MÜSNED-İ HANBEL

KIBLE

 

12- Kişinin Bir insan veya Hayvana Doğru Namaz Kılması

 

1. Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

4350 Ali b. Ebi Talib der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazı kılarken Aişe onunla kıble arasında bulunurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/62) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedi güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir." İbn Huzeyme (821) rivayet etti.

 

 

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

4351 (1) Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazı kılarken ben de kıblesinde bir cenaze gibi uzanmış olurdum."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, salat 1/492 (383), Müslim, salat 1/366 (512) ve İbn Mace, salat 1/307 (956) rivayet ettiler.

 

 

 

4352 (2)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ben önündeyken namazı kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4353 (3)- Esved bildiriyor: Hz. Aişe bazılarının: "Köpek, merkep ve kadınlar (önünden geçmesi halinde) kişinin namazını bozar" dediklerinden haberdar olunca şöyle dedi: "Gördüğüm kadarıyla bizleri köpek ve merkeplerle bir tutuyorlar. Oysa bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazı kılarken ben de kıblesinde bulunan yatağın üzerinde uzanmış olurdum. Bir ihtiyacım olduğunda da yüzümle ona doğru dönmemek için ayaklarının dibinden süzülür giderdim."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buharl, salat 1/581 (508), Müslim, salat 1/366 (512) ve Ebu Davud, salat 1/189 (712) rivayet ettiler.

 

 

 

4354 (4)- Hz. Aişe der ki: "Biz kadınları (namazı bozmakta) köpek ve merkebe eşit tutmanız ne çirkin şeydir. Oysa bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken ben de önünde uzanmış olurdum. Secde etmek isteyince ayağımı dürter, ben de ayağımı kendime doğru toplardım. Bu şekilde secde ederdi."

 

2075 (3)'te geçti.

 

 

 

4355 (5)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazı kılarken ben de kıblesinde yatak üzerinde uzanıp uyumuş olurdum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazını kılacağı zaman da beni uyandırırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4356 (6)- Hz. Aişe der ki: "Biz kadınları (namazı bozmakta) köpek ve merkebe eşit tutmanız ne çirkin şeydir. Oysa bazen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken ben de önünde uzanmış olurdum. Secde etmek isteyince ayağımı dürter, ben de ayağımı kendime doğru toplardım. Bu şekilde secde ederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

2076 (4)'te geçti.

 

 

 

4357 (7)- Hz. Aişe bildiriyor: Bazen Resulullalı !Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken ben de önünde uzanmış olurdum. Resulullah !Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda: ''Onlar (kadınlar) sizin anneleriniz veya kızkardeşleriniz veya halalarınız değiller mi?'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2310) der ki: "Ben derim ki: Hadis "Onlar sizin anneleriniz, kız kardeşleriniz ve teyzeleriniz değiller midir?" kısmı hariç, Sahih'te geçmiştir. Yukandaki hadisi ise Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

 

4358 (8)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazı kılarken ben de kıblesinde uzanmış olurdum."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4359 (9)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ben kıblesinde bulunurken namazı kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4360 (10)- Hz, Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ben sağında veya solunda uzanmışken namazı kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4361 (11)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken ben de kıblesinde uzanıp yattığımı bilirim," Sa'd der ki: "Urve bunu rivayet ederken sanırım Aişe'nin hayız olduğunu da söyledi." Şu'be der ki: "Bu konudaki şüphe Sa'd'a aittir."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4362 (12)- Hz. Aişe der ki: "Bizi merkep ve köpeklerle aynı konuma mı soktunuz? Oysa örtümün altında, namaz kılan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıblesinde durduğumu bilirim. Örtümün altından çıkacağım zaman karşısına çıkmayı istemediğim için de örtü altından süzülerek çıkardım,"

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4491) rivayet etti,

 

 

 

4363 (13)- Urve b. ez-Zübeyr bildiriyor: Aişe: "Namazı ne bozar?" diye sorunca, biz: "Merkep ve kadın(ların namaz kılan kişinin önünden geçmesi)" karşılığını verdik. Bunun üzerine Aişe şöyle dedi: "O zaman kadın pek kötü bir hayvanmış! Oysa bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kılarken ben de önünde bir cenaze gibi uzanmış olurdum." Şu'be ekledi: Sanırım Ebu Bekr rivayet ederken "Onunla kıblesi arasında" lafzını kulladı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4364 (14)- Hz. Aişe der ki: "Bizi köpek ve merkeplerle aynı konuma mı soktunuz? Oysa örtümün altında, namaz kılan Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıblesinde durduğumu bilirim. Örtümün altından çıkacağım zaman karşısına çıkmayı istemediğim için de örtü altından süzülerek çıkardım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4365 (15)- Urve b. ez-Zübeyr bildiriyor: Aişe: "Namazı neyin bozduğunu söylüyorlar?" diye sorunca, biz: "Kadın, köpek ve merkep(lerin namaz kılan kişinin önünden geçmesi)" karşılığını verdik. Bunun üzerine Aişe: "Oysa bazen Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kılarken ben de önünde bir cenaze gibi uzanmış olurdum" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4366 (16)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resıllullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ben sağında veya solunda uzanmışken namazı kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4367 (17)- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Aişe der ki: "Resıllullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önünde, ayaklarını kıblesinde olduğu halde uyurdum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde etmek istediği zaman beni dürter, ayaklarınıı toplardım. Kalktığı zaman da tekrar uzatırdım. O günlerde de evlerde henüz lamba yoktu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/117), Şafii (Sünen 123), Buhari (382, 513, 1209), Müslim (512) ve Nesai (1/102) rivayet ettiler.

 

2077 (S)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

4368 (18)- Hz. Aişe bildiriyor: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken ben de önünde uzanmıştım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar (kadınlar) sizin anneleriniz veya kızkardeşleriniz veya kalalarınız değiller mi?'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4369 (19)- Hz. Aişe der ki: "Bazen ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken ben de karşısında olurdum."

 

[Zayıf]

 

 

 

4370 (20)- Hz. Aişe der ki: "Bazen ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken ben de önünde olurdum. Kalkmak istediğim zaman önünden geçmek istemediğim için süzülerek kalkıp giderdim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4371 (21)- Hz. Aişe bildiriyor: "Bazen ResuluIlah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kılarken ben de kıblesinde bulunurdum." Sa'd (b. İbr.) der ki: "Urve bunu rivayet ederken sanırım Aişe'nin hayız olduğunu da söyledL"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4372 (22)- Hz. Aişe der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (gece) namaz kılarken ben de önünde uzanmış olurdum. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitri kılmak istediği zaman ayağıyla beni dürter ve: ''Çekil'' derdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (714) ve İbn Hibban (2346) rivayet ettiler.

 

2078 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

4373 (23)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namaz kılarken ben de kıblesinde uzanmış olurdum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitri kılmak istediği zaman beni uyandırır, vitri kılardım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4374 (24)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazı kılarken ben de kıblesinde bir cenaze gibi uzanmış olurdum."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4375 (25)- Ur ve b. ez-Zübeyr'in bildirdiğine göre Hz. Aişe şöyle demiştir: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kılarken ben de kıblesindeki yatakta uzanmış olurdum." Ata der ki: Urve'ye: "Aralarında Mescid'in duvarı mı olurdu?" diye sorduğumda, Urve: "Hayır, kendi evinde kıldığı zamanlarda" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (2373) rivayet etti.

 

 

 

4376 (26)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önünde, ayaklarını kıblesinde olduğu halde uyurdum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde etmek istediği zaman beni dürter, ayaklarınıı toplardım. Kalktığı zaman da tekrar uzatırdım. O günlerde de evlerde henüz lamba yoktu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4377 (27)- Mesrtik ve Esved bildiriyor: Hz. Aişe bazılarının: "Köpek, merkep ve kadınlar (önünden geçmesi halinde) kişinin namazını bozar" dediklerinden haberdar olunca şöyle dedi: "Bizi köpek ve merkeplerle bir mi tutuyorsunuz! Oysa bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazı kılarken ben de kıblesinde bulunan yatağın üzerinde uzanmış olurdum. Bir ihtiyacım olduğunda da yüzümle ona doğru dönmemek için ayaklarının dibinden süzülür giderdim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4378 (28)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını "Yatağın ayaklarının dibinden süzülür giderdim" lafzıyla bildiriyor.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4379 (29)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (gece) namaz kılarken ben de kıblesinde, üzerinde eşleriyle uyuduğu yatakta uzanıp uyumuş olurdum. Vitri kılacağı zaman da beni uyandırır, vitri kılardım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4380 (30)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (gece) namaz kılarken ben de cenaze gibi önünde uzanmış olurdum. Vitri kılmak istediği zaman ayağıyla bana dokunur, önünden az geri çekilirdim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4381 (31)- Hz. Aişe der ki: "Bizi köpek ve merkeplerle bir tuttunuz! Oysa bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını yatağa doğru kılar, ben de yatakta örtümün altında bulunurdum. Kalkmak istediğim zaman da önüne çıkmamak için ayaklarının yanından süzülür giderdim."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (508) ve Müslim (512) rivayet ettiler.

 

 

 

4382 (32)- Muhammed b. Cafer b. ez-Zübeyr der ki: Urve b. ezZübeyr, zamanın Medine valisi olan Ömer b. Abdilaziz'e Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Aişe'nin: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kılarken ben de önünde bulunurdum" dediğini söyledi. Orada Ömer'in yanında bulunan Umame b. Sehl, Urve'ye: "Ey Ebu Abdillah! Belki de önünde değil de yanında bulunduğunu söylemiştir" deyince, Urve: "Ben sana kesin bir şey söylüyorum, sen bana zanla karşılık veriyorsun. Aksine, önünde bir cenaze gibi bulunduğunu söylemiştir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4383 (33)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken benim de ayaklarım kıblesine uzanmış olurdu. Secde etmek istediği zaman beni dürter, ayaklarınıı toplardım. Kalktığı zaman da tekrar uzatırdım.,,

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Bu hadislerden altısı daha önce ''Kadına Dokunmaktan ve Onu Öpmekten Dolayı Abdest Tazelemek'' başlığı altında zikredildi."

 

2074 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

3. Fadl b.Abbas (r.a.)

 

4384 (1) Fadl b. Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abbas'ı çiftliğimizde ziyarete geldi. Çiftlikte bir eniğimiz ve otlanan bir merkebimiz vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını kılarken bunlar önündeydi ve ne oradan çekildiler, ne de oradan gitmeleri için kendilerine bağınldı."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1/261), Nesai (1/123), Tahavi, şerh Meani'l-Asar'da (1/266) ve İbn Hazm, el-Muhalla'da (4/13) rivayet ettiler.

 

 

 

4385 (2)- Fadl b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abbas'ı çiftliğimizde ziyarete geldi. Orada ikindi namazını kılmaya kalktı. Önünde de bir eniğimiz ve otlanan bir merkebimiz bulunuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile aralarında da herhangi bir şey yoktu."

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ