MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

6- Namazda Sağ Eli Sol Elin Üzerine Koymak

 

1. Hz. Ali (r.a.)

 

4486-Z Hz. Ali der ki: "Namazdaki sünnetlerden biri, elleri göbek altında birbirinin üzerine koymaktıL"

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1/274) rivayet etti.

 

 

 

2. Cabir (r.a.)

 

4487 Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sol elini sağ elinin üzerine koyup da namaz kılan bir adamla karşılaşınca adamın ellerini çözüp sağ eli sol elin üzerine koydu."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2607) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler."

 

 

 

3. Gudayf b. el-Haris

 

4488 (1) Haris b. Gudayf veya Gudayf b. el-Haris der ki: "Herşeyi unutsam da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazda sağ elini sol elinin üzerine koyduğunu unutmam.,,

 

[Hasen]

 

Heysemi (2606) der ki:" Bunu Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

 

4489 (2)- Gudayf b. el-Haris veya Haris b. Gudayf şöyle demiştir: "Herşeyi unutsam da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazda sağ elini sol elinin üzerine koyduğunu unutmam."

 

[Hasen]

 

 

 

4490 (3)- Haris b. Gutayf veya Gutayf b. el-Haris şöyle demiştir: "Herşeyi unutsam da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazda sağ elini sol elinin üzerine koyduğunu unutmam."

 

[Hasen]

 

 

 

4. Vail b. Hucr (r.a.)

 

4491 (1) Alkame b. Vail el-Hadrami, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazda sağ elini sol elinin üzerine koyduğunu gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/1) rivayet etti.

 

 

 

4492 (2)- Alkame'nin (veya Hucr'un) bildirdiğine göre Vail şöyle demiştir: "Resulullah (ıallallahu aleyhi veıellem) bizlere namaz kıldırdı. Fatiha Suresi'nin son ayetini okuduktan sonra sessiz bir şekilde ''Amin'' dedi. Kıyamda sağ elini sol elinin üzerine koydu. Namazı bitirirken de sağına ve soluna selam verdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (1805) ve Hakim (2/232) rivayet ettiler.

 

 

 

4493 (3)- Vail der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazda sağ elini sol elinin üzerine, bileğe yakın bir yere koyduğunu gördüm. İftitiıh tekbirinde de ellerini, kulaklarını aşacak kadar kaldırdı. Arkasında namaz kıldığımda Fatiha Suresi'nin son ayetini okuduktan sonra sesli bir şekilde ''Amin'' dedi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (2/122) rivayet etti.

 

 

 

4494 (4)- Abdulcebbar b. Vail, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazda sağ elini sol elinin üzerine koyduğunu gördüm ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikreder. [-Sahihtir-] Müsned'i tertip eden der ki: "Benzeri hadisler Vail b. Hucr'dan, namazın kılınış şekli konusu işlenirken zikredildi."

 

 

 

5. Kabisa b. Hulb

 

4495 (1) Kabisa b. Hulb, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı bitirdikten sonra sağından da, solundan da kalktığını gördüm. Sağ eliyle de, sol elini bileğinden tutup onları göğsüne koyduğunu da gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi 2/32 (252, "hasen"), 2/98 (301, "hasen"), Ebu Davud 1/273 (1041) ve İbn Mace 1/266 (809) rivayet ettiler.

 

 

 

4496 (2)-Z Kabisa b. Hulb, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazda sağ elini sol elinin üzerine koyduğunu gördüm. Namazı bitirdikten sonra sağından da, solundan da kalktığıil1 gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4497 (3)-Z Kabisa b. Hulb, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Hıristiyanların yiyeceklerinden olan yemekleri yeme konusunu sorduğumda: ''Her hangi bır yemekten dolayı sakın kalbine şüphe girmesin (Aksi takdirde) yemek hususunda Hristiyanlara benzersin'' buyurdu. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirdikten sonra sağından da, solundan da kalkardı Kıyamda da bir (sağ) elini diğer (sol) elinin üzerine koyardı"

 

[Hasen]

 

 

 

4498 (4)-Z Kabisa b. Hulb, babasından bildiriyor: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namazı kıldınrken sağ eliyle sol elini tutardı Namazı bitirdikten sonra sağından da solundan da kalkardı"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4499 (5)-Z Kabisa b. Hulb, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Hıristiyanların yiyeceklerinden olan yemekleri yeme konusunu sorduğumda: ''Her hangi bir yemekten dolayı sakın kalbine şüphe girmesin (Aksi takdirde) yemek hususunda Hristiyanlara benzersin'' buyurdu. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıyamda bir (sağ) elini diğer (sol) elinin üzerine koyduğunu gördüm. Namazı bitirdikten sonra bazen sağından bazen solundan kalkardı."

 

[Hasen]

 

 

 

4500 (6)-Z Kabisa b. Hulb, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namazı kıldınrken sağ eliyle sol elini tutardı. Namazı bitirdikten sonra sağından da, solundan da kalkardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4501 (7)-Z Kabisa b. Hulb, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namazı kıldınrken sağ eliyle sol elini tutardı. Namazı bitirdikten sonra her iki tarafından da kalkardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6. Sehl b. Sa'd (r.a.)

 

4502 (1) Selıl b. Sa'd der ki: "(Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında) namazda iken insanlara sağ elini sol eli üzerine koyması emredilirdi." Ravi der ki: Ebu Hazm: "Bildiğim kadarıyla Selıl b. Sa'd bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmaktadır" dedi. Ebu Abdurrahman da: "Yunmf ifadesi, hadisi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmak manasındadır" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/59) ve Buhari (740) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ