MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

1- Namazın Kılınış şekli

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

4388 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza tekbirle, kıraata da Fatiha Suresi'yle başlardı. Rükuya gittiği zaman başını ne yukarı kaldırır, ne de aşağı eğer, ikisi arasında bir konumda tutardı. Rükudan kalktığı zaman dimdik doğrulmadıkça secdeye gitmezdi. Secdeden başını kaldırdığı zaman iyice doğrulup oturmadıkça bir daha secdeye gitmezdi. Her iki rekatta bir Tahiyyat'ı okurdu. şeytan oturuşundan alıkoyar, sol ayağını yayıp sağ ayağını dikerek (sol ayağının üzerine) otururdu. Secdede iken kollarınıızı köpekler gibi yerde yaymamızdan alıkoyar, namazını selam vererek bitirirdi." Yahya rivayet ederken: "Secdede iken kolların vahşi hayvanların oturuşu gibi yerde yayılmasından hoşlanmazdı" ifadesini kullanır.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/357 (498), Ebu Davud 1/208 (783), İbn Mace 1/267 (812, 869, 893), İbn Huzeyme 1/346 (699) ve Beyhaki (2/52) rivayet ettiler.

 

 

 

4389 (2)- Ahmed, başka bir kanalla Hz. Aişe'den bir öncekinin aynısını "Rükuda iken başını yukarda tutmazdı" ve "Vahşi hayvanların kollarını yayması gibi" lafızlarıyla rivayet eder.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4390 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza tekbirle, kıraata da Fatiha Suresi'yle başlardı. Namazı da selam vererek bitirirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

5415 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4391 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza tekbirle, kıraata da Fatiha Suresi'yle başlardı. Rükuya gittiği zaman başını ne yukarı kaldırır, ne de aşağıya eğer, ikisi arasında bir konumda tutardı. Rükudan kalktığı zaman dimdik doğrulmadıkça secdeye gitmezdi. Secdeden başını kaldırdığı zaman iyice doğrulup oturmadıkça bir daha secdeye gitmezdi. Her iki rekatta bir Tahiyyat'ı okurdu. Secdede iken kolların vahşi hayvanların oturuşu gibi yerde yayılmasından hoşlanmazdı. Sol ayağını yayıp sağ ayağını dikerek (sol ayağının üzerine) otururdu. şeytan oturuşundan alıkoyardı. Namazı da selam vererek bitirirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4392 (5)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza tekbirle, kıraata da Fatiha Suresi'yle başlardı"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4393 (6)- Hz. Aişe der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda kıraata Fatiha Suresi'yle başlardı"

 

[-Sahihtir-]

 

4568 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2. Abdurrahman b. Ebza

 

4394 Abdullah b. Kasım bildiriyor: Abdurrahman b. Ebza'nın yanında oturduğumuzda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl namaz kıldığını size göstereyim mi?" dedi. Biz: "Tabi ki göster" karşılığını verdiğimizde, Abdurrahman kalkıp tekbir getirdi, sonra kıraatini yaptı. Sonra rükuya gitti. rükuda ellerini dizlerinin üzerine koydu. rükuda bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini aldıktan sonra başını kaldırdı. Bedeninin her bir tarafı dosd9ğru yerini alacak şekilde durduktan sonra secdeye gitti. Secdede bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini aldıktan sonra başını kaldırdı. Bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini alacak şekilde oturduktan sonra tekrar secdeye gitti. Secdede bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini alacak şekilde durduktan sonra da ayağa kalktı. İkinci rekatı da birincisi gibi kıldıktan sonra: "İşte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı bu şekildeydi" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2791) der ki: "Hadisi' Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir."

 

4951 (3)'de tekrar edecektir.

 

 

 

3. Ebu Mes'ud el-Bedri

 

4395 (1) Ata b. es-Saib der ki: Kendisine kendimden daha çok güvendiğim Salim el-Berrad bana şöyle bildirdi: Ebu Mes'ud el-Bedri bize: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaz kıldığı gibi size namazı kılayım mı?" dedi ve göstermek üzere kalktı. Tekbir getirdi, sonra kıraatini yaptı. Sonra rükuya gitti. Rükuda avuçlarını dizlerine koydu, parmaklarını diz kapaklarından aşağıya saldı ve kollarını yanlarından ayırdı. Rükuda bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini aldıktan sonra "Semiallahu limen hamideh" diyerek başını kaldırdı. Bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini alacak şekilde durduktan sonra secdeye gittı' Secdede bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini aldıktan sonra başını kaldırdı. Bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini alacak şekilde oturduktan sonra tekrar secdeye gitti. Secdede bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini alacak şekilde durduktan sonra da ayağa kalktı. İkinci rekatı da birincisi gibi kıldıktan sonra: "İşte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı bu şekildeydi" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (863), İbn Huzeyme (598) ve Nesai (2/186) rivayet ettiler.

 

4951 (3)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4396 (2)- Salim Ebu Abdullah bildiriyor: Ukbe b. Amr (Ebu Mes'ud) bize: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazının nasılolduğunu size göstereyim mi?" dedi ve göstermek üzere kalktı. Tekbir getirip namaza başladı. Sonra rükuya gitti. Rükuda kollarını yanlarından ayırdı, avuçlarını dizlerine koydu, parmaklarıyla diz kapaklarını kenarlarından tuttu. Bu şekilde bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini alınca kalktı. Vücudunun her bir tarafı dosdoğru yerini alacak şekilde durduktan sonra secdeye gitti. Secdede kollarını yanlarından ayırdı ve bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini alacak kadar durdu. Bu şekilde bize dört rekat kıldıktan sonra: "Resulullah'ın (ıallallahu aleyhi veıellem) bu şekilde namaz kıldığını gördüm" veya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namazı bu şekilde kıldınrdı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4397 (3)- Salim el-Berrad der ki: Ebu Mes'ud el-Ensari'nin yanına gittiğimizde namazın nasıl kılındığını sorduk. "Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaz kıldığı gibi namazı kılayım mı 7" deyip kalktı. Ellerini kaldırıp tekbir getirdi. Sonra rükuya gitti. Rükuda ellerini dizlerinin üzerine koydu, kollarını yanlarından ayırdı. Sonra kalktı. Bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini alacak şekilde durduktan sonra secdeye gitti. Secdede ellerini yere koydu, kollarını yanlarından ayırdı. Sonra başını kaldırdı ve bedeninin her bir tarafı dosdoğru yerini alacak şekilde oturdu. Bu şekilde bize dört rekat kıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3746) ve İbn Hibban (Mevarid 1991) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ