MÜSNED-İ HANBEL

KIBLE

 

DEVAM: 9- Kişinin Namazdayken Önünden Geçenleri Engellemesi

 

4. Abdullah b. Zeyd ile Ebu Beşir el-Ensari

 

4315 Abdullah b. Yezid ile Ebu Beşir el-Ensari bildiriyor: "Batha'da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere namaz kıldınrken bir kadın oradan geçmek istedi. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "geri dur" anlamında ona işaret etti. Namazı bitirdikten sonra da kadın oradan geçip gitti."

 

[Hasen]

 

Heysemi (2294) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen İbn Lehia hakkında tenkit vardır:"   Mahir: İbn-i Lehia hakkındaki tenkit: İhtilattır

 

 

 

5. Meymune (r.anha)

 

4316 Meymune der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda secdeye giderken önünden kuzu geçmek istediği zaman geçmesine engel olmak için kollarını biraz daha ilerde tutardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/357 (496), Ebu Davud, salat 1/236 (898), İbn Mace, salat 1/285 (880), Darimi, salat 1/351 (1331) ve Nesai 2/213 (1109) rivayet ettiler.

 

 

 

6. Ümmü Seleme (r.anha)

 

4317 Muhammed b. Kays, annesinden (o da Ümmü Seleme'den) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ümmü Seleme'nin odasında namaz kılarken önünden Abdullah veya Ömer geçmek istedi. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle işaret edince çocuk geri döndü. Ümmü Seleme'nin kızı geçmek isteyince yine eliyle işaret etti. Ancak kız önünden geçip gitti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince:

"Kadınlar daha baskın çıkıyor.'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/305 (948) rivayet etti.

 

 

 

7. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

4318 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Ezahir tepesinden indiğimizde dönüp bana baktı. Üzerimde usfurla boyanmış tek kat sade bir giysi vardı. ''Bu üzerindeki giysi de ne?'' diye sorunca bunu hoş görmediğini anladım. Ailemin yanına geldim. Tandır yakıyorlardı. O elbiseyi toplayıp tandırın içine attım. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim. Bana: ''Elbiseni ne yaptın?'' diye sorunca, ona: "Ondan hoşlanmadığını anladığımda eve gittim. Evdekiler tandır yakmışlardı. Onu tandır'a attım" dedim. Bunun üzerine: ''Giymeleri için onu ailenden bazı kadınlara verseydin ya!'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ezahir tepesinden indiğimizde bir duvara karşı bize namaz kıldırdı. Ancak duvarla arasından bir kuzu geçmek isteyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu engellemeye çalıştı. Hatta engellemek için duvara yapıştı. Bunun üzerine kuzu arkasından geçti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/91, 92 (4066) ve İbn Mace (2/197) rivayet ettiler.

 

 

 

4319 (2)- Abdullah b. Amr b. eı-As der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mekke'nin üst taraflarında bir yerdeyken namaz kılmak istedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) durunca biz de durduk. Ancak o sırada Ebu Dub yolundan, Ebu Musa'nın kuyusunun oradan gelen bir merkep önümüzden geçmek isteyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tekbir getirmeyip bekledi. Yakub b. Zem'a gidip merkebi geri çevirdi."

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/60) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

SONRAKİ