MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 8- İftitah Tekbirinde Dua Etmek ve Kıraat'tan Önce Euzu Çekmek

 

5. İbn Ömer (r.a.)

 

4524 (1) İbn Ömer der ki: Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılarken cemaatten bir adam: "Allahu Ekber. Yüce Allah'a sayısız hamdler olsun. Sabah ve akşam Yüce Allah'ı tesbih ederim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şöyle şöyle diyen kişi kimdir?'' diye sordu. Adam: "Benim ey Allah'ın Resulü!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunlar hoşuma gitti, bu sözlere sema kapıları açıldı'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle dediği zamandan beri ben bu sözleri söylemeye hep devam ettim.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/167) ve Tirmizi (4/287) rivayet ettiler.

 

14422 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4525 (2)- Abdullah b. Ömer anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte oturmaktaydık. Bir adam: "Allahu Ekber. Yüce Allah'a sayısız hamdler olsun. Sabah ve akşam Yüce Allah'ı tesbih ederim" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu sözleri söyleyen kişi kimdir?'' diye sordu. Adam: "Benim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki sema kapıları bu sözlere açılana kadar onların yükselmesine bakmaktaydım'' buyurdu. Benim de canım elinde olana yemin olsun ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle dediği zamandan beri ben bu sözleri söylemeye hep devam ettim. Ravi der ki: Avn: "Bu sözleri İbn Ömer'den işittiğim zamandan beri sürekli olarak hep söylerim" dedi.

 

[Hasen]

 

14421'de tekrar edecektir.

 

 

 

6. Enes b. Malik (r.a.)

 

4526 (1) Enes der ki: Namaz için kamet getirildi. Bir adam koşarak geldi. Nefes nefeseydi veya nefesi kesilmişti. Safta durduğunda: "Çok temiz ve mübarek hamdler Allah'adır" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını bitirince: ''Konuşan kişi kimdi?'' diye sordu. Cemaat susmuştu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Konuşan kişi kimdi? Şüphesiz ki o hayırlı şeyler söyledi. Kötü bir şey söylemiş değildir'' dedi. Bunun üzerine adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ben koşarak gelip safta durdum ve bu sözleri söyledim" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben on iki melek gördüm. Her biri bu sözleri (Allah'ın huzuruna) taşımak için yarışmaktaydı'' buyurdu. Sonra da: ''Sizden biri namaza geldiği zaman normal bir şekilde yürüyerek (koşmadan) gelsin ve cemaatle yetiştiği kadarını kılsın. Yetişemediğini de kaza etsin '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (Feth 2/284 no. 799), Müslim, mesacid 2/420 (600), Ebu Davud 1/204 (770) ve Nesai 2/196 (1062) rivayet ettiler.

 

 

 

4527 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Bir adam nefes nefese geldi ve: "Allah büyüktür. Çok temiz ve mübarek hamdler Allah'adır" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını bitirince: ''Bu sözleri söyleyen kişi kimdi? Şüphesiz ki o kötü bir şey söylemiş değildir'' dedi. Adam: "Benim Ey Allah'ın Resulü! Nefes nefese geldim ve bu sözleri söyledim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben on iki melek gördüm. Her biri bu sözleri (Allah'ın huzuruna) taşımak için yarışmaktaydı'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4528 (3)- Enes der ki: Bir adam hızlı bir şekilde gelip cemaate yetişti. Aceleden nefesi kesilmişti. Namaza durduğu zaman: "Çok temiz ve mübarek hamdler Allah'adır" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: ''Konuşan kişi kimdi? -veya- Bu sözleri söyleyen kimdi? diye sordu. Cemaat susmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Konuşan kişi kimdi? -veya- ''Bu sözleri söyleyen kişi kimdi? Şüphesiz ki o hayırlı şeyler söyledi -veya- o kötü bir şey söylemiş değildir'' dedi. Bunun üzerine adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ben koşarak gelip safta durduğum zaman nefesim kesilmişti -veya- nefes nefeseydim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben on iki melek gördüm. Her biri bu sözleri (Allah'ın huzuruna) taşımak için yarışmaktaydı'' buyurdu. Sonra da: ''Sizden biri namaza geldiği zaman (koşmadan) normal bir şekilde yürüyerek gelsin ve cemaatle yetiştiği kadarını kılsın. Yetişemediğini de kaza etsin '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, feth 2/284 (799), Müslim, mesacid 2/420 (600), Ebu Davud 1/204 (770) ve Nesai 2/196 (1062) rivayet ettiler.

 

 

 

4529 (4)- Enes der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda iken bir adam geldi ve: "Çok temiz ve mübarek hamdler Allah'adır" dedi.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: ''Şöyle şöyle diyen kişi kimdi?'' diye sordu. Cemaat susmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorusunu üç defa tekrar edince, adam: "Ben söyledim ve onunla hayırdan başka bir şey kasdetmedim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: "On iki melek bu sözleri yazmak için yarıştı ve bu sözleri nasıl yazacaklarını bilemediler. Bunu yüce Rablerine sorduklarında (Allah): ''Onu kulumun söylediği gibi yazın'' buyurdu''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4530 (5)- Enes bildiriyor: Bir adam gelip safta durdu ve: "Çok temiz ve bereketli hamdler Allah'a aittir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını bitirince: ''Bu sözleri söyleyen kişi kimdi?'' diye sordu. Cemaat susmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: "Bu sözleri söyleyen kişi kimdi? Şüphesiz ki o, hayırlı şeylerden başka bir şey söylemiş değildir'' deyince, adam: "Ben nefes nefese geldim ve bu sözleri söyledim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben on iki melek gördüm. Her biri bu sözleri (Allah'ın huzuruna) taşımak için yarışmaktaydı'' buyurdu. Humeyd, Enes'ten şu eklemede bulundu: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri namaza geldiği zaman normal yürüdüğü şekilde gelsin ve yetiştiği kadarını cemaatle kılsın. Yetişemediğini de kaza etsin'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4531 (6)- Enes der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda iken bir adam geldi ve: "Çok temiz ve mübarek hamdler Allah'adır" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: ''Şu şu sözleri söyleyen kişi kimdi?'' diye sordu. Cemaat susmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorusunu üç defa tekrar edince, adam: "Ben söyledim ve onunla hayırdan başka bir şey kasdetmedim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: "On iki melek bu sözleri yazmak için yarıştı ve bu sözleri nasıl yazacaklarını bilemediler. Bunu yüce Rablerine sorduklarında (Allah): ''Onu kulumun söylediği gibi yazın'' buyurdu. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

4532 (1) Abdullah b. Amr bildiriyor: Bir gün bir adam namaza durdu ve: "Gökyüzü dolusunca Allah'a hamdler olsun" deyip tesbih ve dua etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu sözleri söyleyen kimdir?" diye sorunca, adam: "Ben söyledim" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Meleklerin bunları kapmak için birbirleriyle yarıştığını gördüm'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (2613) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ata b. es-Saib güvenilir olmakla beraber bunamıştır. Fakat hadis, Hammad b. Seleme'nin Ata'dan rivayeti olup, Hammad kendisinden bunama döneminden önce hadis dinlemiştir. Ebu Ubeyd eL-Acurri'nin kendisinden naklettiğine göre bunu Ebu Davud söylemiştir. Aynı hadisi Taberani de el-Mu'cemu'l-kebir'de Hammad b. ''Seleme kanalıyla Ya'la b. Ata'dan, o da babasından, o da Abdullah b. Amr'dan rivayet etmiştir ki, senedi ceyyiddir. Ya'la b. Ata el-Amiri ve babası güvenilir ravilerdir."

 

 

 

4533 (2)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Adamın biri namaza durdu ve: "Allah'a hamd olsun" dedi ve dua etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu sözleri kim söyledi?'' diye sorunca, adam: "Ben söyledim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Meleklerin bunları kapmak için birbirleriyle yarışıığını gördüm'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

8. Abdullah b. Ebi Evfa (r.a.)

 

4534 (1) Abdullah b. Ebi Evfi anlatıyor: Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında (namazda) safta iken bir kişi gelip safa girdi ve: "Allahu Ekber. Sabah ve akşam Yüce Allah'ı tesbih ederim" dedi. Müslümanlar başlarını kaldırıp adamın bu davranışını doğru bulmadı ve (içlerinden): "Sesini Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in sesi üzerine yükselten kimdir?" dediler. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} namazı bitirince: ''Bu sesi yüksek olan da kimdir?'' diye sordu. "Bu kişidir ey Allah'ın Resulü!" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vallahi sözlerinin semada yükseldiğini gördüm. Semada onlara bir kapı açıldı ve ondan içeri girdiler'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysem1 (1/105-106) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

 

4535 (2)- Abdullah b. Ebi Evfa anlatıyor: Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in arkasında (namazda) safta iken uzaklardan bir kişi gelip safa girdi ve: "Allahu Ekber. Sabah ve akşam Yüce Allah'ı tesbih ederim" dedi. Müslümanlar başlarını kaldırıp adamın bu davranışını doğru bulmadı ve (içlerinden): "Sesini Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sesi üzerine yükselten kimdir?" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: "Bu sesi yüksek olan da kimdir?'' diye sordu. Bir kişi: "İşte bu kişidir ey Allah'ın Resulü!" deyince, Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: "Vallahi sözlerinin semada yükseldiğini gördüm. Semada onlara bir kapı açıldı ve ondan içeri girdiler'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

9. Vail b. Hucr (r.a.)

 

4536 (1) Abdu'l-Cebbar b. VaiI, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldım. Bir adam: "Çok temiz ve mübarek hamdler Allah'a olsun" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: ''Bu sözleri söyleyen kişi kimdir?'' diye sordu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ben söyledim ve hayırdan başka bir şey kasdetmedim" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu sözlerine sema kapıları açıldı ve Arş'a çıkmalarına hiçbir şey engel olmadı'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3802), Nesai (2/145-6) ve Taberani, M. el-kebir'de (22/54-5-9) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ