MÜSNED-İ HANBEL

KIBLE

 

DEVAM: 9- Kişinin Namazdayken Önünden Geçenleri Engellemesi

 

3. İbn Abbas (r.a.)

 

4308 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken önünden bir oğlak geçmek isteyince ona engel olmaya çalıştı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (709) rivayet etti.

 

 

 

4309 (2)- İbn Abbas bildiriyor: "Haşim oğullarından bir çocukla birlikte bir merkebe binmiştik. Namaz kılan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önünden geçtiğimizde namazını bozmadı. Abdulmuttalib oğullarından iki küçük kız da gelip namaz kılan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dizlerinden tuttular. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları birbirinden ayırıp secdeye gitti ve yine namazını bozmadı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (716, 717), Nesai (2/65), İbn Huzeyme (835) ve İbn Hibban (2381) rivayet ettiler.

 

 

 

4310 (3)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken önünden bir oğlak geçmek isteyince ileri geri giderek ona engelolmaya çalıştı." Haccac rivayet ederken: "İleri geri giderek ona engelolmaya çalıştı. Görenler onun oğlağın peşinden gittiğini sanırdı" lafzıyla vermiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Ebi şeybe (1/283) rivayet etti.

 

 

 

4311 (4)- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken Abdulmuttalib oğullarından iki küçük kız gelip dizlerinden tuttular. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları birbirinden ayırdı (ama namazını bozmadı)."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (882) ve İbn Hibban (2356) rivayet ettiler.

 

 

 

4312 (5)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken Haşim oğullarından iki küçük kız gelip dizlerinden tuttular. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını bozmadı. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken Ensar'dan bir adamla merkebe binmiş bir şekilde gelip önünden geçtik ve onunla namaza durduk."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4313 (6)- İbn Abbas der ki: "Haşim oğullarından bir çocukla birlikte bindiğimiz merkebi getirdik ve namaz kılan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önündeki otları yemesi için onu saldık. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan dolayı namazını bozmadı. İki kız çocuğu da gelip namaz kılan Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dizlerinden tuttular ve çekiştirmeye başladılar. Yine bundan dolayı namazını bozmadı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4314 (7)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken iki kız çocuğu gelip önünde, başını koyacağı yerde durdular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdeye giderken onların arasını ayırdı ve eliyle sağa sola açılmaları yönünde işarette bulundu."

 

[Hasen]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "İbn Abbas'ın buna benzer hadisleri namaz kılan kişi ile sütresi arasından köpek, merkep, kadın ve kMirin geçmesi konusu işlenirken zikredilecektir."

 

 

SONRAKİ