MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

7- Tekbirden Sonra Kıraattan Önce, "Veleddallin" Dedikten ve Zamm-i Sureyi Okuduktan Sonra Rüku'ya Varmadan Önce Susmak

 

1. Semure b. Cıındııb

 

4503 (1) Hasan bildiriyor: Semure b. Cundub: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda iki defa (okumayıp) susardı" dedi. İmran b. Husayn: "Ben bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hıfzetmedim" deyince, bu konuyu sormak için Ubey b. Ka'b'a bir mektup yazdılar. Ubey cevabında: "Semure (bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den nakledileni) hıfzetmiştir" diye yazdı.

 

[-SAHİHTİR-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/205 (777), Tirmizi, salat 2/31 (251), İbn Mace, salat 1/275 (844) ve Darimi, salat 1/283) rivayet ettiler.

 

 

 

4504 (2)- Hasan bildiriyor: Semure: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tekbir getirdikten sonra ve kıraatı bitirdikten sonra kısa bir süre okumayıp susardı" dedi. İmran b. Husayn bunu kabul etmeyince, bu konuda Ubey b. Ka'b'a bir mektup yazdılar. Ubey de cevabında Semure'yi tasdik etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4505 (3)- Hasan bildiriyor: Semure b. Cundub: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda iki sekte (susma) yapardı. Biri iftitah tekbirinden sonra, diğeri de zamm-i sureyi okuduktan sonra rüku'ya varmadan öncedir" dedi. Bu durum İmran b. Husayn'a söz edildiğinde: "Semure yalan söylemiş" dedi ve bu konuda Medine'de bulunan Ubey b. Ka'b'a bir mektup yazdı. Ubey de cevap olarak: "Semure doğru söylemektedir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4506 (4)- Hasan'ın bildirdiğine göre Semure b. Cundub: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri namaza başladığı zaman, diğeri de kıraatı bitirdiği zaman olmak üzere iki sekte yapardı" dedi. İmran b. Husayn bunu kabul etmeyince, bu durumu sormak için Ubey b. Ka'b'a bir mektup yazdılar. Ubey de cevabında Semure'yi tasdik etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4507 (5)- Hasan'ın bildirdiğine göre Semure b. Cundub: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri namaza başladığı zaman biri de kıraatı bitirdiği zaman olmak üzere iki sekte (okumadan duruş) yapardı" dedi. İmran b. Husayn bunu kabul etmeyince, bu durumu sormak için Ubey b. Ka'b'a bir mektup yazdılar. Ubey de cevabında onlara: "Semure doğru söylemektedir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4508 (6)- Hasan der ki: Semure: "Ben, biri imamın tekbir getirmesinden sonra kıraata başlayana kadar, biri de Fatiha Suresi'ni ve zamm-i sureyi bitirdiği zaman rükuya varmadan önce olmak üzere namazda iki sekte (okumadan duruş) olduğunu hafızamda tuttum" dedi. İmran b. Husayn bunu kabul etmedi ve bu durumu sormak için Medine'de bulunan Ubey b. Ka'b'a bir mektup yazdılar. Ubey de cevabında: "Semure doğru söylemektedir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4509 (7)- Hasan bildiriyor: Semure b. Cundub namaz kıldırdığı zaman biri iftitah tekbirinden sonra, biri de ''(Veledddlin)"[Fatiha 7] dedikten sonra olmak üzere kısa bir süre iki sekte yapardı. Cemaat bunu kabul etmeyince bu konuda Ubey b. Ka'b'a bir mektup yazdılar. Bunun üzerine Ubey onlara cevabında: "Gerçek Semure'nin yaptığı gibidir" diye yazdı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4510 (8)- Yünus'un rivayetinde: "(Semure) zamm-i sureyi okumayı bitirdiği zamanda sekte yapardı" ibaresiyle nakleder.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

4511 (1) Ebu Hureyre: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda bir sekte yapardı" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat (778) ve Nesai, iftitah 2/128 (894) rivayet ettiler.

 

 

 

4512 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için tekbir getirdiği zaman kısa bir süre sekte yapardı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Annem babam sana feda olsun. Tekbir ve kıraat arasındaki o sektende ne okumaktasın?" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben: ''Allahım! Doğu ile batı arasını uzaklaştırdığın gibi benimle günahlarım arasını uzaklaştır. Allahım! Beyaz giysinin kirden temizlendiği gibi beni günahlarımdan temizle. Allahım! Geçmiş günahlarımı da kar, su ve dolu ile yıka'' derim'' karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (598) rivayet etti.

 

4542 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4513 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı, insanların ise bıraktığı üç şey vardır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza durduğu zaman ellerini iyice yukarıya kaldırır ve kıraattan önce de az susup Yüce Allah'ın ihsanından isterdi. Her rükuya varmasında ve (secdeden) kalkmasında tekbir getirirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "Tekbirde elleri kaldırmak" başlığı altında geçmişti.

 

4464 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ