MÜSNED-İ HANBEL

KIBLE

 

13- Kişinin Sütresiz Namaz Kılması

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

4386 İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boş bir alanda önünde sütre olarak bir şey yok iken namaz kıldı."

 

[Hasen]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Daha önce "Namaz Kılanın Sütresi ile Arasından Köpek, Merkep, Kadın ve Kafirin Geçmesi" başlığı altında zikredildi.

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (2601) rivayet etti.

 

 4335 (ll)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

2. Muttalib b. Ebi Veda'a

 

4387 Kesir b. Kesir b. el-Muttalib b. Ebi Veda'a, ailesinden birinden, o da dedesinden bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (Kabe'den) Sehm oğullarının kapısına doğru giden yerde namaz kıldığını, insanların da önünden gelip geçtiklerini gördüm. Kabe ile arasında da sütre olarak bir şey yoktu."

 

Süfyan başka bir defasında bunu rivayet ederken şu ifadelerle aktarır: Kesir b. Kesir b. el-Muttalib b. Ebi Veda'a'nın, işiten birinden naklen bildirdiğine göre dedesi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (Kabe'den) Selim oğullarının kapısına doğru giden yerde namaz kıldığını, insanların da önünden gelip geçtiklerini gördüm. Kabe ile arasında da sütre olarak bir şey yoktu."

 

Süfyan der ki: İbn Cüreyc de bunu bize rivayet ederken Kesir'den, o da babasından naklen rivayet ederdi. Bunu Kesir'e sorduğumda şöyle dedi: "Bunu bizzat babamdan işitmiş değilim. Ailemden birinin bana bildirdiğine göre dedem, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i (Kabe'den) Selim oğullarının kapısına doğru giden yerde, Kabe ile arasında sütre bulunmadan namaz kıldığını görmüştür."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hac 2/465 (2016), Nesai, kıble 2/67 (758), İbn Mace, menasik 2/986 (2958), İbn Huzeyme 2/15 (815), Humeydi 1/263 (578) ve BeyhakI, salat (2/373) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ