MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

8- İftitah Tekbirinde Dua Etmek ve Kıraat'tan Önce Euzu Çekmek

 

1. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

4514 (1) Ebu Said el-Hudri (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namaz için kalktığı ve iftitah tekbiri getirdiği zaman: ''Allahım! Seni hamd ile eksik sıfatlardan tenzih ederim. İsmin pek mübarektir ve varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur'' derdi. Sonra üç defa: ''La ilahe ilIallah'' deyip: ''Kovulmuş şeytanın dürtmesinden ve üfürmesinden her şeyi işiten ve bilen Allah'a sığınırım'' derdi. Yine üç defa "Allahu ekber'' dedikten sonra: ''Kovulmuş şeytanın dürtmesinden, üfürmesinden ve nefes vermesinden her şeyi işiten ve bilen Allah'a sığınırım'' derdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (775), Nesai (899, 900) ve Tirmizi (242) rivayet ettiler.

 

 

 

4515- (2)- Ebu Said el-Hudri (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iftitah tekbiri getirdiği zaman: ''Ailahım! Seni hamd ile eksik sıfatlardan tenzih ederim. İsmin pek mübarektir ve varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur'' derdi.

 

[Hasen]

 

 

 

2. Ebu Umame el-Bahili

 

4516 (1) Ebu Umame el-Bahili der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namaza kalktığı zaman üçer defa tekbir, tesbih ve tehlil ettikten sonra: ''Ailahım! Kovulmuş şeytanın şerrinden, dürtmesinden, üfürmesinden ve şirkinden sana sığınırım'' derdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/265 (807, 808) ve Beyhaki (2/36) rivayet ettiler.

 

4301 (l)'de geçmişti.

 

 

 

4517 (2)- Ya'la b. Ata'nın bildirdiğine göre bir adam Ebu Umame el-Bahili'nin şöyle dediğini işitmiştir: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalktığı zaman üç defa tekbir getirdikten sonra üç defa da: ''La ilahe illallah'' derdi. Sonra üç defa: ''Allah'ı hamd ile eksik sıfatlardan tenzih ederim'' derdi. Sonra da: ''Kovulmuş şeytanın dürtmesinden, üfürmesinden ve nefes vermesinden Allah'a sığınırım'' derdi. [Zayıf]

 

 

 

3. Cubeyr b. Mut'im (r.a.)

 

4518 (1) Cubeyr b. Mut'im bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nafile namazda üç defa: ''Allahu Ekber", üç defa: "Yüce Allah'a sayısız hamdler olsun", üç defa: "Sabah ve akşam Yüce Allah'ı tesbih ederim" sonra da: "Allahım! Kovulmuş şeytan'ın dürtmesinden, üflemesinden ve nefes vermesinden sana sığınırım"dediğini işittim. Bunun üzerine kendisine:

"Ey Allah'ın Resulü! (Şeytamn) dürtmesi, üflemesi ve nefes vermesi nedir?" dediğimde: "Dürtmesi Ademoğlunun çarpılması ve aklını yitirmesidir. Üfürmesi kibirdir ve nefes vermesi şiir (gibi şeyler üflemesi}dir" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (469) ve Taberani, M.el-Kebir'de (1570) rivayet ettiler.

 

 

 

4519 (2)- Cubeyr b. Mut'im anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle derdi: "Allahu Ekber. Yüce Allah'a sayısız hamdler olsun. Sabah ve akşam Yüce Allah'ı tesbih ederim. Allahım! Kovulmuş şeytanın dürtmesinden, üflemesinden ve nefes vermesinden sana slğınırım.'' Kendisine: "(Şeytanın) dürtmesi nedir?" diye sorduğumda, çarpılmaktan yani delilikten bahsetti. "(Şeytanın) üflemesi nedir?" diye sorduğumda: ''Kibirdir'' buyurdu. "Ya nefes vermesi nedir?" dediğimde: ''Şiir (gibi şeyler ilham etmesi)dir'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

4520 (3)- Cubeyr b. Mut'im der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için tekbir getirdiğinde üç defa: ''Allahu Ekber'', üç defa: ''Yüce Allah'a sayısız hamdler olsun. Sabah ve akşam Yüce Allah'ı tesbih ederim'' sonra da: ''Allahım! Kovulmuş şeytanın dürtmesinden, nefes vermesinden ve üflemesinden sana sığınırım'' dediğini işittim. Ravi der ki:

Husayn: "(Şeytanın) dürtmesi dokunduğu kişinin çarpılması, nefes vermesi şiir (gibi şeyler üflemesil ilham etmesi)dir. Üfürmesi ise kibirdir" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

4521 (4)- Cubeyr b. Mut'im bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaza durduğunu gördüm. O, namaza başladığında: ''Allahu Ekber, Allahu Ekber, Allahu Ekber'' dedi. Sonra üç defa: ''Sabah ve akşam Yüce Allah'a hamdler olsun'' dedi. Sonra üç defa: ''Sabah ve akşam Yüce Allah'ı tesbih ederim '' dedi. Sonra da: ''Allahım! Kovulmuş şeytan'ın dürtmesinden, üflemesinden ve nefes vermesinden sana sığınırım'' dedi. Ravi der ki: Amr: "(Şeytanın) dürtmesi kişinin çarpılması, üfürmesi kibir ve nefes vermesi şiir (gibi şeyleri zihnine üflemesi)dir" dedi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ