muğaffel'in oğlu der ki: Babam bizden birinin (namazda iken) açıktan Besmele çektiğini işitince: "Bu da okunur mu? Bu da okunur mu? Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman ile birlikte namaz kıldım. Ancak onlardan kimsenin (sesli olarak) Besmele çektiğini işitmedim" derdi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

4567 (3) İbn AbdiIlah b. Muğaffel der ki: Babam benim (namazda) sesli bir şekilde Besmele çekip Fatiha Suresini okumaya başladığımı işitti ve namazı bitirince şöyle dedi: "Ey Oğlum! İslamda bid'at çıkarmaktan sakın. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer, Ebu Bekr ve Osman'ın arkasında namaz kıldım. Onlar kıraata (sesli bir şekilde) Besmele çekerek başlamazlardı." Bid'ata babam gibi kızan bir kimseyi asla görmedim.

 

[-Sahih-]

 

SONRAKİ