MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 8- İftitah Tekbirinde Dua Etmek ve Kıraat'tan Önce Euzu Çekmek

 

10. Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

4537 (1) Ali b. Ebi Talib bildiriyor: Restdullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İftitah tekbirini getirdikten sonra şöyle dua ederdi: ''Yüzümü hanif olarak (şirkten arınmış olarak) yeri göğü örneksiz olarak yaratana çevirdim ve ben müşriklerden değilim. Şüphesiz ki namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah içindir. O'nun hiç bir ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben müsıümanlardanım.'' -Ravi der ki: Ebu'n-Nadr'ın rivayetinde: ''Ben müslümanların ilkiyim'' şeklindedir- ''Allahım! Senden başka ilah yoktur. Sen benim Rabbimsinı ben ise senin kulunum. Nefsime zulmettim ve günahımı itiraf ettim. Benim bütün günahlarımı bağışla. Muhakkak ki günahları senden başka bağışlayacak yoktur. Allahım! Beni en iyi ahlaka yönelt. Senden başka beni en iyi ahlaka yöneltecek yoktur. Kötü ahlakı benden uzaklaştır. Senden başka kötü ahlakı benden uzaklaştıracak yoktur. Sen mübareksin ve yücesin. Sana tövbe eder ve günahımın bağışlanmasını senden dilerim '' rükuya vardığı zaman da: ''Allahım! Senin için rükuya vardım, sana iman ettim ve sana teslim oldum. Kulağım, gözüm, beynim, kemiklerim ve damarlarım senin için eğildi'' derdi. rükudan kalktığı zaman: ''Allah kendisine hamd edeni işitti. Rabbimiz! Gökler, yerler, ikisi arası dolusunca ve bundan sonra dilediğin şeyler dolusunca hamd sanadır'' derdi. Secde ettiği zaman: ''Allahım! Sana secde ettim, sana iman ettim ve sana teslim oldum. Yüzüm, kendisini yaratan, ona güzel bir şekilde şekil veren, onda göz ve kulak açan Allah'a secde etti. Takdir eden ve şekil verenlerin en güzeli olan Allah'ın bereketi pek çoktur '' derdi. Namazı bitirip selam verdiği zaman da: ''Allahım! Geçmiş ve gelecek, gizli ve açık, haddi aşarak işlediğim bütün günahlarımı bağışla ve bunlardan da öte senin benden çok daha iyi bildiğin günahlarımı da bağışla. Öne geçiren de, geri bırakan da sensin. Senden başka ilah yoktur'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Tahric: Kaynaklarda metni parçalar halinde de irad edilmiştir. Müslim (771), Ebu Davud (1509), Tirmizi (266, 3422), Nesai (2/129) ve İbn Mace (1054) rivayet ettiler.

 

5159 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4538 (2)- Ali b. Ebi Talib bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için iftitah tekbiri getirdikten sonra şöyle dua ederdi: ''Yüzümü hanif olarak yeri göğü örneksiz olarak yaratana çevirdim ve ben müşriklerden değilim. Şüphesiz ki namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah içindir. O'nun hiç bir ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben müsıümanlardanım. Allahım! Sen Meliesin. Senden başka ilah yoktur. Sen benim Rabbimsin, ben ise senin kulunum. Nefsime zulmettim ve günahımı itiraf ettim. Benim bütün günahlarımı bağışla. Muhakkak ki günahları senden başka bağışlayacak yoktur. Allahım! Beni en iyi ahlaka yönelt. Senden başka beni en iyi ahlaka yöneltecek yoktur. Kötü ahlakı benden uzaklaştır. Senden başka kötü ahlakı benden uzaklaştıracak yoktur. Buyur emrindeyim. Bütün hayırlar senin elindedir. Şer ise sana nispet edilmez. Ben seninim ve sana döneceğim. Sen mübareksin ve yücesin. Sana tövbe eder ve günahımın bağışlanmasını senden dilerim. '' Rükuya vardığı zaman da: ''Allahım! Senin için rükuya vardımı sana iman ettim ve sana teslim oldum. Kulağım, gözüm, beynim, kemiklerim ve damarlarım senin için eğildi'' derdi. Rükudan kalktığı zaman: ''Allah kendisine hamd edeni işitti. Rabbimiz! Gökler, yerler, ikisi arası dolusunca ve bundan sonra dilediğin şeyler dolusunca hamd sana mahsustur'' derdi. Secde ettiği zaman: ''Allahım! Sana secde ettim, sana iman ettim ve sana teslim oldum. Yüzüm, kendisini yaratan, ona güzel bir şekilde şekil veren, onda göz ve kulak açan Allah'a secde etti. Takdir eden ve şekil verenlerin en güzeli olan Allah'ın bereketi pek çoktur'' derdi. Namazı bitirip selam verdiği zaman da: ''Allahım! Geçmiş ve gelecek, gizli ve açık, haddi aşarak işlediğim bütün günahlarımı bağışla ve bunlardan da öte senin benden çok daha iyi bildiğin günahlarımı da bağışla. Öne geçiren de, geri bırakan da sensin. Senden başka ilah yoktur'' derdi. İshak b. Rahaveyh'in bildirdiğine göre Nadr b. Şumeyl: "Bu hadisteki: "...." lafzı: "Şer

ile sana yaklaşılmaz manasındadır" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4539 (3)- Hz. Ali b. Ebi Talib: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için iftitah tekbiri getirdikten sonra şöyle dua ederdi: "Yüzümü hanif (şirkten arınmış) olarak yeri göğü örneksiz olarak yaratana çevirdim ... '' dedi ve bir önceki hadisin aynısını zikretti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4540 (4)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ